Aangrijpend
Geen weg terug is het aangrijpende verhaal van mihrigul, een oeigoerse vroouw.
Oeigoeren zijn een Turkssprekende moslimminderheid in het NW van China. Ze worden onderdrukt en gediscrimineerd. Meer dan 1 miljoen Oeigoeren zijn door China opgesloten in “heropvoedingskampen”.
Mihrigul verteld je in haar boek hoe het daaraan toe gaat. Ze wordt gehersenspoeld, gemarteld en heel onmenselijk behandeld. Ze krijgen soms geen eten of amper eten, worden geslagen met ijzeren stokken, verkracht en ter dood veroordeeld zonder geldige reden. En ik vermeld er dan nog niet bij hoe kinderen weggerukt worden van bij hun ouders en ook in zo’n kampen belanden waar ze dezelfde martelingen moeten ondergaan.
Ik heb dit boek met ingehouden adem gelezen. Ik ween niet snel maar deze keer hield ik het niet droog. Hoe is het mogelijk dat dit anno 2022 nog steeds gebeurt? Waarom wordt dit niet in het nieuws gebracht? Waarom wordt hier niets aan gedaan?
Wat dit meisje allemaal heeft meegemaakt is maar het verhaal van 1 persoon, er zijn nog meer dan 1 miljoen andere verhalen!
Iedereen zou dit boek moeten lezen.
Of zoals Mihrigul zelf zegt: Ik heb het overleefd om erover te kunnen vertellen. Niemand zal later kunnen zeggen dat hij er niets van afwist.