Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

28
februari 2024
om 07:00

Voorleestip: verhaal gaan halen in deze klassieke whodunit

2 reacties

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Auteur: Werner Holzwarth
Illustrator: Wolf Erlbruch
Vertalers: Gerda van der Wijk en Ineke de Ris
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht.

Mol gaat op zoek naar de dader.

#woensdagvoorleesdag

Het prentenboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is niet voor niets een klassieker, het zit boordevol elementen die jonge kinderen aanspreken: een duidelijk verhaal, herhalende tekst, verschillende (boerderij)dieren en natuurlijk ... poep! Er is niets zo leuk als een heel boek lang praten over dat ene wat we normaal gesproken best een beetje vies vinden. Poep- en pieshumor is voor veel kinderen onweerstaanbaar grappig, juist omdat je daar in goed gezelschap niet over 'hoort' te praten. Zo tasten ze persoonlijke en sociale grenzen op een veilige manier af en hebben ze een uitlaatklep voor alles wat ze ontdekken en fascinerend vinden op die leeftijd.

Het verhaal is dankzij de kleurkrijtillustraties van Wolf Erlbruch voor kleine kinderen makkelijk te volgen, er is geen achtergrond getekend om de bladspiegel rustig te houden en alleen de mol en het dier waar hij tegen praat zijn te zien. Werner Holzwarth introduceert steeds op de linkerpagina een dier aan wie de mol verontwaardigd vraagt of die op zijn kop gepoept heeft, waarop het dier op de rechterpagina ontkent en laat zien hoe zijn of haar poep eruit ziet. Daarin zit een rechtstreekse herhaling van tekst, zodat kinderen al snel mee kunnen vertellen, of het antwoord kunnen geven. Doorheen het hele verhaal is bovendien extra tekst te vinden, die meer vertelt over de omstandigheden of de poep van het bewuste dier.

Door deze gedeeltes tussen haakjes te plaatsen, geeft Holzwarth aan dat je die weg kunt laten voor ongeduldige kinderen en toe kunt voegen voor oudere of leergierige kinderen. Dat is weer eens wat anders dan dieren van elkaar leren onderscheiden aan de hand van het geluid dat ze maken! Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft verscheen oorspronkelijk in 1990 in Nederlandse vertaling en heeft inmiddels tientallen herdrukken gehad. Daarnaast is het verhaal in de afgelopen vierendertig jaar ook verschenen in een maxi-editie, een mini-editie, een uitgave met een mol-popje, een Friese vertaling, een kartonboek én een pop-upboek. De kleine mol gaat onverminderd door. 

Thema's

Whodunit, dieren, zindelijkheid.

Leeftijd

Dit prentenboek kan voorgelezen worden aan kinderen vanaf twee of drie jaar, met de optie van het lezen van alleen de herhalende tekst, vooral wanneer ze zelf in het proces zitten van op het potje gaan of overstappen van het potje naar de wc. Ook als kinderen ouder worden zullen ze nog van dit prentenboek genieten, want het herkenbare verhaal kan nu ook door henzelf verteld worden en de extra tekst kan worden toegevoegd.

Hoe lees je dit voor?

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is een heerlijk interactief prentenboek. Je kunt samen lachen, samen onderzoeken en samen voorlezen. Dankzij de herhaling weten kinderen al snel welk antwoord er verwacht wordt en kun je hen dat antwoord laten geven. Dat bouwt hun zelfvertrouwen en zorgt voor positieve associaties met het boek en het voorlezen. Hoe ouder kinderen worden, hoe interactiever je het kunt maken, door vragen te stellen over de dieren en wat hen opvalt aan de verschillende soorten poep. 

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge


Reacties op: Voorleestip: verhaal gaan halen in deze klassieke whodunit

Gerelateerd

Over

Werner Holzwarth

Werner Holzwarth

Werner Holzwarth is een Duitse auteur met tientallen titels op zijn naam. Hij we...

Wolf Erlbruch

Wolf Erlbruch

Wolf Erlbruch (1948-2022) is een van de bekendste Duitse illustratoren. Hij schr...