Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dossier | Verfilmde boeken

Overzicht Nederlandse boekverfilmingen

Op deze pagina vind je een overzicht van verfilmde Nederlandstalige boeken. Aan deze pagina wordt nog heel hard gewerkt, maar mis je een belangrijke verfilming? Laat het ons weten via het contactformulier

2018

HET LEVEN IS VERRUKKULLUK
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Remco Campert uit 1961. Regie: Frans Weisz. Scenario: Theo Nijland. Cast: Géza Weisz ,Reinout Scholten van Aschat en Romy Louise Lauwers. Speelduur: 94 min.
De liefdesverhalen en verlangens van verschillende mensen lopen door elkaar in het kleurrijke Amsterdam van de jaren zestig.

DORST
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Esther Gerritsen uit 2012. Regie: Saskia Diesing. Cast: Elise van ’t Laar, Simone Kleinsma en Leopold Witte. Speelduur: 95 min.
Coco (Elise van ’t Laar) heeft geen flauw idee wat ze met haar leven moet. Totdat haar moeder Elisabeth (Simone Kleinsma) ziek blijkt. Ze grijpt het nieuwe doel in haar leven met beide handen aan en trekt bij haar moeder in.

2017

TAAL IS ZEG MAAR ECHT MIJN DING
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Paulien Cornelisse uit 2009. Regie: Barbara Bredero. Cast: Foukeline Ouwerkerk, Tarikh Janssen en Egbert-Jan Weeber. Speelduur: 90 min.
De onhandige Anne heeft een passie voor taal. Bij het glossy tijdschrift waar ze werkt, mag ze echter alleen maar over zomermode en quinoasalades schrijven. Anne wil het allemaal anders; een baan met meer diepgang, weg uit de dagelijkse sleur en de liefde van haar leven vinden. Net als ze ontslag wil nemen, wordt ze gekoppeld aan de charmante, maar gladde fotograaf Rick en ze besluit nog even te blijven. Een beslissing die voor vuurwerk zorgt, maar of ze er echt gelukkig van wordt?

VELE HEMELS BOVEN DE ZEVENDE
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Griet op de Beeck uit 2013. Regie: Jan Matthys. Cast: Brit Van Hoof, Sara De Roo en Koen De Graeve. Speelduur: 119 min.
Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een rots in de branding voor haar puberende nichtje, haar ruziënde ouders en haar dolverliefde zus. Ze is kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Want achter haar brede glimlach en overdosis begrip, groeit een knagende eenzaamheid.

DUMMIE DE MUMMIE EN DE TOMBE VAN ACHNETOET
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Tosca Menten uit 2013. Regie: Pim van Hoeve. Cast: Julian Ras, Yahya Gaier en Roeland Fernhout. Speelduur: 82 min.
Dummie heeft heimwee. Hij wil terug naar Egypte om het graf van zijn ouders te zoeken, zodat hij afscheid van hen kan nemen. Klaas ziet die reis helemaal niet zitten. Hij vindt vliegen naar Egypte maar eng, het kost veel te veel geld en Dummie heeft geen paspoort. Maar als Dummie’s schilderij van juffrouw Friek voor een groot bedrag verkocht wordt én hij een paspoort weet te regelen, vertrekken Klaas, Goos, Dummie en juffrouw Friek naar Egypte. Maar is de Tombe van Achnetoet na vierduizend jaar nog wel te vinden? Met een plan van meester Krabbel gaan Dummie en Goos op onderzoek uit. Maar de zoektocht zit vol gevaren en de beste vrienden lopen in een valstrik. Kan Klaas hen op tijd redden of blijven Dummie en Goos voor altijd gevangen?

100% COCO
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Niki Smit uit 2013. Regie: Tessa Schram. Cast: Nola Kemper, Merel de Zwart en Valentijn Avé. Speelduur: 88 min.
De 13-jarige Coco is gek op mode en draagt haar eigen excentrieke stijl. Ze droomt ervan een beroemd stijlicoon te worden. Maar als ze op de eerste schooldag door haar kleding uitgemaakt wordt voor Coco de Clown besluit ze haar vintage jurkjes, panterlaarzen en streepjessokken thuis te laten en als 'grijze muis' door het schoolleven te gaan. Anoniem houdt ze een modevlog bij als de ‘Style Tiger’, wat een grote hit wordt. Zou ze dan toch een beroemd stijlicoon worden? En zou Bruno, die eigenzinnige jongen van school, haar dan eindelijk zien staan? Langzaam maar zeker leert Coco dat ze gewoon 100% zichzelf moet zijn!

2015

SCHONE HANDEN
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van René Appel uit 2007. Regie: Tjebbo Penning. Scenario: Carl Joos en Tjebbo Penning. Cast: Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten. Speelduur: 108 min.
Sylvia (Thekla Reuten) heeft te lang weggekeken van de bloeiende drugshandel van haar man Eddie (Jeroen van Koningsbrugge). Maar als de politie steeds vaker op de stoep staat, dringt pas goed tot haar door hoe diep hij erin verzeild is geraakt. Als alles fout dreigt te gaan, probeert Sylvia haar twee kinderen te beschermen en het misdaadmilieu te ontvluchten. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Eddie zal nergens voor terugdeinzen om 'de familie' bij elkaar te houden.

DE ONTSNAPPING
Film gebaseerd op het gelijknamige boek van Heleen van Royen uit 2006. Regie: Ineke Houtman. Scenario: Mirjam Oomkes, Olga Ponjee. Cast: Isa Hoes, Kees Boot, Matthuis van de Sande Bakhuyzen, Rik Mayall, Edwin Jonker. Speelduur: 96 min.

Julia is een vrouw die alles voor elkaar lijkt te hebben. Een goede baan en een gezin met twee kinderen. Wat de buitenwereld alleen niet ziet is dat ze despressief is. Ze besluit haar geluk te beproeven in de Algarve. Ook dit nieuwe leven van feesten maakt haar niet gelukkig. Ze raakt bevriend met de gigolo Romeo maar dit confronteert haar juist met een verleden waar ze niet aan herinnerd wil worden, namelijk haar overleden broertje Jimmy.

DE SURPRISE
De film is gebaseerd op het gelijknamig korte verhaal uit het boek De ideale dahlia, verhalen van Belcampo. Regie: Mike van Diem. Scenario: Karen van Holst Pellekaan. Cast: Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan. Speelduur: 111 min.

DE REÜNIE
Verfilming van het thrillerdebuut van Simone van der Vlugt met in de hoofdrollen Thekla Reuten en Daan Schuurmans.Het verhaal gaat over een jonge vrouw die twintig jaar na de verdwijning van haar beste vriendin, op zoek gaat naar de waarheid. Hierdoor komt ze tot angstaanjagende ontdekkingen. Regie: Menno Meyjes. Speelduur: 98 min.

RENDEZ-VOUS
Verfilming van het gelijknamige boek van Esther Verhoef.Simone (Loes Haverkort) gooit het roer om. Ze erft een bouwvallig landhuis in Frankrijk en vertrekt om samen met haar man Eric (Mark van Eeuwen) en hun twee kinderen, hiervan een chambre d’hôtes te maken.Terwijl de hectiek van de verbouwing steeds groter wordt, vlucht Simone in een enerverende affaire met één van de Franse bouwvakkers. De Franse droom ontaardt in een regelrechte nachtmerrie. Regie: Antoinette Beumer. Cast: Pierre Boulanger, Mark van Eeuwen, Loes Haverkort, Peter Paul Muller, Jennifer Hoffman, Eva Duijvestein e.a.

VENTOUX
Gebaseerd op de gelijknamige roman van Bert Wagendorp. Vier vrienden besluiten met de racefiets Mont Ventoux te beklimmen, net zoals ze dat dertig jaar eerder deden. Als ze de mooie Laura tegenkomen komen ze in aanraking met de herinneringen en trauma's uit het verleden. Regie: Nicole van Kilsdonk. Cast: Wim Opbrouck, Leopold Witte, Kasper van Kooten, Wilfried de Jong, Maruschka Detmers, e.a.

MICHIEL DE RUYTER
Regie: Roel Reiné. Scenario: Lars Boom, Alex van Galen, Michael Loumeau. Cast: Frank Lammers, Charles Dance, Rutger Hauer, Sanne Langelaar, Barry Atsma, Roeland Fernhout, Lieke van Lexmond, Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt, Derek de Lint. Speelduur: 151 min. Van Galen schreef het boek naar aanleiding van de film. Het is het laatste deel van het leven van Michiel de Ruyter (1607-1676), zoals dat in de gelijknamige speelfilm is verwerkt.

2014

BUREAU RAAMPOORT (TV-SERIE, pilot van 2 afleveringen)
Televisieserie gebaseerd op de succesvolle reeks van Simon de Waal en Appie Baantjer. Bureau Raampoort speelt zich af op het gelijknamige Amsterdamse politiebureau in de Jordaan, waar Peter van Opperdoes (Thomas Acda) na een jaar afwezigheid zijn werk als rechercheur weer oppakt. In de tijd dat van Opperdoes afwezig was, heeft Jacob Holm (Tim Haars) hem vervangen. Van Opperdoes en Holm hebben totaal verschillende karaktertrekken waardoor het flink botst tussen de twee rechercheurs maar als van Opperdoes weer aan het rechercheteam wordt toegevoegd, zullen de twee toch een manier moeten vinden om met elkaar te kunnen samenwerken. Scenario: Simon de Waal. Regie:Tim Oliehoek en Eché Janga.De serie krijgt een vervolg in 2015 met zes nieuwe afleveringen.

DORSVLOER VOL CONFETTI
Verfilming van het gelijknamige boek van Franca Treur uit 2009. Regie: Tallulah Hazekamp Schwab. Scenario:Chris Westendorp. Cast: Steven van Watermeulen, Yannick de Waal, Peter Barlage. Speelduur: 90 min. In Dorsvloer vol confetti groeit de jonge Katelijne op in een streng protestants boerengezin. Als enige meisje tussen zes broers wordt ze nauwelijks betrokken bij het werk op de boerderij en buitengesloten in de dagelijkse gesprekken. Hierdoor laat ze haar verbeelding de vrije loop door zich over te geven aan Bijbelse verhalen, roddels en zelfs sprookjes, hoewel ze die eigenlijk niet mag lezen. Tijdens de bruiloft van haar broer overdondert ze echter haar familie met literatuur, waarmee ze afscheid neemt van haar jeugd.

KENAU
Op het scenario van de film baseerde Tessa de Loo losjes haar gelijknamige roman uit 2013. Regie: Maarten Treurniet. Scenario: Karen van Holst Pellekaan, Marnie Blok. Cast: Monic Hendrickx, Barry Atsma, Sallie Harmsen, Lisa Smit, Matthijs van de Sande Bakhuyzen. Speelduur: 110 min.
In juli 2014 won deze film op het Stony Brook Festival in New York de publieksprijs.

2013

DAGLICHT
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Marion Pauw. Verfilmd door Diederik van Rooijen (Eyeworks Films). Scenario: Philip Delmaar. Cast: Angela Schijf, Fedja van Huêt, Monique van der Ven. Distributie: Benelux Film Distribution. Trivia: Na 6 weken meer dan 200.000 bezoekers, 2x gouden status.

BELLICHER: CEL (TV-SERIE, 6 afleveringen)
Dit tweede seizoen van BELLICHER is gebaseerd op de bestseller CEL van Charles den Tex. De reeks werd in 2012 opgenomen en bestaat uit 6 afleveringen. Het werd begin 2013 door de VPRO uitgezonden op Nederland 3. Verfilmd door Peter de Baan (Pupkin Film). Scenario: Willem Bosch & Michael Leendertse. Cast: Daan Schuurmans, Anna Drijver en Huub Stapel. Distributie: Independent Films. Trivia: Bellicher: CEL werd tevens uitgebracht als een speelfilm van ruim 100 minuten. Met CEL won Charles den Tex in 2008 zijn derde Gouden Strop.

HET DINER
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Herman Koch uit 2009. Regie: Menno Meyjes. Scenario: Menno Meyjes. Cast: Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Fons Merkies. Speelduur: 87 min.
Het Diner ontving eind november 2013 een Gouden Film nadat ruim honderdduizend bezoekers de film hadden gezien. Er is belangstelling voor de film vanuit landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Zuid-Korea, Frankrijk, Australië, Italië en Canada.

HET MEISJE MET NEGEN PRUIKEN
De Duits-Belgische film is een bewerking van het boek Meisje met negen pruiken van Sophie van der Stap uit 2006. Regie: Marc Rothemund. Scenario: Kati Eyssen. Cast: Lisa Tomaschewsky. Speelduur: 115 min.
Vooral het boek was in Duitsland een groot succes waar het de titel Heute bin ich blond (Nederlands: Nu ben ik blond) meekreeg en een oplage van 100.000 verkochte boeken behaalde. Het was dan ook de reden dat de film in het Duits werd opgenomen. Als internationale titel heeft de film The Girl with 9 Wigs.

BOVEN IS HET STIL
Naar het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker uit 2006. Regie: Nanouk Leopold. Scenario: Nanouk Leopold. Cast: Jeroen Willems, Henri Garcin en Wim Opbrouck. Speelduur: 94 min.
Drama over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen.

2012

BELICHER: CEL
Gebaseerd op CEL vanCharles den Tex. Verfilmd door Peter de Baan (Pupkin Film). Scenario: Willem Bosch & Michael Leendertse. Cast: Daan Schuurmans, Anna Drijver en Huub Stapel. Distributie: Independent Films. Trivia: Bellicher: CEL werd tevens uitgezonden als zesdelige mini-serie met een alternatief einde (zie tv-series). Speelduur: 110 min.

BLACK OUT
Gebaseerd op de thriller Merg en been van Gerben Hellinga uit 1985. Regie: Arne Toolen. Scenario: Melle Runderkamp. Cast: Raymond Thiry, Katja Schuurman en Birgit Schuurman. Speelduur: 92 min.

COP VS. KILLER
Gebaseerd op de gelijknamige thriller vanSimon de Waal. Regie: Hans Pos en Simon de Waal (Shooting Star). Scenario: Simon de Waal. Cast: Jeroen Willems, Marcel Hensema, Kees Boot e.a. Trivia: Simon de Waal maakte zijn regiedebuut na het uitvallen van regisseur Hans Pos. Acteur Jeroen Willems ontving in 2012 de Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in Cop vs. Killer. In hetzelfde jaar overleed de acteur op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De film werd geproduceerd als Telefilm en werd uitgezonden op 16 april 2012.

DE VERBOUWING
Gebaseerd op de bestseller vanSaskia Noort. Regie: Will Koopman. Scenario: Lex Wertwijn Cast: Tjitske Reidinga, Peter Blok en Mark Rietman. Distributie: Entertainment One. Speelduur: 104 min.

SÜSKIND
Regie: Rudolf van den Berg. Scenario: Chris W. Mitchell, Rudolf van den Berg. Cast: Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics, Nyncke Beekhuyzen. Speelduur: 118 min.
De Duits-joodse zakenman Walter Süskind, in 1942 aangesteld als beheerder van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, besluit een levensgevaarlijk dubbelspel te spelen om joodse kinderen van de dood te redden. Thrillerauteur Alex van Galen baseerde zijn gelijknamige boek op deze film.

QUIZ
Regie: Dick Maas. Scenario: Cast: Barry Atsma, Pierre Bokma, Hanna Verboom, Stephan Evenblij, Kim van Kooten. Speelduur: 85 min.
Een succesvolle quizmaster wordt gedwongen zelf vragen te beantwoorden; indien hij fouten maakt, kan dat gevolgen hebben voor zijn vrouw en dochter. Filmeditie met foto’s.

KONING VAN KATOREN
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw uit 1971. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Sander Burger, Bart Westerlaken. Cast: Mingus Dagelet, Abbey Hoes. Speelduur: 120 min.
Het verhaal van het boek is voor de film enigszins ingekort en op enkele plaatsen wezenlijk aangepast.

2011

HET GODDELIJKE MONSTER
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Lanoye uit 1997. Regie: Hans Herbots. Cast: Joke Devynck, Michel van Dousselaere, Johan van Assche. Speelduur: 50 min. Het goddelijke monster (De Monstertrilogie) is een tiendelige dramareeks op de Vlaamse televisieomroep Eén.

SONNY BOY
Film naar het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl uit 2004. Regie: Maria Peters. Scenario: Maria Peters. Cast: Ricky Koole, Sergio Hasselbaink, Marcel Hensema. Speelduur: 132 min.
De film won in 2011 onder meer de Gouden Film, Platina Film en Platina DVD.

ISABELLE
Film naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 1989. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Marieke van der Pol. Cast: Halina Reijn, Tineke Caels, Wim Opbrouck. Speelduur: 100 min.
Een beroemde filmster, die op klaarlichte dag in een bergachtige streek in Frankrijk verdwijnt, blijkt het slachtoffer van een machtsstrijd tussen vrouwen.

DE PRESIDENT
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Khalid Boudou. Regie: Erik de Bruyn. Scenario: Marco van Geffen, Erik de Bruyn. Cast: Achmed Akkabi, Najib Amhali, Charlie Chan Dagelet. Speelduur: 93 min.
Als een illegale Marokkaanse aspergesteker in Nederland na een ongeluk uit een coma ontwaakt, blijkt hij de president te zijn van een land.

2010

DE EETCLUB
Gebaseerd op de bestseller vanSaskia Noort. Regie: Robert Jan Westdijk. Scenario: Robert Jan Westdijk en Marjan Lammers. Cast: Bracha van Doesburgh, Mark van Eeuwen, Thom Hoffman en Halina Reijn. Distributeur: Benelux Film Distribution. Speelduur: 90 min.

BELLICHER (TV-SERIE, 4 afleveringen)
Verfiliming van de bestseller De macht van meneer Miller van Charles den Tex uit 2005. De serie bestond uit 4 afleveringen en werd uitgezonden door de VPRO. Scenario: Peter Kuijpers. Cast: Daan Schuurmans, Anna Drijver, Theo Maassen en Marc Klein Essink.

PENOZA (TV-SERIE, 2010-2017)
In 2010 verscheen, enkele weken voordat de succesvolle KRO-misdaadserie Penoza werd uitgezonden, het gelijknamige boek van scenarioschrijver Pieter Bart Korthuis. Het thrillerdebuut van Korthuis was eigenlijk gebaseerd op de scripts voor de televisieserie, maar omdat het boek eerder verscheen en het verhaal er behoorlijk afwijkt van serie, vinden we dat Penoza toch thuis hoort in dit lijstje. Regie: Diederik van Rooijen. Scenario: Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens, Diederik van Rooijen en Karin van der Meer. Cast: Monic Hendrickx, Marcel Hensema, Raymond Thiry, Thomas Acda, e.a.

Trivia: Het boek Penoza werd genomineerd voor een Crimezone Thriller Award in de categorie 'Debuut'. De tv-serie werd door de bezoekers van Crimezone.nl in 2013 uitgeroepen tot de Beste Misdaadserie van de afgelopen 10 jaar. Penoza zou in totaal vijf seizoenen lopen. In 2017 werd bevestigd dat er nog een speelfilm gemaakt zal worden ter afsluiting van de succesvolle televisieserie.

DIK TROM
Gebaseerd op het personage Dik Trom uit de boeken van C. Joh Kieviet. Regie: Arne Toonen. Scenario: Mischa Alexander, Luuk van Bemmelen. Cast: Michael Nierse, Loes Haverkort, Fiona Livingston, Marcel Musters, Eva Van Der Gucht. Speelduur: 85 min.
Er zijn, op het personage Dik Trom na, maar weinig overeenkomsten tussen de film en de boekenreeks van Kieviet. De film is in een geheel nieuw, moderner jasje gestoken.

TIRZA
Verfiliming van de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg uit 2006. Regie: Rudolf van den Berg. Scenario: Rudolf van den Berg.

Cast: Gijs Scholten van Aschat, Johanna ter Steege, Sylvia Hoeks, Abbey Hoes. Speelduur: 95 min.
Het boek kreeg in 2007 de Gouden Uil- en de Libris Literatuurprijs. De film werd ook ingezonden als Nederlandse bijdrage aan de Academy Awards, een Oscar zat er helaas niet in.

DE GELUKKIGE HUISVROUW
Verfilming van de gelijknamige roman van Heleen van Royen uit 2000. Regie: Antoinette Beumer. Scenario: Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan. Cast: Carice van Houten, Waldemar Torenstra, Gijs de Lange, Joke Tjalsma, Maike Meijer, Isis Cabolet, Jaap Spijkers, Willem de Wolf, Annemieke Aalderink-Bakker, Eric van der Donk, Catharina Haverkamp. Speelduur: 109 min.
De gelukkige huisvrouw werd een groot succes bij het publiek en bracht het eerste weekeinde €387.000 op. Hiermee stond het op de #1 van best bezochte bioscoopfilms van dat weekeinde. Al binnen de eerste week na de première mocht Beumer een Gouden Film in ontvangst nemen omdat de film 100.000 bezoekers had getrokken.

2009

TERUG NAAR DE KUST
Gebaseerd op de bestseller van Saskia Noort. Regie: Will Koopman. Scenario: Lex Wertwijn. Cast: Linda de Mol, Daan Schuurmans en Pierre Bokma. Speelduur: 120 min.
Trivia: het thrillerdebuut van Saskia Noort. In anderhalve week trok de film meer dan 100.000 bezoekers. Linda de Mol nam hiervoor de Gouden Film in ontvangst.

DOSSIER K.
Verfilming van de gelijknamige thriller van Jef Geeraerts uit 2002, het achtste deel in de Vinke & Verstuift-reeks. Regie: Jan Verheyen. Scenario: Carl Joos en Erik Van Looy. Cast: Koen De Bouw, Werner De Smedt en Hilde De Baerdemaeker. Speelduur: 110 min.

Trivia: Joos en Van Looy werkten vijf jaar aan het scenario.

KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER
Gebaseerd op de bestseller van Raymond van de Klundert (Kluun) uit 2003. Regie: Reinout Oerlemans. Scenario: Kluun, Gert Embrechts. Cast: Barry Atsma, Carice van Houten, Anna Drijver, Pierre Bokma. Speelduur: 105 min.
De verfilming werd een enorm succes in de Nederlandse bioscopen. In een recordtijd kwamen er meer dan een miljoen bezoekers naar de bioscoop.

DE HELAASHEID DER DINGEN
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst uit 2006. Regie: Felix van Groeningen. Scenario: Christophe Dirickx, Felix van Groeningen. Cast: Koen De Graeve, Pauline Grossen, Johan Heldenbergh, Wouter Hendrickx. Speelduur: 108 min.
In 2009 won de film op het Hamptons International Film Festival in New York drie prijzen: voor beste film (Golden Starfish Award), beste fotografie en het beste scenario. Op het Festival du Film Grolandais werd de l'Amphore d'Or gehaald voor de Beste Film. Ook op het Europees Filmfestival van Cinésonne in Parijs won de film in oktober 2009 drie prijzen: Beste Film, Beste Mannelijke Acteur (gedeeld door Koen De Graeve en Kenneth Vanbaeden) en de publieksprijs.

HET LEVEN UIT EEN DAG
Verfilming van de gelijknamige roman van A.F.Th, van der Heijden uit 1988. Regie: Marc de Cloe. Scenario: Marc de Cloe. Cast: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Loïs Dols de Jong, Tygo Gernandt, Egbert Jan Weeber. Speelduur: 96 min.
Een jongen die opgroeit in een wereld waar de mens slechts een dag leeft en de liefdesdaad eenmalig is, vermoordt samen met zijn vriendin een blinde man om zodoende in de hel terecht te komen waar de dingen wel herhaalbaar zijn.

2008

OORLOGSWINTER
Verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Jan Terlouw uit 2008. Regie: Martin Koolhoven. Scenario: Mieke de Jong, Paul Jan Nelissen, Martin Koolhoven. Cast: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower. Speelduur: 103 min.
De film was een groot succes in de bioscopen en trok bijna een miljoen bezoekers. Na negen dagen in de bioscoop heeft de film de status van 'Gouden Film' bereikt. Oorlogswinter is de meest succesvolle Nederlandse film sinds Alles is liefde (2007).

BRIDE FLIGHT

Naar aanleiding van het scenario van deze Nederlandse film schreef auteur Marieke van der Pol de roman Bruidsvlucht. Deze roman kwam eerder uit dan de film. De film werd opgenomen in onder andere Nederland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Marieke van der Pol. Cast: Waldemar Torenstra, Anna Drijver, Karina Smulders. Speelduur: 130 min.

VER VAN FAMILIE

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Bloem uit 1999. Regie: Marion Bloem. Scenario: Marion Bloem. Cast: Terence Schreurs, Anneke Grönloh, Gepke Haakma, Joep van der Geest. Speelduur: 91 min.
Een in Amerika wonende jonge Indische vrouw, keert naar Nederland terug om er op zoek te gaan naar de waarheid over haar verleden. De film werd opgenomen in Amsterdam, Radio Kootwijk bij Apeldoorn en New York.

ZOMERHITTE
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers uit 2005. Regie: Monique van de Ven. Scenario: Edwin de Vries. Cast: Sophie Hilbrand, Waldemar Torenstra.
Scenarioschrijver Edwin de Vries handhaafde wel de sfeer van het boek, maar de proloog in Afghanistan werd uit het niets ingelast en het laatste deel van de film wijkt volledig af van de tekst in het boekenweekgeschenk. De opnames vonden plaats van mei tot juli 2007, grotendeels op Texel. De Afghanistan-scènes werden in Spanje gefilmd.

DE BRIEF VOOR DE KONING
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Tonke Dragt uit 1962. Regie: Pieter Verhoeff. Scenario: Maarten Lebens, Pieter Verhoeff. Cast: Yannick van de Velde, Quinten Schram. Speelduur: 110 min.
De opnames vonden plaats in Duitsland, Luxemburg, België en Nederland. Sommige rollen, waaronder die van jonkvrouw Lavinia, zijn door Duitsers gespeeld.

2007

EX DRUMMER
Verfilming van het gelijknamige boek van Herman Brusselmans uit 1994. Regie: Koen Mortier. Scenario: Koen Mortier. Cast: Dries Vanhegen, Dolores Bouckaert, Norman Baert. Speelduur: 104 min.
Een werkloze drummer troost zich met het bespotten en kwellen van anderen. Een verhaal dat eindigt in een explosie van geweld.


TIKKEN
Tikken is gedistribueerd als onderdeel van een exclusief Jack Lance-pakket met naast de film twee luisterboeken met Jack Lance-verhalen, een interview met Jack Lance en een korte documentaire over de totstandkoming van Tikken.

DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Fabricius uit 1924. Regie: Steven de Jong. Scenario: Steven de Jong, Mischa Alexander. Cast: Pim Wessels, Martijn Hendrickx, Billy Zomerdijk. Speelduur: 135 min.
De film trok meer dan 100.000 bioscoopbezoekers, voldoende voor een Gouden Film.

2006

BOKS (TV-SERIE, 1 SEIZOEN)
In 2006 werden er dertien afleveringen gemaakt van een nieuwe politieserie Boks, gebaseerd op Simon de Waals eigenzinnige personage rechercheur Martin Boks, dat een jaar eerder werd geïntroduceerd in de misdaadroman Boks & de lege kamer. Regie: Bobby Eerhart, Hans Pos en Gijs van der Lelij. Scenario: Simon de Waal en Dick van den Heuvel. Cast: Maarten Spanjer (Boks), Joost Prinsen, Jim Bakkum en Bracha van Doesburgh.

Trivia: De serie ging samen met tv-station Talpa ten onder waardoor er slechts zes afleveringen werden uitgezonden. De andere zeven werden uiteindelijk nog wel op dvd gezet. De boekenreeks was hetzelfde lot beschoren. Na Boks & de lege kamer verscheen er nog slechts een deel: Boks & het verkeerde lijk (2006).

IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN
Bewerking van het gelijknamige boek van Ronald Giphart uit 2000. Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen. Scenario: Ruud Schuurman, Edward Stelder. Cast: Tijn Docter, Carice van Houten, Catherine Ten Bruggencate, Karina Smulders. Speelduur: 110 min.
Deze film was de kroon op het oeuvre van Willem van de Sande Bakhuyzen, het was namelijk de laatste film die hij regisseerde voor zijn overlijden.

KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK
Bewerking van het gelijknamige boek van Thea Beckman uit 1973. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Chris Craps, Jean-Claude van Rijckeghem. Cast: Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Emily Watson. Speelduur: 125 min.
De film won diverse prijzen waaronder twee keer een Gouden Kalf (voor beste film en beste montage) en de Childrens Jury Award. Er is zelfs een musical van gemaakt.

EILANDGASTEN

Film geïnspireerd naar het boek van Vonne van der Meer uit 1999. Regie: Karim Traïdia. Scenario: Jan Veldman. Cast: Tygo Gernandt, Eva Duijvestein, Jaap Spijkers, Loes Haverkort, Carine Crutzen, Egbert Jan Weeber, Johnny de Mol, Caro Lenssen, Marieke Heebink, Miled Traïdïa. Speelduur: 90 min.
Verhalen over de bewoners van een pension op Vlieland, die allen daar hun problemen proberen te verwerken.

HET WOEDEN DER GEHELE WERELD

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Maarten 't Hart uit 1993. Regie: Guido Pieters. Scenario: Rob Houwer. Cast: Maarten Heijmans, Cees Geel, e.a. Speelduur: 118 min.
In de media kreeg de film weinig positieve recensies. Hij werd in bioscopen niet zeer goed bezocht. Maarten 't Hart gaf later te kennen dat hij weinig had herkend van zijn eigen roman.

2005

06/05
Bewerking van De zesde mei, de thriller vanTomas Ross over de moord op Pim Fortuyn. Regie: Theo van Gogh. Scenario: Tomas Ross. Cast: Thijs Römer, Tara Elders en Cahit Ölmez. Distributie: Inspire Pictures. Trivia: de film kwam tot stand door een funding van internetbedrijf Tiscali. De première vond o.a. plaats door vertoning op het web. De film werd in de bioscoop gezien door zo’n twaalfduizend bezoekers. Van Gogh heeft de film nooit af gezien. Hij werd op 2 november 2004 vermoord voordat de film helemaal was afgewerkt.

HET SCHNITZELPARADIJS
Een zeer vrije bewerking van het boek van Khalid Boudou. Regie: Martin Koolhoven. Scenario: Marco van Geffen. Cast: Noah Valentyn, Bracha van Doesburgh, Tygo Gernandt, Frank Lammers. Speelduur: 82 min. De film trok ongeveer 365.000 mensen naar de bioscoop en werd in 2005 de Nederlandse film met het hoogste aantal bezoekers.


KAMELEON 2
Familiefilm gebaseerd op de kinderboekenreeks van Hotze de Roos. Het is het vervolg op het in 2003 verschenen De Schippers van de Kameleon. Regie: Steven de Jong. Scenario: Jean Ummels. Cast: Koen van der Donk, Jos van der Donk, Maarten Spanjer. Speelduur: 105 min.
De film was met 430.000 bezoekers minder succesvol dan het eerste deel. Toch was het de bestbezochte Nederlandstalige film van 2005.

2004

ZINLOOS
Verfilming van de gelijknamige misdaadroman van René Appel en geproduceerd als Telefilm. De film werd op 24 april 2004 uitgezonden. Regie: Arno Dierickx. Scenario: Paul Jan Nelissen. Cast: Fedja van Huêt, Peter Blok. Daan Rijssel, Hans Hoes en Anniek Pheifer. Trivia: Scenarist Paul Jan Nelissen heeft zijn naam van de credits laten verwijderen; hij zou het niet eens zijn geweest met de regisseur over de invulling van het verhaal.Distributie: IDTV Filmproducties. Speelduur: 88 min.

ASPE (TV-SERIE, 2004-2014)
Maar liefst tien seizoenen werden er gebaseerd op de succesvolle Pieter Van In-reeks van Pieter Aspe. Alleen de zeven afleveringen van het eerste seizoen zijn bewerkingen van bestaande verhalen van Aspe: De midasmoorden, De kinderen van Chronos, Het vierkant van de wraak, De vierde gestalte, Het Dreyse incident, Blauw bloed, Dood tij, Zoenoffer, Vagevuur en De vijfde macht. Deze werden uitgezonden in 2004 en trokken in Vlaanderen gemiddeld een miljoen kijkers. Regie: Frank Van Mechelen, Peter Simons en Jan Matthys. Cast: Herbert Flack, Lucas Van den Eynde, Francesca Vanthielen, Michel Van Dousselaere e.a. Geproduceerd voor vtm. In Nederland werd de reeks uitgezonden door RTL4. Het tiende – en laatste – seizoen wordt in België uitgezonden in het najaar van 2013.

GRIJPSTRA & DE GIER (TV-SERIE, 2004-2007)
In de zoektocht naar een nieuwe Baantjer-achtige reeks werd het politieduo Grijpstra en De Gier afgestoft voor een gloednieuwe serie op RTL-4. De serie werd gebaseerd op de personages uit de boeken van Janwillem van de Wetering, maar geen van zijn verhalen werd een op een gebruikt voor de serie. Er zouden uiteindelijk 46 afleveringen worden gemaakt van 2004 tot en met 2007). Cast: Jack Wouterse, Roef Ragas, Waldemar Torenstra e.a. Trivia: Het idee voor de reeks kwam uit de koker van Peter Römer, hoofd drama bij Endemol. Een aantal scenario's verschenen ook als boek en werden uitgegeven door The House of Books. In een interview met NRC vertelt Van de Wetering: 'Het is een merkwaardig idee dat met mijn figuren dingen gebeuren die ik niet geschreven heb. En mijn naam staat nog op het boek ook.' Roef Ragas stapte in 2006 uit de serie omdat hij zich niet prettig voelde bij het strakke format van de serie. Zijn rol werd in het vijfde en laatste seizoen gespeeld door Waldemar Torenstra.

ERIK OF HET KLEIN INSECTENBOEK
Verfilming van het gelijknamige boek van Godfried Bomans uit 1941. Regie: Gidi van Liempd. Scenario: Cecilie Levy. Cast: Jasper Oldenhof, Anne-Mieke Ruyten, Yale Sackman, Stany Crets. Speelduur: 97 minuten. Erik of het klein insectenboek werd drie keer als jeugdserie voor de Nederlandse televisie geproduceerd. In 2007 zond de AVRO de speelfilm als serie in 6 afleveringen van 20 minuten elk (met wat extra materiaal ten opzichte van de film) uit.

VERBORGEN GEBREKEN

Verfilming van het gelijknamige boek van Renate Dorresteijn uit 1996. Regie: Paula van der Oest. Scenario: Tamara Bos. Cast: Henny Orri, Monic Hendrickx, Priscilla Knetemann, Bram van den Hooven, Eric van der Donk, Antje van der Oest. Speelduur: 103 min.
Tijdens een vakantieverblijf van een gezin in Schotland komt een lawine van schokkende gebeurtenissen los. Door sommigen wordt de verfilming als flop gezien, door anderen als een groot succes.

DE TWEELING
Verfilming van het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 2002. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Marieke van der Pol. Cast: Nadja Uhl, Thekla Reuten, Gudrun Okras, Ellen Vogel, Julia Koopmans, Sina Richardt. Speelduur: 135 min.
De film won het Gouden Kalf voor beste lange speelfilm.

DE ORDENING
Een tv-film naar de gelijknamige roman van Kees van Beijnum uit 1998. Regie: Pieter Kuijpers. Scenario: Kees van Beijnum. Cast: Angela Schijf, Roeland Fernhout, Dora van der Groen, Reinout Bussemaker, Nadja Hüpscher, Elsje Scherjon, Victor de Wachter, Adrian Brine, Gaston van Erven, Nand Buyl. Speelduur: 90 min.
Een bijna nihilistische jonge filosofe lijkt als archiefbeheerder van een NSB-weduwe toch gedwongen te worden morele posities in te nemen. De film werd op 27 maart 2004 uitgezonden door de NPS op Nederland 3.

2003

DE ZAAK ALZHEIMER
Verfilming van het gelijknamige boek van Jef Geeraerts uit 1985, het tweede deel in de Vincke & Verstuyft-reeks van de Vlaamse auteur. Regie: Erik Van Looy. Scenario: Erik Van Looy en Carl Joos. Cast: Jan Decleir, Koen De Bouw en Werner De Smedt. Trivia: De zaak Alzheimer werd in 1986 bekroond met de eerste Gouden Strop. De film is nog steeds een van de best bekeken Belgische films allertijden. Meer dan 750.000 mensen gingen ervoor naar de bioscoop. De auteur heeft een cameo in de film. Speelduur: 120 min.

DE PASSIEVRUCHT
Verfilming van het gelijknamige boek van Karel Glastra van Loon uit 2003. Scenario: Karel Glastra van Loon, Kees van Beijnum. Regie: Maarten Treurniet. Cast: Peter Paul Muller, Carice van Houten, Halina Reijn, Jan Decleir, Dai Carter. Speelduur: 105 min.
Deze film kreeg drie nominaties voor een Gouden Kalf. Een daarvan, voor beste geluid, wist hij in de wacht te slepen. Daarnaast haalde de film ook goud, meer dan 100.000 bezoekers.

PHILEINE ZEGT SORRY
Nederlands/Amerikaanse speelfilm naar de gelijknamige roman van Ronald Giphart uit 1996. Regie: Robert Jan Westdijk. Scenario: Robert jan Westdijk. Cast: Kim van Kooten, Michiel Huisman. Speelduur: 95 min.
De film speelt zich deels in Utrecht af en deels in New York. De film is in het Engels ook bekend als Phileine Says Sorry.

KEES DE JONGEN
Gebaseerd op de gelijknamige roman van Theo Thijssen uit 1923. Regie: André van Duren. Scenario: Bob in 't Hout, Maarten Lebens. Cast: Ruud Feltkamp, Wim van der Grijn, Theo Maassen. Speelduur: 96 min.
Vanwege de kosten (3,6 miljoen euro) werd de film uitgebracht als een Nederlands-Duitse-Britse coproductie. De kritieken waren gemengd, de film werd geprezen om zijn vormgeving, maar men vond over het algemeen dat de film een te brave verfilming was met weinig dramatische ontwikkelingen.

DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
Verfilming van het gelijknamige boek van Hotze de Roos uit 1949. Regie: Steven de Jong. Scenario: Jean Ummels. Cast: Koen van der Donk, Jos van der Donk, Maarten Spanjer, Rense Westra, Saar Koningsberger. Speelduur: 100 min.
De film trok 750.000 bezoekers naar de bioscopen en was daarmee de bestbezochte Nederlandse film van dat jaar.

PIPO EN DE P-P-PARELRIDDER
Gebaseerd op het gelijknamige personage uit de boeken van Wim Meuldijk. Regie: Martin Lagestee. Scenario: Peter Römer. Cast: Joep Dorren, Mariska van Kolck, Hero Muller, Rudi Falkenhagen e.a. Speelduur: 103 min.
Het grootste deel van de film werd in Spanje opgenomen. Veel van de locaties, zoals de molens, komen ook in het boek Don Quichot voor. De film werd door 130.000 mensen bezocht.

2002

DE OESTERS VAN NAM KEE
Verfilming van het gelijknamige boek van Kees van Beijnum uit 2000. Regie: Pollo de Pimentel. Scenario: Hans de Wolf, Kees van Beijnum. Cast: Katja Schuurman, Egbert Jan Weeber, Johnny de Mol, Edwin Jonker, Mohammed Chaara. Speelduur: 92 min.
De film kreeg behoorlijk wat aandacht omdat Katja Schuurman volledig naakt te zien was en ze er ook nog een relatie met Egbert Jan Weeber aan overhield. De eerste versie van de film duurde tweeënhalf uur.

PIETJE BELL
Pietje Bell is een jeugdfilm naar de boeken over Pietje Bell van de schrijver Chris van Abkoude. Regie en scenario: Maria Peters. Cast: Quinten Schram, Frensch de Groot, Serge Price, e.a. Speelduur: 110 min.
De film trok ruim een miljoen bezoekers. De buitenopnames vonden grotendeels plaats in Gent en Brugge om de sfeer van het vooroorlogse Rotterdam te doen herleven.

2001

CLAIM
Verfilming van het gelijknamige boek van Charles den Tex uit 1996. Regie: Marin Lagestee. Scenario: Dick Maas en Gerard Soeteman. Cast: Billy Zane en Louise Lombard. Trivia: De film werd met een internationale cast opgenomen in Rotterdam, Buenos Aires en Londen met een budget van 6 miljoen gulden. Claim was de eerste met cv-geld gefinancierde film die de Nederlandse bioscoop niet gehaald heeft. De film werd wel aan 24 landen verkocht als tv-film. Speelduur: 93 min.

DE ONTDEKKING VAN DE HEMEL
Verfilming van het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1992. Regie: Jeroen Krabbé. Scenario: Edwin de Vries. Cast: Stephen Fry, Greg Wise, Flora Montgomery, Neil Newbon, Diana Quick. Het boek werd in 2007 verkozen tot beste boek allertijden en de film won in 2002 een Gouden Kalf voor het beste scenario.

IK OOK VAN JOU
Verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart uit 1992. Regie: Ruud van Hemert. Scenario: Willeke Frima, Ruud van Hemert. Cast: Angela Schijf, Antonie Kamerling, Beau van Erven Dorens. Tijdens het 21e filmfestival in 2001 te Utrecht werd de film bekroond met de Grolsch filmprijs en de Gouden Filmprijs.

MINOES
Verfilming van het gelijknamige kinderboek van Annie M.G. Schmidt uit 1970. Regie: Vincent Bal. Scenario: Tamara Bos, Burny Bos, Vincent Bal. Cast: Carice van Houten, Theo Maassen. In tegenstelling tot bij de verfilming van het Annie M.G. Schmidt-boek Abeltje is het scenario van de jeugdfilm Minoes redelijk dicht bij het boek gebleven. Wel zijn enkele karakters toegevoegd en anderen weggelaten om de film soepel te laten verlopen.

DE GROT
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Tim Krabbé uit 1997. Regie: Martin Koolhoven. Scenario: Tim Krabbé. Cast: Fedja van Huêt, Gijs Scholten van Aschat, Porgy Franssen en Marcel Hensema. Speelduur: 90 min.
De Grot werd geselecteerd voor het Montreal World Film Festival waar de film zijn wereldpremière beleefde.

2000

LEK
Het scenario geschreven door Simon de Waal was geïnspireerd op het boek Sans Rancune van Jan van Dalen uit 1991. Regie: Jean van de Velde. Cast: Cas Jansen, Ricky Koole, Thomas Acda, Victor Löw, Gijs Scholten van Aschat, e.a. Trivia: de film werd bekroond met Gouden Kalveren voor beste acteur (Löw), beste regie, beste film en beste scenario. Distributie: NL Film. Speelduur: 105 min.

1999

KRUIMELTJE
Familieboek naar het gelijknamige boek van Chris van Abkoude uit 1923. Regie: Maria Peters. Scenario: Maria Peters. Cast: Ruud Feltkamp, Yannick van de Velde, Rick Engelkes, Hugo Haenen. Speelduur: 119 min.
De buitenopnames vonden nauwelijks plaats in Rotterdam, omdat het oude stadscentrum niet meer bestaat. Er werd daarom opgenomen in Amsterdam, Antwerpen, Dordrecht, Schiedam, Utrecht en andere steden om de sfeer van het oude Rotterdam te doen herleven.

1998

LICHT
Een Belgisch-Nederlands-Duits-Deense film gebaseerd op een autobiografie van de toen 19-jarige Amsterdamse studente Heleen van der Laan met de titel Waar blijft het licht. Regie: Stijn Coninx. Scenario: Cast: Francesca Vanthielen, Joachim Król, Rick Engelkes. Speelduur: 110 min.
Verslag van de overwintering van een 19-jarig Nederlands meisje bij een eenzame pelsjager ergens in een trappershut op Spitsbergen.

IVOREN WACHTERS
Verfilming van de gelijknamige roman van Simon Vestdijk uit 1951. Regie: Dana Nechushtan. Scenario: Theo Nijland Cast: Stijn Westenend, Cees Geel, Gwen Eckhaus, Carice van Houten, Roef Ragas. Speelduur: 90 min.
De film werd gemaakt ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van schrijver Simon Vestdijk (1898-1971).

DE ZIENER
Gebaseerd op de door Simon Vestdijk geschreven gelijknamige roman uit 1959. Regie: Gerrit van Elst. Scenario: Gerrit van Elst. Cast: Porgy Franssen, Carine Crutzen, Gijs Naber. Speelduur: 88 min.
In een kleinburgerlijk stadje in de jaren vijftig ontstaat heftige beroering wanneer voyeur Le Roy met behulp van hypocrisie en roddel een romance op gang brengt tussen een lerares en haar leerling. De lerares huurt een kamer in het huis van Le Roys moeder en geeft de leerling op haar kamer bijles. Aanvankelijk gebruikt Le Roy de lerares en haar leerling om zijn seksuele fantasieën te bevredigen. Maar naarmate de tijd verstrijkt begint hij zijn objecten steeds meer als vrienden te beschouwen.

ABELTJE
Jeugdfilm naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt uit 1953. Regie: Ben Sombogaart. Scenario: Burny Bos. Cast: Ricky van Gastel, Soraya Smit. Speelduur: 110 min.
De film trok ruim 900.000 bezoekers naar de bioscoop, waarmee het een groot succes was. In 1999 kreeg het een Gouden Kalf in de categorie Beste Film. De film wijkt op enkele punten af van het boek en werd hier en daar gemoderniseerd.

1997

KARAKTER
Het scenario van de film is (grotendeels) gebaseerd op gelijknamige roman van Ferdinand Bordewijk uit 1938. Regie: Mike van Diem. Scenario: Mike van Diem, Laurens Geels, Ruud van Megen. Cast: Jan Decleir, Fedja van Huêt, Betty Schuurman, Tamar van den Dop, Victor Löw, Hans Kesting. Speelduur: 122 min. De film bracht volgens de bezoekersstatistieken van de Nederlandse Film Producers 1.020.038 euro op en trok 204.061 bezoekers. Karakter werd bij de uitreiking van de Academy Awards 1998 onderscheiden met een Oscar in de categorie 'Beste niet-Engelstalige film'. De kritiek was vrijwel in zijn geheel enthousiast over de film.

1995

BAANTJER (TV-SERIE)
Op 6 oktober 1995 verschijnt de eerste aflevering van de politieserie Baantjer op televisie. De serie is gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer (1923-2010) en wordt uitgezonden door RTL4. De eerste aflevering hield anderhalf miljoen kijkers aan de buis gekluisterd. Naar de best bekeken uitzending kijken ruim drie miljoen mensen. In 1997 wint Baantjer zelfs de gouden TeleVizier-ring. Neerlands populairste politieserie stopt na twaalf seizoenen. Cast: Piet Römer, Victor Reinier, Martin Schwab, Marian Mudder, Serge-Henri Valcke, e.a. Scenario: o.a. door Simon de Waal, Gerrit Mollema, Pieke Daalders, Pollo de Pimentel, Berend Boudewijn en Haye van der Heyden. De laatste aflevering werd uitgezonden op 1 december 2006.

1994

HET VERDRIET VAN BELGIË (TV-SERIE)
Tv-serie gebasseerd op de gelijknamige roman van Hugo Claus uit 1983. Regie: Claude Goretta. Scenario: Hugo Claus. Cast: Mathias Engelbeen, Ronny Cuyt, Hilde Wils, Yvette Merlin, Greta Van Langendonck, Sam Bogaerts, Christian Leonard, Olivier Cop, Carl Ridders, Ann Petersen, Rudi Van Vlaenderen, Ronny Coutteure, Rüdiger Vogler, Marianne Basler, Marisa Berenson, Rik van Uffelen.
Deze tv-serie van de BRTN was niet zo succesvol. Hugo Claus schreef zelf het scenario.

1993

DE KLEINE BLONDE DOOD
Verfilming van het gelijknamige boek van Boudewijn Büch uit 1985. Regie: Jean van de Velde. Scenario: Jean van de Velde, Rob Houwer. Cast: Antonie Kamerling, Olivier Tuinier, Loes Wouterson. Speelduur: 95 min. Dit prachtige drama was een kaskraker in de bioscoop en won een Gouden Kalf voor beste lange film. Ook werd Antonie Kamerling genomineerd voor beste acteur, voor zijn rol als Valentijn.

OEROEG
Naar het gelijknamige debuut van Hella S. Haasse uit 1948. Regie: Hans Hylkema. Scenario: Trevor Griffiths, Jean van de Velde. Speelduur: 110 min. Oeroeg is een film die een realistische kijk geeft op de Nederlanders in Indonesië, van het uitroepen van de zelfstandigheid in 1945 tot de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949. In de film worden gebeurtenissen van uit de jeugd van de hoofdpersoon afgewisseld met de periode van de politionele acties.

1991

ELINE VERE
Verfilming van het gelijknamige boek van Louis Couperus uit 1889. Regie: Harry Kümel. Scenario: Jan Blokker. Cast: Marianne Basler, Monique van de Ven, Johan Leysen, Thom Hoffman. Speelduur: 132 min. De film won in België de Joseph Plateau Award voor beste regie en beste film. De film flopte in de Nederlandse bioscopen, er kwamen weliswaar 108.495 bezoekers, maar dat was niet genoeg om uit de kosten te komen.
BIJ NADER INZIEN
Gebaseerd op de autobiografische roman van J.J. Voskuil uit 1963. Regie: Frans Weisz. Scenario: Jan Blokker. Cast: Eric van der Donk, Porgy Franssen, Rik Launspach Speelduur: 300 min. (miniserie, 6 delen).
In een vriendenkring van studenten Nederlands in Amsterdam in de periode 1946-1953 spelen discussies over politiek en literatuur een sleutelrol.

1989

DE AVONDEN
Gebaseerd op het gelijknamige debuut van Gerard Reve uit 1947. Regie: Rudolf van den Berg. Scenario: Jean Ummels. Cast: Thom Hoffman, Rijk de Gooyer, Viviane de Muynck. Speelduur: 122 min. De internationale titel van de film is Evenings. De film won twee Gouden kalveren, die voor Beste Acteur (Hoffman) en voor Beste Film. De film trok 67.158 bezoekers in 1989.

RITUELEN
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Cees Nooteboom uit 1981. Regie: Herbert Curiel. Scenario: Herbert Curiel. Cast: Derek de Lint, Thom Hoffman, Sigrid Koetse, Ton Lensink, Johan Ooms, Jérôme Reehuis, Sheryn Hylton. Speelduur: 90 min.Drie decennia uit het leven van een rijke man, die zich beweegt tussen profane en mystieke rituelen.

1988

SPOORLOOS
Verfilming van Het gouden ei van Tim Krabbé uit 1984. Regie: George Sluizer. Scenario: George Sluizer. Cast: Gene Bervoets , Johanna te Steege en Bernard-Pierre Donnadieu.

Trivia: De film sloeg internationaal aan en won een aantal (inter)nationale filmprijzen, waaronder de Gouden Kalf voor beste Nederlandse film. Sluizer maakte in 1993 zelf een Amerikaanse remake van de film, The Vanishing, met in de hoofdrollen Kiefer Sutherland, Sandra Bullock, en Jeff Bridges. Deze film kostte 20 miljoen dollar (ongeveer tien keer zoveel als Spoorloos) en kreeg een ander einde. Speelduur: 107 min.

1987

GRIJPSTRA & DE GIER: DE RATELRAT
Verfilming van de misdaadroman De ratelrat van Janwillem van de Wetering uit 1984. Een film van Frans Rasker en Wim Verstappen, die wederom voor de regie tekende. Scenario: Rogier Proper en Wim Verstappen. Cast: Rijk de Gooijer, Peter Faber, Marc Klein Essink, Hidde Maas, e.a. Trivia: Rutger Hauer was inmiddels in Hollywood beland en speelde niet mee in de tweede film, die een grote flop zou worden. Speelduur: 87 min.

HERSENSCHIMMEN
Verfilming van het gelijknamige boek van J. Bernlef uit 1984. Regie: Heddy Honingmann. Scenario: Heddy Honingmann. Cast: Joop Admiraal, Marja Kok. Speelduur: 115 min. De film verscheen internationaal ook als Mindshadows. De film werd door de kritiek zeer goed ontvangen, maar was geen groot commercieel succes. Er kwamen 34.620 bezoekers naar de bioscoop.

ZOEKEN NAAR EILEEN
Gebaseerd op het boek Zoeken naar Eileen W. van Leon de Winter uit 1981. Regie: Rudolf van den Berg. Scenario: Rudolf van den Berg. Cast: Thom Hoffman, Lysette Anthony, Garry Whelan, Kenneth Herdigein, John van Dreelen, Hans Kemna. Speelduur: 98 min.

Een katholiek Noordiers meisje raakt in verwachting van een protestantse jongeman en komt daardoor in een onmogelijke positie.

1986

DE AANSLAG
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1982. Regie: Fons Rademakers. Scenario: Gerard Soeteman. Cast: Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaijkamp sr. Speelduur: 144 min. In 1987 won De aanslag een Oscar in de categorie Beste Niet-Engelstalige film en een Golden Globe in de categorie Beste buitenlandse film.

1985

WILDSCHUT
Nederlands/Vlaamse verfilming van het gelijknamige boek van Felix Thijssen uit 1980. Trivia: Wildschut was het eerste deel in een reeks met gangster Charlie Mann in de hoofdrol. Er verschenen in totaal zeven boeken en een kortverhaal. Regie: Bobby Eerhart. Scenario: Felix Thijssen. Cast: Hidde Maas, Josse de Pauw en Jack Monkau (Charlie). Speelduur: 92 min.

HET BITTERE KRUID
Deels gebaseerd op de gelijknamige roman van Marga Minco uit 1957. Regie: Kees van Oostrum. Scenario: Maurice Noel. Cast: Ester Spitz, Gerard Thoolen, Kitty Courbois, Frank Rigter, Mirjam de Rooij, Marion van Wijk, Dolf de Vries. Speelduur: 89 min. Marga Minco was na het zien van de film allerminst gelukkig met het resultaat, dat ze te veel vond afwijken van haar boek. Ze maakte er in een proces bezwaar tegen dat de hoofdpersoon in de film vriendschappelijk omging met een NSB-gezin waarvan de kinderen lid waren van de Jeugdstorm. Ze wilde dat de film een andere titel dan haar boek zou krijgen, maar dat gebeurde niet. Er kwam wel in de titelrol een vermelding dat Minco zich als schrijfster van het boek Het bittere kruid distantieerde van de film met dezelfde titel.

1984

MOORD IN EXTASE
Verfilming van het boek De Cock en de moord in extase van Appie Baantjer uit 1982. Regie: Hans Scheepmaker. Scenario: Felix Thijssen. Cast: Joop Doderer (De Cock), Ron Brandsteder (Vledder), Manouk van der Meulen e.a. Speelduur: 95 min.

CISKE DE RAT
Gebaseerd op de boeken Ciske de Rat en Ciske groeit op uit de Ciske-trilogie van Piet Bakker uit 1941. Regie: Guido Pieters. Scenario: Piet Bakker, Karin Loomans. Cast: Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Carolein van den Berg, Herman van Veen.
Het boek werd ook in 1955 verfilmd en in 2007 verscheen er een musical waarin de hele Ciske-trilogie wordt verteld.

1983

BRANDENDE LIEFDE
Verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers uit 1981. Regie: Ate de Jong. Scenario: Rob Houwer. Cast: Monique van de Ven, Peter Jan Rens, Ellen Vogel, Siem Vroom, Berend Boudewijn, Huub van der Lubbe, Hetty Blok. Speelduur: 96 min.
Dood, liefde en seks zijn de elementen die het leven van een jonge schilder bepalen. De film kreeg zeer wisselende kritieken.

DE VIERDE MAN
Gebaseerd op de gelijknamige roman van Gerard Reve uit 1981. Regie: Paul Verhoeven. Scenario: Gerard Soeteman. Cast: Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Thom Hoffman. Speelduur: 105 min.
De vierde man trok in Nederland 300 duizend bezoekers. Aanzienlijk minder dan Verhoevens vorige films die allen een miljoenenpubliek wisten te bereiken. In het buitenland was de film veel succesvoller, in Amerika werd het zelf de meest succesvolle Nederlandse film tot nu toe.

1982

VAN DE KOELE MEREN DES DOODS
Verfilming van de gelijknamige roman van Frederik van Eeden uit 1900. Regie: Nouchka van Brakel. Scenario: Ton Vorstenbosch, Nouchka van Brakel. Cast: Renée Soutendijk, Derek de Lint, Adriaan Olree, Erik van 't Wout, Peter Faber, Claire Wauthion, Krijn ter Braak, Lettie Oosthoek, Kristine de Both, Siem Vroom, Rudolf Lucieer. Speelduur: 120 min.
De film won in 1983 de eerste prijs bij een filmfestival in Oxford.

DE ZEVENSPRONG (TV SERIE)
Naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt uit 1967. Regie: Karst van der Meulen. Cast: Peter Bos, Czeslaw de Wijs, Ferd Hugas, Marijke Merckens, Kitty Janssen, Cor van Rijn, Bart Gabriëlse, Joost Prinsen, Martijn Nieuwerf, Jeanique de Ridder. De serie, uitgezonden door de NCRV, bestond uit 13 afleveringen van elk een halfuur.
Na verschillende keren op televisie te zijn geweest is in 2006 de hele serie ook op dvd uitgebracht. De serie is ook op de Duitse televisie te zien geweest en ook in Hongarije.

1981

HET MEISJE MET HET RODE HAAR
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft. Regie: Ben Verbong. Scenario: Pieter de Vos. Cast: Renée Soutendijk, Peter Tuinman, Loes Luca, Johan Leysen. Speelduur: 110 min.
De heldhaftige strijd in het verzet van de Haarlemse studente in de rechten Jannetje Johanna Schaft (1920-1945).

EEN VLUCHT REGENWULPEN
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Maarten 't Hart uit 1978. Regie: Ate de Jong. Scenario: Ate de Jong. Cast: Speelduur: 93 min.
Enkele weken uit het leven van een geslaagde bioloog die worstelt met de voor- en nadelen van zijn deels zelfgezochte isolement.

1979

GRIJPSTRA & DE GIER
Verfilming van de misdaadroman Het lijk in de Haarlemmer houttuinen (1975) vanJanwillem van de Wetering. Een film van Rob Houwer. Regie: Wim Verstappen. Scenario: Kees Holierhoek en Rogier Proper. Cast: Rijk de Gooijer, Rutger Hauer, Frederik de Groot, e.a. Trivia: Het was aanvankelijk de bedoeling dat Paul Verhoeven de film zou regisseren. Er ontstond echter een conflict over het budget en winstverdeling, terwijl Verhoeven ook een hardere film wilde maken. Producent Rob Houwer besloot vervolgens Wim Verstappen te vragen als regisseur. Deze zouden later ook weer botsen over verhaallijnen en financiering. De film kwam er uiteindelijk toch en hoewel de kritieken niet altijd gunstig waren, had de film wel succes in de bioscopen en zou de film jaren later een vervolg krijgen. Speelduur: 86 min.

KORT AMERIKAANS
Verfilming van de gelijknamige roman van Jan Wolkers uit 1962. Regie: Guido Pieters. Scenario: Guido Pieters, Karin Loomans. Cast: Derek de Lint, Tingue Dongelmans. Speelduur: 92 min.
De film was lang niet zo succesvol als Turks Fruit uit 1979 en de pers reageerde overwegend negatief op de film. Toch kwamen er een kleine 400.000 bezoekers naar de bioscoop.

1978

PINKELTJE
Jeugdfilm gebaseerd op de gelijknamige boeken van Dick Laan. Regie: Harrie Geelen. Scenario: Dick Laan, Harrie Geelen. Cast: Aart Staartjes, Wieteke van Dort, Bob de Lange e.a. Speelduur: 87 min.
Dick Laan krijgt bezoek van Pinkeltje en Pinkelotje. Ze vragen om zijn hulp want meerdere Pinkelbewoners zijn ontvoerd door ene Ludwig van Cleve die experimenten op hen wil uitvoeren. Pinkeltje en zijn vrienden bedenken een plan om hen te bevrijden.

1977

SOLDAAT VAN ORANJE
Gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema uit 1970 (in 1971 opnieuw uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje 1940-1945). Regie: Paul Verhoeven. Scenario: Gerard Soeteman, Kees Hollerhoek, Paul verhoeven. Cast: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé. Speelduur: 152 min (215 min. miniserie).
De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

DOCTOR VLIMMEN
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Anton Roothaert uit 1937. Regie: Guido Pieters. Scenario: Guido Pieters en Ben Verbong. Cast: Peter Faber, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke. Speelduur: 111 min.
Het boek werd in 1944 ook al door de nazi's verfilmd onder de titel Tierarzt Dr. Vlimmen.

1976

DE KOMST VAN JOACHIM STILLER
Televisieserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Hubert Lampo uit 1960. Regie: Harry Kümel. Scenario: Jean Ferry, Harry Kümel. Cast: Hugo Metsers, Cox Habbema, Willeke van Ammelrooy. Speelduur: 120 min. In de jaren zeventig was deze televisieserie een succes in Vlaanderen en in Nederland. In 2004 heeft het Koninklijk Filmarchief (van België) de filmband gerestaureerd en de televisiehoofdstukken als één film op DVD gezet. De DVD is uitgebracht in de serie 'Kroniek van de Vlaamse film 1955 - 1990'.
MAX HAVELAAR
Verfilming van de gelijknamige roman van Multatuli uit 1859. Regie: Fons Rademakers. Scenario: Gerard Soeteman. Cast: Peter Faber, Sacha Bulthuis, Rutger Hauer, Krijn ter Braak. Max Havelaar won de speciale juryprijs op het filmfestival van Teheran, een ereprijs op het filmfestival van Napels, en de Deens "Bodil" voor de beste niet-Engelstalige film. De film werd in 2003 door A-Films en het Nederlands Filmmuseum op dvd uitgebracht, als onderdeel van een box met 11 Rademakers-films.

SIL, DE STRANDJUTTER
Verfilming van het gelijknamige boek van Cor Bruijn uit 1940. Regie: Bob Löwenstein. Scenario: Cor Bruijn. Cast: Elsje Scherjon, Jan Decleir, Monique van de Ven. Speelduur: 328 min. (miniserie, 7 delen).
De serie is een coproductie met de BRT, hetgeen verklaart waarom een gemengd Belgisch/Nederlandse cast is. Een stoere strandjutter van Terschelling redt een Zweeds schipbreukelingetje, dat als een eigen dochter samen met zijn twee zoons wordt opgevoed.

PA PINKELMAN EN TANTE POLLEWOP (TV-SERIE, 6 afleveringen)
TV-serie van de KRO gebaseerd op de Pinkelman-stripreeks van Godfried Bomans. Regie: Nico Hiltrop. Cast: Ton van Duinhoven, Maya Bouma, Bert Dijkstra. Speelduur: 30 min. (per aflevering).
In 1964 was er ook al een televisiebewerking van de reeks door de NCRV.

1974

HELP, DE DOKTER VERZUIPT!Gebaseerd op de gelijknamige streekroman van Toon Kortooms uit 1968. Regie: Nikolai van der Heyde. Scenario: Felix Thijssen. Cast: Jules Croiset, Martine Bijl, Piet Bambergen, Willeke van Ammelrooy. Speelduur:94 min.
De film was een groot succes in de bioscoop en trok ruim een miljoen bezoekers. Het budget bedroeg 1 miljoen gulden (ongeveer 450.000 euro).

DE STILLE KRACHT (TV-SERIE)
Gebaseerd op de gelijknamige roman van Louis Couperus uit 1900. Regie Walter van der Kamp. Cast: Bob De Lange, Pleuni Touw en Willem Nijholt. Speelduur: 240 minuten (miniserie, 3 delen).
In het broeierige Nederlands Indië van rond 1900 wordt de Europeaan geplaagd door wat de Javanen 'de stille kracht' noemen: een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en wederzijds onbegrip. Otto van Oudijck, de resident in Laboewangi op het eiland Java, zijn zoon Theo, dochter Doddy en zijn verleidelijke en jonge vrouw Leonie, vallen langzaam maar zeker ten prooi aan deze mysterieuze stille kracht...

1973

TURKS FRUIT
Verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers uit 1969. Regie: Paul Verhoeven. Scenario: Gerard Soeteman. Cast: Monique van de Ven, Rutger Houwer, Tonny Huurdeman, Wim van den Brink. Speelduur: 112 min.
De absolute moeder der Nederlandse films, Turks fruit. Met meer dan drie miljoen bezoekers is Turks fruit nog steeds Nederlands best bezochte film. En scène uit de film wist in 1995 zelfs de postzegel te bereiken.

NAAKT OVER DE SCHUTTING
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Rinus Ferdinandusse uit 1966. Regie: Frans Weisz. Scenario: Rob du Mée. Cast: Rijk de Gooyer, Jennifer Willems, Jon Bluming, Adèle Bloemendaal, Sylvia Kristel, Ton Lensink. Speelduur: 96 min.
Door een toeval komt een journalist op het spoor van een bende misdadigers die pornografie vervaardigt.