Hebban Newsroom

09
mei 2022
om 21:30

Wormmaan van Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs 2022

4 reacties

Juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb heeft de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 bekendgemaakt tijdens de feestelijke bijeenkomst in Felix Meritis, in een hommage-show die via livestream gratis te bekijken was. De winnaar ontvangt een bedrag van € 50.000 en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy.

De zes genomineerden werden tijdens de hommage-show extra in het zonnetje gezet. Op het programma stonden optredens van Keez Duyves, Mette Sterre, Bas Haring, Alexandra Hunts, Pieter Kuypers, René Mioch, Gijs Scholten van Aschat, Ceylan Utlu en Jan Robijns. De presentatie was in handen van Lucas De Man.

Onder de genomineerden vielen Willem die Madoc maakte van Nico DrosWormmaan van Mariken HeitmanDe Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke HulstDe atlas van overal van Deniz KuypersOnze kinderen van Renée van Marissing en Aleksandra van Lisa Weeda.

De winnaar

De jury heeft Wormmaan van Mariken Heitman uitgeroepen tot winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022.

Elke is veredelaar. Na tegenslag op haar werk trekt ze zich terug op een Waddeneiland met een vergeten erwtenras, een tweeslachtig gewas dat zich moeilijk laat sturen. Langzaam groeit het besef dat zij gewassen vormt zoals de maatschappij háár probeert te vormen. Kan ze de erwt ontdoen van domesticatie? En wat, of wie, blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen? In een ontroerende zoektocht inwaarts ontdekt Elke het verband tussen dwergolifanten, erwten en de wording van een mens – die van haarzelf in het bijzonder.

De jury

De jury van 2022 bestaat uit juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam; Katja de Bruin, chef boekenredactie VPRO Gids; Femke Essink, neerlandicus en literair criticus voor De Groene Amsterdammer; Alicja Gescinska, filosofe en schrijfster; en Theo Hakkert, literair journalist en recensent voor onder andere Tubantia.

'De 208 titels die afgelopen jaar ingezonden zijn voor de Libris Literatuur Prijs overtuigden de jury eens te meer van de onderscheidende kracht van fictie. De opvallendste romans gingen iets aan met ons gevoel en verstand. Ze zongen ons voor de duur van het verhaal los van de realiteit, om ons er rijker en wijzer weer in te verankeren.'

Naar het volledige artikel

Bron: Libris Literatuur Prijs


Reacties op: Wormmaan van Mariken Heitman wint de Libris Literatuurprijs 2022

Gerelateerd


Gesponsorde boeken