Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

12
juni 2024
om 07:00

Voorleestip: kun jij de weg vinden?

1 reactie

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Siemon

Auteur en illustrator: Nicole van Brummelen
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Siemon de zeemeeuw weet het verschil tussen links en rechts niet en raakt onderweg de andere meeuwen kwijt. Hij komt een zeehond tegen en vraagt hem of hij de andere meeuwen heeft gezien. De zeehond niet, maar misschien de walvis wel. 'Blader twee keer naar rechts en je komt haar tegen.' Keer op keer wordt Siemon doorverwezen naar een ander dier. Lukt het hem om de meeuwen terug te vinden?

#woensdagvoorleesdag

Zelfs volwassenen hebben er nog weleens moeite mee, het verschil tussen links en rechts. Gelukkig kunnen we er zelf om lachen en weten we dus hoe moeilijk het is voor kinderen om aan te leren. We verzinnen er allerlei trucjes voor. Met je linkerhand maak je met vlakke hand en de duim opzij gestrekt de 'L' van 'links' en dan moet de andere dus rechts zijn. Auteur en illustrator Nicole van Brummelen slaat nog regelmatig aan het verdwalen en maakt handig gebruik van die ervaring in haar debuut Siemon naar rechts. Niet alleen weet het op een speelse manier het verschil tussen links en rechts uit te leggen dankzij de opbouw, het is ook nog eens erg grappig voor zowel kind als voorlezer. Het prentenboek enthousiasmeert dankzij de originele manier waarop Van Brummelen het verhaal benadert.

Siemon naar rechts is een bladerboek, waarbij op elke pagina wordt aangegeven hoeveel bladzijden je welke kant uit moet bladeren. Siemon de meeuw raakt de rest van zijn groep kwijt als ze naar links vliegen en hij per ongeluk de verkeerde links kiest. De zeeleeuw vertelt hem twee keer naar rechts te bladeren. Dan blader je weer één keer naar links. Enzovoorts. Siemon komt allerlei verschillende dieren tegen die hem allemaal een richting op wijzen en langzaam komt hij steeds dichter in de buurt van de andere meeuwen. Er is een dubbele pagina waarop Siemon naar Australië gaat en dan weer terug moet naar Parijs, zodat de tekst letterlijk een rondje draait om de afbeelding. Ook is er een dubbele uitklappagina. 'Er zal toch geen monster zitten?' 'Mooooonster!!! Aaaaah!!!' En zo belandt Siemon zelfs in de ruimte.

Van Brummelen heeft een frisse, eigen tekenstijl waarbij ze met duidelijke prenten in blauw – rood voor de wegwijsbordjes – op elke pagina een nieuwe etappe van Siemons avontuur vormgeeft. Ze brengt de humor er op veel verschillende manieren in. De meeuwen die vertrekken op hun eigen 'schreeuwerige' manier die elke voorlezer zal herkennen, de zeehond met piratensteek, Siemon met een duikbril in de oceaan of een doorzichtige bolhelm in de ruimte, de omdraaipagina, de veganistische dinosaurus en de duiven die Siemon aanziet voor meeuwen. Het is op elke pagina een feestje en het boek nodigt uit tot aanraken, enthousiast bladeren, omdraaien en uitklappen. Na zo vaak naar rechts en naar links gebladerd te hebben, krijgen kinderen bovendien snel genoeg door welke kant ze op moeten als je de volgende keer 'links!' en 'rechts!' roept.

Thema's

Dieren, navigeren, links en rechts, humor.

Leeftijd

Siemon naar rechts is officieel voor de leeftijd van vier jaar en ouder, maar kan al aan veel jongere kinderen voorgelezen worden. Er is weinig tekst die bovendien veel op herhaling steunt, omdat elk dier doorverwijst naar een ander dier. Het vele bladeren maakt het prentenboek wel kwetsbaar, dus lees je aan nog jongere kinderen voor, sla dan zelf of samen de bladzijden om.

Hoe lees je dit voor?

Met een interactief prentenboek wijst de lol zich vanzelf. Lees het verhaal en blader van links naar rechts, draai het prentenboek rond, klap de pagina's uit en begin het hele verhaal opnieuw. Kijk wat er te ontdekken valt bij elke ontmoeting die Siemon heeft en lach samen om de avonturen van de meeuw. Oefen met je (voorlees)kind wat links en rechts is en maak het een spel. Roep 'links!' en laat je (voorlees)kind zo snel mogelijk beslissen en bladeren tot het tweede natuur is, of jullie dubbel liggen van het lachen. Help ze meteen met tellen en leer ze over de verschillende dieren die Siemon tegenkomt. En lees het vooral heel, heel vaak voor. Dat gaat gelukkig helemaal vanzelf.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De VoorleesChallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: kun jij de weg vinden?

Gerelateerd

Over

Nicole van Brummelen

Nicole van Brummelen

Nicole van Brummelen is copywriter bij een duurzaam strategiebureau, maar wilde ...