Advertentie

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat kan ik zonder account op Hebban?

Je kunt (vrijwel) alles lezen, bijvoorbeeld artikelen, dossiers en listmania's. Je kunt ook de volledige database van boeken en auteurs doorzoeken. Verder kun je je zonder account op een aantal nieuwsbrieven abonneren (die je ook weer op elk moment kunt stopzetten), kun je sterren toekennen aan boeken en kun je jaarlijks stemmen in de Beste Boek van het Jaar-verkiezing.

Waar heb ik dan een account voor nodig?

Om je boeken te organiseren en gebruik te kunnen maken van de boekenplanken, om zelf recensies en blogs te schrijven, om te kunnen reageren op artikelen en andere teksten, om mee te doen aan winacties, leesclubs, de challenge en nog veel meer.

Het lukt niet om een account aan te maken

Je kunt in de Hebban Boeken-app of op de site een account aanmaken. Lukt het niet om een account aan te maken, dan kan het zijn dat je gebruikersnaam rare tekens bevat of spaties. Je gebruikersnaam mag 1 woord zijn van minimaal vier letters en/of cijfers. Andere mogelijke problemen zijn: staat er een spatie voor of na je mailadres in het invulveld? Of heb je een vergeten oud en inactief acccount met dit mailadres? In dat laatste geval kun je het beste even kiezen voor 'wachtwoord vergeten' of mail de Hebbanredactie.

Hoe zet ik een boek op mijn Hebban-boekenplanken?

Wil je een boek op je 'Wil ik lezen', 'Nu aan het lezen', 'Gelezen' of eigengemaakte boekenplank zetten, zoek het boek dan op in de zoekbalk bovenin Hebban. Op de boekpagina vind je onder de cover een 'Wil ik lezen'-button met een pijltje ernaast. Dat pijltje opent een menu.

Ik heb sterren gegeven aan een boek, maar wil mijn waardering weer verwijderen.

Je kunt een sterwaardering wijzigen en middels het prullenbakje naast de sterren (op de Hebban boekpagina) ook weer verwijderen.

Hoe maak ik een eigen boekenplank?

In je profielmenu (klik op je profielfoto rechtsboven in Hebban) zie je staan 'Nieuwe plank maken'. Een boekenplank wordt ook wel (boeken)lijst genoemd. Zodra je een eigen plank hebt aangemaakt, wordt hij toegevoegd aan het menu op elke boekpagina. Boeken zet je dan ook zoals hierboven op je eigen plank.

Heeft Hebban ook (huis)regels voor recensies, blogs en reacties?

Jazeker. Om een (lezers)community leuk te houden, zijn regels noodzakelijk. Je vindt ze hier. De redactie van Hebban heeft ook een paar handige tips opgesteld voor het schrijven van nog betere recensies.

Kan ik een recensie plaatsen van een niet uitgelezen boek?

Voor tussentijdse evaluaties en overpeinzingen van een boek dat je nog aan het lezen bent, kun je gebruikmaken van de blogoptie of, als je het boek tijdens het lezen wilt bespreken, Hebban Topics. Ben je echt klaar met het boek (en dat kan ook onuitgelezen zijn), dan kun je een recensie plaatsen. Dan heb je immers pas je leeservaring afgerond en weet je wat voor jezelf het eindresultaat is.

Liever geen recensie? Plaats een reactie!

Sinds oktober 2020 is het ook mogelijk om korte reacties te plaatsen op boekpagina's. Dit kan voor de korte leesbeleving en zeker van een niet-uitgelezen boek een uitstekende vervanger zijn. Heb je dus niet zo veel zin om een recensie te schrijven, maar wil je wel even kwijt wat je van het boek vond? Maak dan gebruik van de reageer-mogelijkheid. Je vindt deze optie onderin elke boekpagina.

Help, ik kan geen reactie plaatsen of formulier invullen

Gebruik geen smileys in je teksten.

Hoe vind en volg ik andere lezers?

Zoek je iemand die je kent, dan kun je de naam intikken in de zoekbalk bovenin Hebban. Klik daarna in de zoekresultaten op 'Lezers'. Niet iedereen staat met een volledige of herkenbare naam op Hebban, dus vind je iemand niet, vraag dan even met welke naam ze op Hebban staan. Wil je je eigen profiel delen, zodat jij makkelijk gevolgd kunt worden, klik dan in je profielinstellingen even op 'Publieke profiel bekijken'. Die link kun je vervolgens heel makkelijk delen. Zoek je eensgezinde lezers, kijk dan eens op de boekpagina van jouw favoriete boek en kijk wiens favoriete boek het ook is. Zo vind je lezers die dezelfde smaak hebben als jij.

Er ontbreekt een boek of de informatie is niet compleet.

Je kunt zelf een boek toevoegen aan de database via dit formulier.

Seriepersonages, waar zijn ze gebleven?

We hadden een prachtig overzicht van seriepersonages meegekregen uit Crimezone. Deze inmiddels verouderde lijsten kun je nog steeds vinden, zie Seriepersonages. We zijn achter de schermen bezig met het overzetten, updaten en aanvullen van informatie over seriepersonages naar een handige en overzichtelijke plek, namelijk de auteurspagina's zelf. Zoek jij informatie over de leesvolgorde van een serie, dan kun je daar dus terecht. Bij veel boeken staat er een reekstitel en volgnummer bij.

In- of uitschrijven voor nieuwsbrieven en mailnotificaties?

Hebban verstuurt verschillende nieuwsbrieven met elk zijn eigen in- en uitschrijvingsmogelijkheid. Log in op Hebban en open je profielmenu door op je foto rechtsboven in Hebban te klikken. In de rechterkolom van dit profielmenu staat Mijn nieuwsbrieven. Heb je geen Hebbanaccount, dan kun je hier abonneren op de nieuwsbrieven.

Ik krijg geen notificaties of nieuwsbrieven meer, hoe zit dat?

Kijk in je spambox. Voeg het mailadres vandaag@hebban.nl, nieuwsbrief@hebban.nl en notifications@hebban.nl toe aan je contactpersonen en/of zorg ervoor dat het domein @hebban.nl als veilig is bestempeld in je (ongewenste) mailinstellingen, zodat de mail niet in je spambox terecht komt. Vooral met Hotmail belandt mail snel in de spam en omdat hotmail periodiek opschoont, vind je niets terug.

Heb je een vraag of suggestie? Of wil je je account opheffen?

Vind jij dat dingen op Hebban anders of beter kunnen? Ben je niet meer blij met je boekenplanken of heb je een vraag? Gebruik het contactformulier en vertel het ons. Je kunt ons ook mailen als je je account wilt opzeggen. Dan maken we dat snel voor je in orde. Mail dan wel vanuit het mailadres dat hoort bij het account dat je wilt laten verwijderen.

Kan ik ebooks winnen op Hebban of alleen papieren boeken?

We hebben regelmatig ebookacties. Als dat zo is, staat dat duidelijk aangegeven in de inschrijving of giveaway. Staat er niet in de inschrijving of giveaway dat het om een epub of pdf gaat, dan is het altijd een papieren boek.

Mag ik een van Hebban gekregen ebook weggeven of delen?

Nee, ebooks mag je nooit verder verspreiden. Lees de actievoorwaarden die gelden bij ebook-acties.

Hebban Reading Challenge

Wat is de Hebban Reading Challenge?

De jaarlijkse Reading Challenge is een leuke manier om jezelf te gunnen aandacht en tijd besteden aan een van de leukste activiteiten op aarde: lezen! Je doet mee door jezelf een leesdoel te stellen dat bij jou past. Het is geen wedstrijd met anderen, een Challenge van 20 boeken is net zo goed als een van 200.

Ik wil graag meedoen, hoe werkt dat?

Je stelt hier je leesdoel in. Je vindt hier ook informatie, inspiratie en de checklist voor de jaarlijkse uitdaging (in 2017 een landenchallenge - lees de wereld rond). Je kunt op elk moment in het jaar de uitdaging aangaan.

Ik kan het aantal niet wijzigen?

Op een enkel apparaat kun je het leesdoel niet bewerken. Probeer het op een andere computer, laptop of tablet.

Moet ik vooraf bepalen welke boeken ik ga lezen?

Nee, je kunt aangeven welke boeken je wilt gaan lezen voor de Challenge, door ze op 'Wil ik lezen' te zetten en dan het Challenge-vinkje aan te zetten, maar het hoeft niet.

Hoe zet ik een boek op mijn Challenge?

Je kiest voor 'Wil ik lezen' of 'Gelezen' en krijgt dan een venstertje waarin je gevraagd wordt of het voor de Challenge is. Je kunt dit vinkje ook altijd weer uitzetten per boek.

Kunnen ook Engelstalige boeken meetellen voor de Challenge?

Jazeker, dit jaar kun je ook gewoon alle Engelstalige boeken afvinken voor je Challenge. Je Challenge leeslijst kan een mix zijn van Engels en Nederlands, dat maakt niet uit.

Waar kan ik die checklist vinden?

De jaarlijkse inspiratielijst kun je vinden op je Challenge.

Ik wil graag volgens de #boekperweek challenge op twitter lezen

Dat kun je mooi doen door je leesdoel op 52 te zetten op Hebban en elke week je gelezen boek met deze hashtag van de bibliotheken te delen op Twitter op Facebook. Op Hebban heb je dan aan het einde van het jaar mooi je 52 gelezen boeken op een rij staan.

Ik wil graag mijn eigen boeken kiezen om te lezen en hoef die checklist niet.

Dat kan, de checklist is maar een van de manieren om je leesdoel te behalen. Je kunt je leesdoel ook halen door je eigen boeken te kiezen, aan minichallenges mee te doen, of andere thema's te kiezen. Je kunt eventueel in een blogpost bijhouden hoe jouw Challenge eruit ziet, welke thema's je hebt gelezen, et cetera.

Het boek dat ik gelezen heb en wil afvinken kan ik niet vinden op Hebban!

Je kunt hier een boek toevoegen. We voeren Nederlandstalige en Engelstalige boeken in, geen boeken zonder isbn, geen studieboeken en geen Kindle-only titels.

Hebban Leesclubs

Kan ik meedoen aan alle Hebban Leesclubs?

Ja, met een (ingevuld) Hebbanaccount kun je inschrijven voor een leesclub. Of je ingeloot wordt hangt af van je activiteit op Hebban (een leeg profiel heeft minder kans), van je motivatie die je geeft in het inschrijfformulier én van eerdere (gebrek aan) activiteit.

Kan ik alleen een recensie schrijven als ik een leesclubexemplaar ontvang?

Nee, als je inschrijft voor een leesclub, verwachten we dat je gedurende de volledige looptijd actief bent in de leesclub, dus dat wil zeggen dat je je kort voorstelt, ons op de hoogte houdt tijdens het lezen, aan de discussie deelneemt en ten slotte op Hebban de recensie plaatst. Een leesclub is het leukst voor iedereen als alle deelnemers lekker actief meepraten over het boek.

Ik word nooit meer ingeloot voor leesclubs, is dat omdat ik een keer niet actief ben geweest?

Jazeker, bij uitblijven van (gedeeltelijke) activiteit word je uitgesloten van deelname. Hier krijg je geen bericht van. Wil je het goedmaken, dan lever je alsnog je bijdragen (discussievragen en recensie) aan de gemiste leesclub af op de daarvoor bestemde plek én doe je aan een leesclub mee met een eigen exemplaar van het besproken boek. Mail de resultaten dan naar vandaag@hebban.nl, dan vergeven we je. Zie ook de leesclubvoorwaarden.

Kan ik een epub ontvangen in plaats van een papieren boek?

Nee, een te winnen boek of een leesclubboek is altijd een papieren boek, tenzij in de inschrijving anders vermeld staat.

Hebban Spots

Wat kan ik met een eigen Hebban Spot?

Iedereen die een account op Hebban heeft, kan een Hebban Spot aanmaken voor alle boeken- en/of schrijversgerelateerde onderwerpen. De redactie beoordeelt of het onderwerp of karakter van de Spot geschikt is voor publicatie op Hebban. Klik hier voor de Hebban Quick Start-hulppagina. Er zijn drie goede redenen om een Spot te willen:

 1. Hebban is met meer dan 500.000 bezoekers per maand de grootste Nederlandstalige boekensite. Je kunt hier een 100% doelgroep bereiken, namelijk boekenlezers.
 2. Het beheer is supereenvoudig. De boeken- en auteursdatabase wordt up to date gehouden door de redactie van Hebban, dus daar heb je geen omkijken naar.
 3. Je profiteert van de goede vindbaarheid van artikelen op Hebban in Google en andere zoekmachines.

Uitgevers

Hoe kunnen we onze boeken extra onder de aandacht brengen op Hebban?

Alle informatie over de promotionele mogelijkheden op Hebban vind je op www.hebban.nl/promotie. Persberichten mogen naar de redactie, klik hier voor een overzicht van alle medewerkers of gebruik het contactformulier.

Wat is die Hebban Widget toch?

De Hebban widget is een prachtige feature voor uitgevers en online boekhandels. Toon de waardering van de lezers op Hebban (automatisch) bij de boekinformatie op je eigen website. De widget kijkt naar het ISBN van het boek op de pagina en haalt - indien beschikbaar - de informatie op van Hebban. Er moeten minimaal 2 beoordelingen op Hebban staan voordat de informatie wordt getoond. Is de gemiddelde score lager dan 2,5 sterren, dan is er een optie ingebouwd om de widget niet te tonen. Door op het Hebban-icoon te klikken worden de lezersrecensies getoond als overlay. Bezoekers van de website kunnen via de widget sterren geven aan het boek (zowel ingelogd als niet-ingelogd op Hebban).

Ik ben een uitgever. Wat kan ik met een Hebban Spot?

Voor uitgevers is Hebban dé ultieme mogelijkheid om direct met lezers in contact te komen. Je kunt een Hebban Spot aanmaken voor een auteur, reeks of imprint, maar ook voor de uitgeverij zelf. Plaats persberichten door en koppel ze aan de betreffende auteur(s). De berichten worden automatisch doorgeplaatst op de auteurspagina. Maak een boekenlijst aan voor een serie of als verschijningskalender (deze maand bij uitgeverij X). Om een Hebban Spot voor je uitgeverij aan te maken, neem contact op met onze redactie.

Boeken ter bespreking opsturen

De redactie vraagt de meeste boeken aan bij de uitgeverijen. Boeken kunnen m.i.v. 1 januari 2020 niet meer ongevraagd met een recensieverzoek naar de redactie worden gestuurd. Hoewel we het merendeel van de ontvangen boeken door onze recensenten laten beoordelen, kunnen we niet garanderen dat alle boeken ook daadwerkelijk een officiële Hebban-recensie krijgen. Boeken die niet worden geselecteerd voor een Hebban-recensie worden uitgezet in de community voor bijvoorbeeld een lezersrecensie of blogartikel. Ontvangen boeken worden nooit retour gestuurd. Over het al dan niet bespreken van een boek wordt niet gecommuniceerd.

Boekverkopers

Ik ben een boekhandelaar. Wat kan ik met een Hebban Spot?

Een Hebban Spot kan door meerdere mensen (medewerkers) worden beheerd. Speciaal voor boekhandels bieden we de mogelijkheid om een 'eigen verkooplink' te tonen bij boeken die gekoppeld zijn aan een bericht op een Hebban Spot. Om een Hebban Spot voor je boekhandel aan te maken, neem contact op met onze redactie. Tip: laat je medewerkers een Hebbanaccount aanmaken en hun aanbevelingen en expertise kenbaar maken op onze site. Laat hen een autoriteit worden op hun eigen terrein en toon op je Hebban Spot dat zij bij je boekhandel horen.

Wat is die Hebban Widget toch?

De Hebban widget is een prachtige feature voor uitgevers en online boekhandels. Toon de waardering van de lezers op Hebban (automatisch) bij de boekinformatie op je eigen website. De widget kijkt naar het ISBN van het boek op de pagina en haalt - indien beschikbaar - de informatie op van Hebban. Er moeten minimaal 2 beoordelingen op Hebban staan voordat de informatie wordt getoond. Is de gemiddelde score lager dan 2,5 sterren, dan is er een optie ingebouwd om de widget niet te tonen. Door op het Hebban-icoon te klikken worden de lezersrecensies getoond als overlay. Bezoekers van de website kunnen via de widget sterren geven aan het boek (zowel ingelogd als niet-ingelogd op Hebban).

Auteurs

Ik ben een auteur en wil graag een actief profiel

Ben jij auteur en heb je een gebruikersaccount op Hebban? Dan kunnen we je auteurspagina daaraan koppelen. Zorg ervoor dat je je gebruikersprofiel zo volledig mogelijk inricht, met foto en korte bio. Na koppeling wordt dit gebruikt op je officiële auteurspagina. Gebruik het contactformulier om je verzoek in te dienen bij de redactie van Hebban.

Hoe kan ik mijn boek extra onder de aandacht brengen op Hebban?

Alle informatie over de promotionele mogelijkheden op Hebban vind je op deze handige pagina. Persberichten mogen naar de redactie.

Boeken ter bespreking opsturen

De redactie vraagt de meeste boeken aan bij de uitgeverijen. Boeken kunnen ook ongevraagd met een recensieverzoek naar de redactie worden gestuurd. We kunnen echter niet garanderen dat alle boeken ook daadwerkelijk door een Hebban-recensent wordt besproken. Boeken die niet worden geselecteerd worden uitgezet in de community (winactie, lezersrecensie, ...). Ontvangen boeken worden nooit retour gestuurd. Over het al dan niet bespreken van een boek wordt niet gecommuniceerd.

Hoe berekent Hebban de populairste boeken in de Hebban Rank?

Er zijn verschillende populariteitslijstjes op Hebban. De Hebban Rank is de belangrijkste. Wanneer een boek tot de 9999 populairste boeken op Hebban behoort, vind je de ranking op de boekdetailpagina terug (heeft jouw boek geen rank-button op de Hebban boekpagina, dan zit je dus boven de tienduizend).

Bij de Hebban Rank wordt er gekeken naar de populariteit op basis van een heel scala aan cijfers en beweging tijdens de laatste 14 dagen:

 • het aantal en de hoogte van de waarderingen
 • recensies
 • de widget
 • de activiteit op Hebban (vermelding op boekenplanken, favorieten, boekenlijsten, artikelen en/of blogs)
 • het aantal unieke pageviews


Het is dus niet te vergelijken met de gemiddelde rating (gemiddelde sterwaardering) zoals je die op een boekpagina ziet of de Top 100 aller tijden of de Tiplijst (populariteit van boeken die ín de afgelopen 30 dagen zijn verschenen).

Recensenten

Ik wil graag recensent worden op Hebban

Heb jij een voorliefde voor lezen, een eigen schrijfstijl en zou je graag jouw oordeel over een boek met anderen willen delen? Hebban is op dit moment niet op zoek naar nieuw talent voor het recenseren van de nieuwste boeken.

Auteursbeheer

Wanneer kan ik auteursinformatie bewerken?

De redactie van Hebban verwerkt de aanvragen. Medewerkers van uitgeverijen en Hebban krijgen altijd toestemming om auteursinformatie te kunnen bewerken. Wil je ons als actieve Hebban-gebruiker helpen de auteursprofielen compleet en up-to-date te houden, stuur dan een verzoek naar de redactie. De redactie monitort de wijzigingen actief. Bij misbruik kan toestemming zonder bericht worden ingetrokken. Ben je auteur en wil je alleen je eigen auteursprofiel kunnen bewerken, kijk dan hier.

Ik zie de bewerkingsbuttons niet?

De bewerkingsknoppen zijn zichtbaar en bruikbaar vanaf het moment dat je toestemming hebt gekregen. Zie je ze niet, check dan of je met het goede e-mailadres bent ingelogd. Een auteurspagina bewerken kan niet in de Hebban Boekenapp, alleen op de site. Auteursinformatie van auteurs die zelf actief zijn op Hebban kan niet bewerkt worden. Dit heeft de auteur zelf in beheer via het gekoppelde gebruikersaccount.

Hoe kan ik een auteursfoto plaatsen?

Klik op de knop ‘Auteursfoto bewerken’ onder de afbeelding op de auteurspagina. Je kunt alleen foto’s doorplaatsen die op een https-locatie staan. Begint de link met http:// dan krijg je een foutmelding.

Hij pakt de link niet?

Alleen een https-url wordt geaccepteerd, dat zijn beveiligde locaties.

De site van de uitgeverij heeft geen https-url.

Dan is het niet mogelijk om een foto te plaatsen. Check Wikipedia voor een rechtenvrij te gebruiken beeld.

Hoe kan ik een tekst plaatsen?

Zoek de auteurspagina op en klik op ‘Beschrijving bewerken’. Je kunt tekst vet en cursief maken.

Kan ik reclame maken via het auteursprofiel?

Nee, het auteursprofiel is bedoeld voor informatieve tekst over de auteur. Het is beter om informatie te plaatsen die niet snel gedateerd raakt. De bibliografie van de auteur staat als het goed is compleet op de pagina. Je hoeft dus niet alle boeken op te sommen in de profieltekst.

Er mist een boek in het auteursprofiel

Mist er een boek in de database, dan kun je die toevoegen.

Ik wil een boekpresentatie toevoegen

Wil je een evenement of boekpresentatie plaatsen, dan kan dat via de Literaire Agenda (die automatisch te zien zal zijn in het auteursprofiel).

De auteur heeft iets te zeggen, kan dat in het profiel?

De auteur zelf kan het auteursprofiel aan een Hebban gebruikersaccount laten koppelen en blogs schrijven die ook op het auteursprofiel belanden.

Er zijn meer auteursprofielen voor één auteur

Maak een melding in Intercom, de chathelpfunctie van Hebban, te vinden in de rechteronderhoek van Hebban, in de vorm van een roze lachebekje.

Word lid van de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen

 • Beheer de boeken die je las of nog wilt lezen
 • Ontvang leestips op maat
 • Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over jouw favoriete auteurs
 • Lees meer en leuker met de Hebban Reading Challenge
 • Doe mee aan exclusieve giveaways en online leesclubs
 • Al meer dan 200 duizend lezers gingen je voor
 • Lid worden is gratis en kost slechts een paar minuten van je tijd


Klik hier voor een gratis account