Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

01
mei 2024
om 07:00

Voorleestip: de schoonheid van de wereld

2 reacties

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Thuis

Auteur en illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Lemniscaat

In een woordeloos verhaal dat de kracht en schoonheid van Eiland evenaart, vertelt Mark Janssen het verhaal van Moon – een ruimtewezen dat de aarde bezoekt. Een meisje dat hem ziet landen, leidt hem rond door haar thuis: de aarde.

Mark Janssen laat de aarde schitteren in kleur en vorm, beweging en avontuur. Het is dan ook niet zo vreemd dat Moon, nadat hij weer vertrokken is naar zijn eigen planeet … terugkeert. Met zijn beste vriend. Om te blijven.

#woensdagvoorleesdag

Mark Janssen illustreert de prachtigste gedetailleerde prenten, die allemaal – met uitzondering van het in zwart-wit getekende Altijd dichtbij – van de pagina's spatten met kleur. Het eerste wat je dan ook doet bij het openslaan van zijn prentenboeken, is jezelf verliezen in de illustraties. Pas daarna lees je het boek voor het verhaal. Het is ook makkelijk om je te laten afleiden, want met een tekstloos prentenboek ga je al snel bladeren, bladeren en nog eens bladeren. Van voor naar achteren, terug en dan opnieuw. Voor Thuis gebruikt Jansen primair de kleurcombinaties van rood, groen en blauw, waar hij ook in zijn eerdere werk vaak de voorkeur aan geeft. Het omslag, een unieke prent die een aanvulling is op het boek, won Mooiste Boekomslag 2023 en dat is zeker terecht. Janssen maakt zijn tekeningen met verf op papier en stelt ze later digitaal samen tot het uiteindelijke beeld. Sommige illustraties in zijn prentenboek bevatten meer dan driehonderd losse tekeningen.

Thuis is het verhaal van Ava, haar hond en het buitenaardse wezen Moon. Ze volgt zijn neerstortende ruimteschip en zo ontstaat een bijzondere ontmoeting. Nu Moon er toch is, kan ze hem mooi haar wereld laten zien en dat doet ze dan ook zonder omhaal. Met wijd uitgespreide armen staat ze bij de waterpoel in het oerwoud, waar rode vogels en gele cheeta's duidelijk afsteken tegen het groen. Maar er is meer, dat je pas ziet wanneer je er echt voor gaat zitten om elk detail af te speuren. Bijzondere vogels in de hoek, vlinders die rond een boom vliegen, aapjes die uit het groen tevoorschijn komen en natuurlijk Ava's hondje die meerent (of zwemt) in elke prent. Er is zoveel te zien dat elke afbeelding een verhaal op zichzelf is, waar je uren naar kunt kijken én natuurlijk over kunt praten. Je vertelt niet alleen een doorlopend verhaal, je kunt het zo ver uitbreiden als je zelf wilt en ook alles om Ava en Moon heen een verhaal geven.

Naast de mooie natuurillustraties laat Ava ook haar gemeenschap aan Moon zien, net zo kleurrijk gekleed als de dieren. Er is geen omheining, de mensen houden tamme dieren en de kinderen rennen spelend in het rond. Wanneer Ava en Moon gaan slapen in de jungle na een lange dag vol avontuur, wordt er over hen gewaakt door een leeuw, tijger, panter, reiger en grote vis. Ze zijn veilig, want ze leven ermee samen en delen de ruimte. Uit alles dat Ava laat zien, spreekt het grote respect voor de wereld om ons heen. Wanneer het tijd is voor Moon om naar huis te gaan, zie je Ava op de hoogste rots, met overal om haar heen het heelal, groot, wijds, vol nog onontdekte werelden. Wat kun je goed wegdromen met dit prentenboek. Daardoor is Ava's blijdschap gewoon voelbaar, wanneer Moon terugkomt. Met zijn eigen beste vriend, die veel lijkt op het hondje van Ava. Samen gaan ze op nog veel meer avonturen. 

Thema's

Thuis, vriendschap, mens en natuur, de wereld.

Leeftijd

Dit prentenboek staat vol prachtige tekeningen en kun je al vanaf heel jong aan je (voorlees)kind aanbieden. Laat ze genieten van de kleuren, details ontdekken op de pagina's en vertel een simpele versie van het verhaal als je er doorheen bladert. Officieel is het prentenboek voor vier jaar en ouder, maar jonger kan zeker. Vanaf vier kun je het verhaal makkelijk uitbreiden en kinderen ook zelf veel laten praten, ontdekken en vertellen.

Hoe lees je dit voor?

Woordeloze prentenboeken voorlezen kan in eerste instantie afschrikken, maar daar hoef je je met Thuis geen zorgen over te maken. Je begint vanzelf te vertellen en te ontdekken samen met je (voorlees)kind. Blader het in eerste instantie vooral door en geniet van de prenten. Begin daarna samen het verhaal vorm te geven, waarbij je als voorlezer wat kunt sturen omdat de hoofdlijn wel vaststaat. Maar net zoals Ava de wereld laat zien aan Moon, kun je als voorlezer het kind mee aan de hand nemen om het verhaal te tonen, groter en gedetailleerder te maken. Laat je kind vertellen en introduceer daarna grotere thema's als natuurbescherming en thuiskomen.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent veel voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge

Over de auteur

Hebban Crew

2549 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Voorleestip: de schoonheid van de wereld

Gerelateerd

Over

Mark Janssen

Mark Janssen

Mark Janssen studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Hij...