Demi Schoonenberg Hebban Recensent

Uitverkoren is het eerste boek voor volwassenen van Veronica Roth (1988) en is een urban fantasy. Het boek begint bij het tienjarige jubileum sinds de Duistere werd verslagen door vijf uitverkorenen, en hoe zij omgaan met de trauma’s en verliezen die ze toen als tieners hebben opgelopen. Hun strijd is echter nog niet voorbij: na een groot verlies en de opkomst van een nieuw gevaar in een onbekende omgeving moeten de uitverkorenen opnieuw hun magie oppakken en strijd leveren-  al is het nog maar de vraag of ze ooit terug kunnen naar hun oude leven.

De Duistere was een geheimzinnige verschijning die telkens wanneer hij ergens opdook een golf aan verwoesting meebracht in (veelal grote) steden in de Verenigde Staten. Door zijn bovennatuurlijke krachten begon men langzaam maar zeker te wennen aan het idee dat magie echt was en ging de overheid op zoek naar magische artefacten en de uitverkoren kinderen die door een voorspelling waren beloofd.

De hoofdpersoon in dit boek is Sloane, een van de uitverkorenen. Ze heeft een relatie met mede-uitverkorene Matt, die degene is geweest die uiteindelijk de Duistere doodde en een eind maakte aan zijn tirannie. Sloane is duidelijk getekend door wat er al die jaren geleden is gebeurd, zeker doordat ze een tijdje door de Duistere gevangen werd gehouden. Mondjesmaat krijgt de lezer meer te weten over wat er met haar is gebeurd en wat er überhaupt heeft plaatsgevonden in de strijd. Het belangrijkste is wel dat de uitverkorenen dachten klaar te zijn met hun taak – eentje die hen nog steeds achtervolgt in de vorm van nachtmerries en zowel fans als haters – en ze in dit boek weer terug worden gesleurd in een nieuwe strijd. De worstelingen van Sloane met zichzelf en haar relatie met Matt zijn begrijpelijk, maar door het gebrek aan echte diepgang is het lastig om met haar mee te leven. Dat komt vooral door de keuze om dit verhaal in één boek te stoppen in plaats van een tweeluik of trilogie.

Roth heeft namelijk een heel interessante plot bedacht, maar ze heeft ervoor gekozen om haar verhaal tien jaar na de grote, spannende strijd af te laten spelen in plaats van dat ze die uitgebreid behandelt in een reeks. Verwijzingen naar wat er is gebeurd worden behendig verpakt in krantenartikelen en fragmenten uit brieven en essays, die elke paar hoofdstukken worden gedeeld met de lezer. Dit is een heel originele en slimme manier om informatie te delen met de lezer zonder lange flashbacks te hoeven gebruiken die je uit het hoofdverhaal halen. Toch zorgt dit er tegelijkertijd voor dat je je als lezer niet erg betrokken voelt bij wat de personages toen hebben doorgemaakt en dat leidt ertoe dat er een zekere afstandelijkheid ontstaat. Emotionele scènes raken de lezer niet zo veel.

Er zit een aantal plottwists in het boek die je al dan niet aan ziet komen, maar in het geheel is Uitverkoren een vermakelijk boek met een originele insteek in het hele 'uitverkorene'-thema. Het verhaal was echter wellicht beter tot zijn recht gekomen in een reeks en niet in deze standalone. Ook de magie (en hoe het wordt gebruikt) is origineel en goed uitgewerkt door Roth; er zijn genoeg goede ideeën die dit boek net voldoende helpt onderscheiden van de middenmoot in dit genre.

Reacties op: Vermakelijk boek zonder diepgang

72
Uitverkoren - Veronica Roth
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken