Hebban Newsroom

22
november 2022
om 10:00

VPRO Wintergasten met Jane Goodall en Leïla Slimani

In de eerste week van 2023 spreekt Janine Abbring met inspirerende internationale gasten. Primatoloog Jane Goodall en schrijver Leïla Slimani delen aan de hand van zelfgekozen film- en televisiefragmenten hun persoonlijke blik op hun tijd en onze wereld.

Dr. Jane Goodall
Maandag 2 januari
22.05 uur
VPRO, NPO 2

Dr. Jane Goodall (1934) groeide uit tot een van de bekendste primatologen van de wereld. Haar werk was baanbrekend: zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat chimpansees geen vegetariërs maar omnivoren te zijn en dat de dieren gereedschap gebruiken, wat ons begrip van wat mensen dan onderscheidt van andere dieren destijds danig op z’n kop zette.

Bezorgd over de staat waarin de aarde verkeerde, besloot Goodall zich halverwege de jaren tachtig te concentreren op het vergroten van de bewustwording rond natuurbehoud en klimaatverandering. Goodall ontving een keur aan onderscheidingen. Sinds 1977 geeft ze leiding aan het Jane Goodall Institute, dat zich inzet voor de bescherming van de leefwereld van de mensaap en het promoten van een duurzame levensstijl. 

Janine Abbring spreekt de 88-jarige Jane Goodall in Bournemouth, de stad waar ze opgroeide en waar ze nog steeds haar kerstdagen doorbrengt.

Leïla Slimani
Dinsdag 3 januari
22.05 uur
VPRO, NPO 2

Schrijver Leïla Slimani (1981) groeide op in Rabat (Marokko) en vertrok in 1999 naar Parijs om aan het prestigieuze Sciences Po te studeren. Ze werd journalist, en in die rol gearresteerd terwijl ze verslag deed van de Arabische Lente in Tunesië. In 2012 besloot ze zich uitsluitend aan haar schrijverschap te wijden. 

Slimani’s werk wordt bewonderd omdat ze voor spannende en controversiële perspectieven kiest: dat van een vrouw die seksverslaafd is bijvoorbeeld, of van een oppas die op schokkende wijze twee kinderen vermoordt. Zelf zegt ze dat ze schrijft over de dingen waar ze het meest bang voor is. 

Janine Abbring spreekt Leïla Slimani in Lissabon, Portugal, waar ze met haar man en twee kinderen woont. 

Headerafbeelding: © Shody Careman

Naar het volledige artikel

Bron: Persbericht


Reacties op: VPRO Wintergasten met Jane Goodall en Leïla Slimani

Over

Jane Goodall

Jane Goodall

Jane Goodall (1934) is een van de meest geliefde personen ter wereld. Ze werd vo...

Leila Slimani

Leila Slimani

Leïla Slimani (Marokko, 1981) ontving voor Een zachte hand de Prix Goncourt. ...


Gesponsorde boeken