Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meld je hier aan voor de uitreiking op 10 september!

Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt (toen nog als ‘Hebban Award voor het Beste Debuut’). De Hebban Debuutprijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist uit een longlist van 15 boeken. Een professionele jury bestaande uit boekverkopers en Hebban-redacteuren kiest het beste debuut uit de shortlist van 5 titels. De winnaar wordt in september bekendgemaakt.

Hebban Debuutprijs-kanaal

Planning 2022

Voorwaarden nominaties uitgeverijen

1. Alleen oorspronkelijk in het Nederlands geschreven literaire fictie uitgegeven door reguliere uitgevers verschenen in een papieren editie kunnen worden aangemeld.
2. Boeken moeten voor het eerst verschenen zijn na 1 januari van het voorgaande jaar en vóór 1 januari van het huidige jaar.
3. Van de genomineerde titel is een epub gepubliceerd en beschikbaar. Uitgaven die alleen in digitale vorm zijn verschenen (en/of beschikbaar zijn) zijn uitgesloten van deelname.
4. De selectiecommissie besluit welke nominaties worden gehonoreerd.
5. Het nomineren kost niets. Voor elke titel op de longlist stelt de uitgeverij epubs beschikbaar (deze worden beveiligd via Booxtream naar de ca. 30 lezers per titel gestuurd). De longlist zal bestaan uit maximaal 15 titels. Als het boek wordt geselecteerd voor de shortlist (5 boeken) betaalt de uitgever een bijdrage van 250 euro en levert 15 exemplaren van het boek voor de eindjury en acties op de site.
6. Literaire non-fictie, thrillers, feelgoodromans, Young Adult-romans en jeugdboeken komen niet in aanmerking.
7. Boeken moeten zijn verschenen bij een uitgeverij die jaarlijks minimaal vijf boeken publiceert van tenminste drie verschillende auteurs en moeten verkrijgbaar zijn in de reguliere boekhandel.
8. Uitgevers beloven bij winst een marketingplan uit te voeren voor promotie van het winnende boek als ‘winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022' ter waarde van minimaal 1000 euro (in te zetten bij externe media). Hebban biedt het winnende boek een online promotie aan ter waarde van 2500 euro op Hebban en haar social mediakanalen.
9. Een debutant heeft nog niet eerder een boek gepubliceerd (ook niet via zelfpublicatie) in hetzelfde genre. Een roman van een auteur die eerder een of meer non-fictieboeken schreef, wordt wél beschouwd als debuutroman. Hetzelfde geldt voor een YA- of kinderboekenauteur die voor het eerst een boek voor volwassenen schreef.