Pakkend verhaal met waargebeurde feiten

Danielle 31 mei 2023
Voor harper collins hebben we "De bibliotheek van verboden boeken" mogen lezen.
Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog en vertelt het verhaal van 3 moedige vrouwen.

1933, Althea in Berlijn.
Althea is een schrijfster uit Amerika die na het schrijven van haar eerste boek uitgenodigd wordt om naar Duitsland te komen om deel te nemen aan een cultureel project. Ze valt hier onder de hoede van Diedrich Müller. Ze is in Berlijn op het moment dat Hitler tot bondskanselier benoemd wordt en ze is aanwezig bij de boek verbrandingsnacht. Ze leert Otto, Devereaux, Hanna en Adam kennen die haar ervan proberen te overtuigen dat ze aan de verkeerde kant van de oorlog staat.

1936, Hannah in Parijs.
De Joodse Hanna is na de arrestatie van haar broer Adam, samen met haar goede vriend Otto gevlucht naar Parijs omdat ze niets meer heeft om voor te vechten in Berlijn. In Parijs is ze actief in het verzet en ze verspreid anti-fascistische pamfletten over de bibliotheek van de verboden boeken. Als ze op een dag haar vriendin Devereaux weer tegenkomt in Parijs wordt haar wereld op zijn kop gezet.

1944, Vivian in New York.
Vivian is woordvoerster van het comité voor boeken in oorlogstijd en zorgt ervoor dat de soldaten aan het front boeken krijgen om ze afleiding en hoop te geven.
Deze boeken zijn speciaal ontworpen paperbacks en worden de Armed Service Editions (ASE) genoemd.
Vivian is in gevecht met senator Taft omdat hij de zending van boeken wil tegenhouden en ervoor wil zorgen dat veel boeken wegens politieke redenen op de lijst van verboden boeken terechtkomen.

Het boek bevat waargebeurde feiten zoals de titels van de verboden boeken en de boek verbrandingsnacht.

Ik het begin moest ik er erg aan wennen dat het ene hoofstuk zich afspeelt in 1933, dan weer 1944 en dan weer 1939 en het niet in chronologische volgorde is geschreven maar uiteindelijk snap ik wel waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft. Op deze manier behoud je in het hele boek de vraag waar de verhalen verband houden met elkaar en wat er nou precies gebeurd is.

Meer recensies van Danielle