Advertentie

Dit boek gaat over Annabel een vrouw die als 6 jarig meisje door de Stasi van haar moeder werd gescheiden en uiteindelijk in een adoptie gezin werd geplaatst. Als ze de Stormroos ziet, een oude boot, wil ze deze boot hebben. Samen met de voor haar tot dan toe onbekende Christiaan koopt ze de Stormroos. Als de boot opgeknapt wordt, komt Annabel erachter dat de Stormroos vluchtelingen oppikte uit de DDR. Door deze ontdekking gaat ze ze ook op zoek naar haar eigen verleden en op zoek naar de waarheid.

In alles wat in dit boek over de DDR geschreven is, komt steeds de grote rol van de Stasi aan het licht. De Stasi die op de achtergrond iedereen in de gaten hield en bepaalde hoe het leven zou verlopen. Een leven dat toegewijd moest zijn aan de socialistische staat. Iedereen werd in de gaten gehouden, door de buurman, familie noem maar op. Ook hier speelt de Stasi op de achtergrond een hoofdrol. Want de Stasi zorgde ervoor hoe de levens van Annabel en haar moeder verliepen, maar ook dat van Christiaan, haar ouders en elke DDR burger. Zelfs de kapitein van de Stormroos die ten tijde van de DDR in Hamburg woonde, had veel te vrezen van de Stasi.
Corina Bomann heeft hier een verhaal geschreven over geschreven. Een verhaal dat zich in deze tijd afspeelt. Maar die levens zijn zo intens gevormd dat het verleden nog altijd doorspeelt in het heden. Ze beschrijft als Annabel als een alleenstaande Duitse vrouw, met het leven en zorgen zoals zovelen hebben. Het is haar gelukt om Annabel zichzelf te laten in het boek. Er gebeurt veel in het verhaal en het is goed en Volt geschreven, op een paar lange passage na.

Corina Bomann woont op het platteland van Duitsland al is zo ook regelmatig in Berlijn te vinden. Haar boeken spelen zich niet alleen in Duitsland af, maar door heel Europa en zelfs daarbuiten.

Reacties op: Na de Wende

164
De stormroos - Corina Bomann
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners