Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

03
april 2024
om 07:00

Voorleestip: een kater met gewetensbezwaren

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Piet, de kat die wil weten wat hij wél mag eten

Auteur en illustrator: Yvonne Jagtenberg
Uitgeverij: Gottmer

Piet, een bolle grijze kater, wordt wakker met een knorrende maag. Vastberaden om iets te eten, staat hij op het punt de eerste vogel die hij ziet te bespringen. Maar dan neemt de vogel het woord en houdt een overtuigend betoog over zijn belangrijke rol in de wereld en waarom hij absoluut niet opgegeten mag worden.

Bij elke volgende potentiële hap krijgt Piet dezelfde boodschap te horen. Piet begint te peinzen over zijn eigen plek op de wereld. Hij is maar een gewone kat, misschien niet zo belangrijk. Maar hij wil gewoon weten wat hij WEL mag eten. Gelukkig is er iemand die Piet ontzettend belangrijk vindt en ervoor zorgt dat hij niet hoeft te verhongeren.

#woensdagvoorleesdag

Yvonne Jagtenberg staat bekend om haar eigenzinnige personages en kater Piet is daarop zeker geen uitzondering. In vrolijke kleuren illustreert Jagtenberg zijn zoektocht naar een lekker hapje, over twee pagina's uitgespreid zodat Piet steeds mooi vol in beeld is. Het lijken eenvoudige tekeningen, met grote pennenstreken en ingekleurde vlakken, waarbij Jagtenberg soms een stukje zelfs gewoon niet inkleurt. Het hele boek ademt een sfeer van eigenzinnigheid en dat sluit alvast perfect aan bij de Kinderboekenweek van 2024, van 2 tot en met 13 oktober, dat als thema 'Lekker eigenwijs!' heeft. Het is Jagtenberg op het lijf geschreven.

Kat Piet wil graag iets lekkers eten en daarbij wordt niet onder stoelen of banken gestoken dat katten vleeseters met een jachtinstinct zijn. De dieren steken een stokje voor zijn plannen door hem haarfijn te vertellen hoe belangrijk zij allemaal wel niet zijn. Piet laat zich gemakkelijk omver kletsen, steeds maar weer op zoek naar iets nieuws. Daarmee stipt Jagtenberg een belangrijk thema aan: het belang van insecten, vogels en andere dieren voor de natuur. Het is een slimme manier om jonge kinderen hier speels kennis mee te laten maken. Gelukkig kan Piet uiteindelijk gewoon thuis aanschuiven voor zijn brokjes, en is er geen leed geschiedt.

Welk nut heeft kat Piet zelf eigenlijk? Dat begint hij zich ook af te vragen en daarmee introduceert Jagtenberg een heuse identiteitscrisis. Gelukkig lost Piet die snel op door te beseffen dat hij door zijn gewone kat-zijn al hartstikke belangrijk is. Hij kan immers spinnen en kopjes geven en dat is voor Piet genoeg. Het opent het gesprek met kinderen om te bedenken waarom zijzelf belangrijk zijn voor de wereld en daardoor alvast wat begrip te kweken voor de kwetsbaarheid van de natuur en wat onze rol daarbinnen zou moeten zijn. Jagtenberg schuwt het niet zulke onderwerpen te introduceren, maar het tegelijkertijd klein en subtiel te houden, zodat het voor kinderen vooral genieten is.

Thema's

Natuur, verantwoordelijkheid, eten, identiteit.

Leeftijd

De grootschalige illustraties en de herhaling in vorm en tekst maken het een prentenboek dat je al vanaf twee jaar voor kunt lezen. Ook voor oudere kinderen is dit prentenboek zeker nog leuk, omdat je er gespreksstof aan vast kunt knopen.

Hoe lees je dit voor?

Piet, de kat die wil weten wat hij dan wél mag eten is een prentenboek waar je als voorlezer veel plezier aan kunt beleven. Het begint al met de titel, die op hoge poten voorgelezen kan worden. Kat Piet wordt steeds ongeduldiger en daar kun je heerlijk mee spelen. Met oudere kinderen kun je vragen om welke reden zij denken dat een bepaald dier niet door Piet opgegeten kan worden, en een gesprek beginnen over het belang van dieren voor de natuur. Wees er lekker eigenzinnig mee!

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: een kater met gewetensbezwaren

Gerelateerd

Over

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg (1967) was een paar jaar werkzaam in de beeldende kunst voorda...