Een podcast toevoegen aan dit overzicht?
Mail de Hebban Crew.

Podcasts over Boeken

Een alfabetisch overzicht van bekende en minder bekende podcasts over boeken en auteurs.

Achter de letters
In deze podcast hoor je de verhalen die je niet eerder las. Wat gaat er schuil achter de boeken van Uitgeverij Koninklijk van Gorcum? En wat komt er allemaal kijken bij het maken van een boek? Het komt allemaal aan bod.

Boeken FM
In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en podcastmaker Peter Buurman welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan  —  actueel, relevant of gewoon ijzersterk. Boeken FM is de eerste podcast van Das Mag — in samenwerking met De Groene Amsterdammer.

Boekenpodcast Het verhaal
Monique Huijdink is schrijver van de factionroman De Baas (NWADAM), interviewer en copywriter. Voor boekenpodcast Het verhaal interviewt zij Nederlandse en Vlaamse schrijvers over hun werk. Ze sprak onder andere met Kees van Beijnum, Marleen Stikker en Lodewijk Asscher.

BoekenREC
BoekenREC is dé podcast voor lezers van uitgeverij HarperCollins Holland. In elke aflevering hebben ze een auteur te gast die komt praten over van alles en nog wat. Zo leer je de leukste dingen over jouw favoriete schrijver.

(Het voorwoord van de) Boekenweek
Oud-Boekenweekgeschenkauteurs en -essayisten ontmoeten schrijvers van een jongere generatie. De ontmoetingen vinden plaats in het oudste theater van Amsterdam: De Kleine Komedie. Onderdeel van 'Het voorwoord van de Boekenweek'.

Boekmakers
Boekmakers is een podcast over boeken waarin geen schrijvers aan het woord komen en geen enkel boek inhoudelijk wordt besproken. In deze podcast wordt gesproken met alle andere mensen die betrokken zijn bij het maken ervan, want verhalen veranderen niet zomaar in boeken en ze belanden niet zomaar in de boekhandel. Uitgevers, vertegenwoordigers, promotiemedewerkers, boekhandelaren en drukkers vertellen over de wereld achter het boek.

Booklovers’ Podcast Amsterdam
Mechteld Jansen van Booklovers' Tours Amsterdam vertelt over haar twee grote liefdes: boeken, en de stad Amsterdam. In elke aflevering neemt ze je mee naar bijzondere plekken in Amsterdam die een rol spelen in de boeken en levens van Nederlandse schrijvers.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
In deze spannende en grappige podcast beleven we de avonturen van Allan Karsson die op zijn honderdste verjaardag uit het bejaardentehuis vlucht. In deze podcast kun je meer dan 100 bekende Nederlandse stemmen herkennen. De podcast werd elke werkdag in delen uitgezonden door De Nieuws BV.

De Pluimcast
De Pluimcast laat schrijvers aan het woord waarvan binnenkort een nieuw boek zal verschijnen bij uitgeverij Pluim.

De Staat van het Verhaal
De Staat van het Verhaal is een verhalenproject. In podcasts en artikelen geven ze aandacht aan verhalen van maatschappelijke waarde. Verhalen die we niet kunnen missen, omdat we als mens – maar ook als maatschappij – niet compleet zijn als we ze niet kennen. Iedereen kan een verhaal insturen. Zo bouwen we samen aan een verzameling verhalen die van iedereen is, gewoon omdat we allemaal mensen zijn.

De ware aard
In tijden van crisis komt de menselijke natuur bovendrijven, zo zegt men. Maar wat is die menselijke natuur eigenlijk? Deze zomer kijken we diep in de spiegel. Zien wij een gutmensch of een meeloper, een hypocriet of een homo economicus? Aan het woord komen 8 uitgelezen gasten over 8 boeken die ons mensbeeld bepaalden.

Een Wereld aan Literatuur
In deze podcast duikt Timon Beeftink in de wondere wereld van de wereldliteratuur. Grote namen passeren de revue: Tolstoj, Sofokles, Camus, Plato, Kafka, Goethe, ga zo maar door. Elke aflevering staat één boek van één auteur centraal. Wat heeft het boek ons vandaag de dag nog te zeggen? Wat zou de bedoeling van de auteur kunnen zijn geweest? Je hoort het in deze podcast!

Het beste van Biesheuvel
De vrolijkste, ontroerendste en mafste verhalen van schrijver & meesterverteller Maarten Biesheuvel gebundeld in een 20-delige podcast. Voorgedragen door Biesheuvel zelf en voorzien van een introductie van ‘Biesoloog’ Erik de Bruin, in gesprek met radiomaker Remy van den Brand.

Het Leesvirus
Olaf Koens, Ronit Palache en Stefan de Vries zijn alledrie besmet met het leesvirus. Ze praten over de boeken die ze lezen in tijden van quarantaine.

Het Ronde Huis
In deze podcast gaat Emma Somsen, verslaggever bij de Stentor, op zoek naar alle verhalen over dit huis. En probeert ze erachter te komen waarom complotdenkers over de hele wereld zich hierin vastbijten.

Lees!
5 hechte dertigers uit Amsterdam bespreken maandelijks op een persoonlijke manier hun beleving van een boek. Want een verhaal samen beleven is zoveel leuker dan alleen! Anne, Astrid, Mathea, Maxime en Jikke hopen in deze podcast je leeslust op te wekken.

Lees Dees
In Lees Dees bespreekt Irene Houthuijs maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici. Boeken die de aandacht verdienen die ze in de huidige bestsellercultuur zeer waarschijnlijk niet krijgen.

Lopen met Lebowski
In de podcast Lopen met Lebowski gaan redacteurs aan de wandel met hun Nederlandse auteurs die net een nieuw boek af hebben, op een locatie die raakt aan die roman.

NPO Radio 1 Boekenpodcast
Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek? Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Paagman Tipt Boeken
Ben je op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen de boekverkopers van Paagman de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken en kiezen één boek dat de titel Boek van de Maand verdient.

Tussen de Regels van NRC
In Tussen de regels praten NRC-boekenchef Michel Krielaars en zijn boekenredacteuren wekelijks door over de beste en belangrijkste boeken van dit moment, samen met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. Spraakmakende romans en intrigerende non-fictie, moderne en klassieke schrijvers, poëzie en geschiedenis.

Van der Velde Boeken
De podcast waarin je wordt meegenomen in de wereld van Boekhandel Van der Velde en waarin ze het natuurlijk hebben over boeken. Héél veel boeken! Ontmoet je favoriete boekverkopers en maak kennis met alle negen Van der Velde winkels.

Zelfhulpboekenclub
Stijn van Vliet en Jasper Demollin duiken in de Zelfhulpboekenclub nog dieper in de wereld van de zelfhulpboeken samen met onder anderen comedian Kasper van der Laan en presentatrice Emma Wortelboer en in een special met Jan Geurtz. Voor luie lezers met existentiële vragen.

Zoeken naar boeken
Zoeken naar boeken is dé podcast over spraakmakende non-fctie boeken, gemaakt door en voor liefhebbers van unieke verhalen. Elke aflevering spreken ze met auteurs, vertalers, uitgevers, redacteuren, vormgevers of fanatieke lezers over een gebeurtenis uit het verleden of het heden aan de hand van een nét verschenen boek.

Podcasts over kinderboeken

De Grote Vriendelijke PodcastHebban communitypagina
De Grote Vriendelijke Podcast is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekenrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) werd gelanceerd in september 2018.

De Waanzinnige Podcast
De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In 7 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek, en er wordt een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat ze het boek willen lezen.

Leesbeesten & Luistervinken
Lezen is belangrijk, maar vooral ook heel erg leuk. De kinderboekenpodcast Leesbeesten & Luistervinken brengt nog meer leesplezier in de klas. In deze serie podcasts staat het gesprek tussen kinderen en kinderboekenschrijvers centraal.

De voorleesclub Luisterverhalen
Bekende voorlezers als Martine Tanghe, Leo Timmers, Ann Wauters en Dominique Van Malder brengen de mooiste kinderboeken tot leven. Elke aflevering een nieuwe stem en een nieuw verhaal. Spannende, grappige, gezellige… tussendoortjes voor kleine oortjes!

Getipt door Hebban
Podcasts met het getipt door Hebban-logo hebben hun eigen community-pagina op Hebban.