Advertentie

Hebban Newsroom

12
april 2021
om 11:32

Woutertje Pieterse Prijs 2021 voor 'Hele verhalen voor een halve soldaat'

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn de winnaars van de 34ste Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Hele verhalen voor een halve soldaat (Em. Querido’s Uitgeverij). Dit werd bekendgemaakt in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat (KRO-NCRV) door juryvoorzitter Abdelkader Benali. Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden.

De jury noemt het winnende boek gedurfd:

'Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.'

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, eveneens van Lindelauf en Volbeda, dat in 2017 al werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Benny Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten. Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2018 won hij het Gouden Penseel voor Fabeldieren. Volbeda verbergt graag kleine codes in zijn tekeningen en haalt zijn inspiratie onder andere uit fotografie, poëzie, scheikunde en strips. Strips inspireren hem om te experimenteren met het ritme van beelden, en de samenwerking tussen tekst en beeld.

Nominaties

Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerde de jury Alfabet van Charlotte Dematons (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren), De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Uitgeverij Leopold), Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold), Koningskind van Selma Noort (Uitgeverij Leopold) en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck (Em. Querido’s Uitgeverij). De genomineerden ontvangen naast een oorkonde een bedrag van €1.000,- per boek.

Naar het volledige artikel

Bron: Woutertje Pieterse Prijs


Reacties op: Woutertje Pieterse Prijs 2021 voor 'Hele verhalen voor een halve soldaat'

Gerelateerd

Over

Benny Lindelauf

Benny Lindelauf

Benny Lindelauf (1964) is een Nederlands schrijver van kinderboeken. Hij studeer...

Gesponsorde boeken