Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Thrillerprijs

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. Zo'n honderd ervaren thrillerlezers lezen de boeken die op de longlist staan. Zij bepalen de shortlist die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek wordt jaarlijks in juni bekendgemaakt.

GA VERDER

Van publieksprijs naar lezersjuryprijs

De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der Vlugt, De reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban (Thriller) Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein).

In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Sinds 2018 is de Hebban Debuutprijs een gecombineerde prijs voor verschillende genres. Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban crew de lezersjuryprijs. Anya Niewierra (Het bloemenmeisje) won in 2020 de eerste Hebban Thrillerprijs. In 2021 won Toni Coppers met zijn co-auteur Annick Lambert (Val).

Voorwaarden nominaties uitgeverijen

1. Alleen oorspronkelijk in het Nederlands geschreven thrillers kunnen worden genomineerd.
2. Boeken moeten voor het eerst verschenen zijn na 1 januari van het voorgaande jaar en vóór 1 januari van het huidige jaar.
3. Van de genomineerde titel is een epub gepubliceerd en beschikbaar. E-only boeken kunnen echter niet aangemeld worden.
4. De selectiecommissie besluit welke nominaties worden gehonoreerd.
5. Het nomineren kost niets. Voor elke titel op de longlist stelt de uitgeverij epubs beschikbaar (deze worden beveiligd via Booxtream naar de ca. 30 lezers per titel gestuurd). De longlist zal bestaan uit maximaal 15 titels. Als het boek wordt geselecteerd voor de shortlist (5 boeken) betaalt de uitgever een bijdrage van 250 euro en levert 15 exemplaren van het boek voor de eindjury en acties op de site.
6. Young Adult en jeugdthrillers kunnen niet meedoen aan de Hebban Thrillerprijs.
7. Boeken moeten zijn verschenen bij een uitgeverij die jaarlijks minimaal vijf boeken publiceert van tenminste drie verschillende auteurs en moeten verkrijgbaar zijn in de reguliere boekhandel.
8. Uitgevers beloven bij winst een marketingplan uit te voeren voor promotie van het winnende boek als ‘winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022' ter waarde van minimaal 1000 euro (in te zetten bij externe media). Hebban biedt het winnende boek een online promotie aan ter waarde van 2500 euro op Hebban en haar social mediakanalen.