Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

22
mei 2024
om 07:00

Voorleestip: van dit prentenboek krijg je nooit genoeg

1 reactie

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Rupsje Nooitgenoeg

Auteur en illustrator: Eric Carle
Vertaler: J.H. Gever
Uitgeverij: Gottmer

Rupsje Nooitgenoeg heeft honger. Hij eet maar door. Als alle blaadjes op zijn, begint hij aan taart, worst, snoep, fruit en chocolade. Elke dag van de week wordt hij een beetje dikker, totdat hij verschrikkelijke buikpijn krijgt. Hij bouwt een huisje om zich heen en aan het eind van de week komt hij er weer uit als een prachtige vlinder!

#woensdagvoorleesdag

Rupsje Nooitgenoeg is een van de meest bekende prentenboeken aller tijden. Het verhaal van auteur en illustrator Eric Carle is inmiddels vijfenvijftig jaar oud en over de hele wereld vertaald. Het begon allemaal met een kleine worm, voordat Carle er op aanraden van zijn uitgever een rups van maakte en het einde met de ontpopping tot vlinder bedacht. Naast een groot aantal herdrukken van het oorspronkelijke verhaal is er ook hele een wereld rondom de hongerige rups opgebouwd. De kans is groot dat je als voorlezer zelf bent opgegroeid met Rupsje Nooitgenoeg, en het is een bijzondere ervaring om dit prentenboek als volwassene opnieuw op te pakken en te beginnen met voorlezen aan een nieuwe generatie kinderen, om door hun ogen het verhaal weer voor het eerst te beleven.

Je kunt het verhaal op verschillende manieren inzetten tijdens het voorlezen. Op het eerste niveau is er de liefde voor de natuur en de ontdekking van de insectenwereld met de ontwikkeling van rups tot vlinder. Daarnaast is het ook een tel- en leerboek, waarmee je jouw (voorlees)kind kunt laten oefenen met het tellen van één tot en met vijf, het leren herkennen van verschillende soorten voedsel en zelfs kennis kunt laten maken met de dagen van de week. Op een thematisch niveau is Rupsje Nooitgenoeg het verhaal van ontwikkeling en uitgroeien tot iets moois. Zoals de in 2021 overleden Eric Carle zelf zegt in onderstaande video: 'Jij, kleine onbeduidende rups, kan uitgroeien tot een schitterende vlinder en de wereld intrekken met je talent. Zal ik ooit zoiets kunnen doen? Ja, dat kan je!'

De hand van de Amerikaanse auteur en illustrator is voor iedere lezer direct herkenbaar, dankzij het gebruik van een collagetechniek met handbeschilderd crêpepapier, wat Carle zijn unieke stijl opleverde. Rupsje Nooitgenoeg is een kleurrijk prentenboek met een eenvoudige vormgeving. Meer dan eens staat er slechts één afbeelding op een bladzijde en daardoor komt de illustratietechniek mooi naar voren. De taal is simpel gehouden en beslaat maar weinig regels, zodat het goed te volgen is. Misschien is het juist wel dankzij de eenvoud van Rupsje Nooitgenoeg dat het verhaal zo verslavend is en kinderen het steeds opnieuw voorgelezen willen krijgen. Carle en zijn uitgever zijn er nooit echt achter gekomen waarom het boek zo populair is, maar iedereen die het leest weet dat dit een verhaal is om te koesteren.

Thema's

Natuur, dieren, zelfontwikkeling.

Leeftijd

Je kunt dit prentenboek al vanaf een jonge leeftijd voorlezen, vanaf een jaar of twee. Het verhaal is goed te volgen voor heel jonge kinderen en ook de ontwikkeling van rups tot vlinder zal al vroeg tot de verbeelding spreken.

Hoe lees je dit voor?

Rupsje Nooitgenoeg voorlezen is een ervaring die bijna vanzelf gaat. Ga zitten met het boek en laat je (voorlees)kind kijken naar de rups. Vraag je samen af waar het verhaal over zal gaan en waar het rupsje allemaal doorheen zal gaan eten. Dankzij de rustige en eenvoudige uitstraling is het makkelijker focussen en ook het interactieve element draagt eraan bij dat ze in het verhaal opgaan. Laat ze de gaatjes voelen en er doorheen kijken, benoem de telwoorden, dagen van de week en het eten dat je ziet, waardoor je kinderen meteen kennis laat maken met deze woorden en begrippen.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2554 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: van dit prentenboek krijg je nooit genoeg

Gerelateerd

Over

Eric Carle

Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg is het bekendste en meest geliefde karakter van schrijver en ...