Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Newsroom

07
februari 2024
om 07:00

Voorleestip: vriendschap en de zwarte, zware steen

Een goede ontwikkeling en een leven lang leesplezier begint bij voorlezen. Hebban en De Nationale Voorleesdagen organiseren daarom samen de Voorleeschallenge en tippen elke woensdag een prentenboek. Voortaan is het #woensdagvoorleesdag!

Kat in de stad

Auteur: Nele Everaerts
Illustrator: Jamina Van Maele
Uitgeverij: Horizon

Kat heeft een steen in haar buik. Een zware, zwarte steen. Kat weet niet hoe ze hem weg krijgt. Ook haar vrienden Eekhoorn, Hond, Zwaluw en Rat weten niet hoe ze Kat kunnen helpen. Maar dan ontdekken ze dat de oplossing binnen handbereik ligt.

#woensdagvoorleesdag

Het prentenboek Kat in de stad zou je op het eerste gezicht misschien opzij leggen na het lezen van de wat deprimerende flaptekst, maar de zware, zwarte steen die Kat in haar buik voelt, is een universeel gevoel dat ook vrolijke kinderen herkennen. Iedereen kent momenten waarin je jezelf niet goed genoeg voelt, die je zelfbeeld een knauw geven. Door kinderen al op jonge leeftijd te laten zien dat hun gevoelens er mogen zijn, dat anderen er woorden aan kunnen geven, creëer je een veilige omgeving om erover te praten.

Auteur Nele Everaert is juf en verliescounselor en weet het verhaal van Kat in korte zinnen scherp te vangen. Het verhaal leest vloeiend en is dankzij de herhaling in de boodschap ook voor kleintjes duidelijk en prettig om naar te luisteren. Kat ziet de mooie eigenschappen van haar vrienden, maar niet die van zichzelf. Je kind ziet ze wel, want Kats vrienden blijven maar denken hoe lief en attent ze is. Zij vertellen haar van hun eigen zwarte, zware steen en putten kracht uit hun vriendschap.

Bovenop dit lieve, mooie verhaal komen de prachtige illustraties van Jamina Van Maele, die dit prentenboek illustreerde voor haar afstudeeropdracht. Van Maele heeft een heel eigen stijl, en weet met lange lijnen en het gebruik van een paar basiskleuren een hele wereld te scheppen. De focus gaat geheel uit naar de vrienden, zodat hun band voorop staat, uitgedrukt in beeld. Het samenspel van woord en tekst is in Kat in de stad dan ook om van te smullen. Het is een prentenboek dat je echt niet mag missen.

Thema's

Inlevingsvermogen, vriendschap, laag zelfbeeld, omgaan met verdriet, gevoelens.

Leeftijd

Kat in de stad is een prentenboek voor kinderen jonger dan zes jaar. Je kunt het vanaf een jaar of drie al voorlezen dankzij de korte zinnen, soepele verteltrant en herhalende vorm. 

Hoe lees je dit voor?

Met behulp van Kat in de stad kun je met je kind in gesprek gaan. Niet alleen over hun eigen gevoelens, maar ook over de verhalen van Kats vrienden: immigratie, hoge verwachtingen, op twee plekken wonen, niet welkom of gewenst zijn. Stel vragen om de verhalen tot leven te brengen en zo het inlevingsvermogen van je kind te stimuleren. Daarnaast is het een mooi moment om ze te herinneren aan de kracht van vriendschap en hen te laten vertellen over hun eigen vrienden en hoe zij elkaar helpen.

De Voorleeschallenge

Voorlezen kent vele voordelen: de band met je kind wordt sterker, hun woordenschat en tekstbegrip worden beter, hun empathisch vermogen groeit en je kind ontwikkelt een beter taalgevoel. De Voorleeschallenge focust op kinderen van 0 tot en met 6 jaar en helpt jou om leuker en meer voor te lezen aan je kind. Ga samen de uitdaging aan op Hebban en laat je inspireren door onze wekelijkse prentenboekentips. 

Ik doe mee!

Volg #woensdagvoorleesdag ook via Instagram en kijk voor meer voorleesmotivatie op de website van De Nationale VoorleesdagenBron: De Voorleeschallenge


Reacties op: Voorleestip: vriendschap en de zwarte, zware steen

Gerelateerd

Over

Nele Everaert

Nele Everaert

Nele Everaert is schrijfster en rouw- en verliescounselor voor kinderen en jonge...

Jamina Van Maele

Jamina Van Maele

Jamina Van Maele is afgestudeerd als illustrator aan Sint Lucas in Antwerpen en ...