Prima thriller in een onbemind historisch decor
Prima thriller met de meerwaarde dat je je kan onderdompelen in het Amsterdam van de 19e eeuw. Toch wel een vergeten tijdsvak in de Nederlandse geschiedenis. Vooral het eerste deel kan bekoren doordat je wordt meegenomen in het immense verschil tussen arm en rijk in het Amsterdam van 1899. De verschillen in de standen tussen een bankiersdochter aan de gegoede Keizersgracht en arbeidersdochter in de sloppen van de Jordaan wordt voor de 21ste eeuwse lezer sprekend voelbaar gemaakt.
Het tweede deel verwordt echter tot een James Bond-achtig verhaal. De liefde tussen Julius en Ida wordt iets te pathetisch benadrukt en er zijn té spectaculaire plotwendingen die te veel voor de hand liggen. Uiteraard komen Julius of Ida veelvuldig in levensgevaar en uiteraard worden ze iedere keer op het nippertje gered van dit noodlot. Dit trucje deed me na 50 hoofdstukken verlangen naar het einde in hoofdstuk 70 waarvan je eigenlijk ook wel kan voorvoelen dat het goed gaat komen. Mogelijk wordt dat verlangen versterkt doordat er met geen woord wordt gerept over de, in mijn optiek, voor de handliggende optie van een eventuele aankomende trein die de bomlading kan dragen, dat je daarom juist weet dat een aankomende trein de bomlading zal dragen. Mijns inziens zou deze thriller met een hoofdstuk of 15 á 20 minder, krachtiger geweest zijn.
Al met al prima vermaakt met deze Nederlandse historische thriller, maar door de aantekeningen van het tweede deel laat ik vermoedelijk de voorloper van dit boek (De Parijse connectie) links liggen.