sterk verhaal met onbevredigend einde

hansverwichte 30 oktober 2024
Verhaallijn en opbouw: Daar waar de rivierkreeften zingen , geschreven door Delia Owens, vertelt het verhaal van Kya Clark, ook wel bekend als het 'Moerasmeisje', die opgroeit in de moerassen van North Carolina. Het boek is vlot geschreven en houdt de spanning erin door de verdachtemakingen rond het ongeval of misdaad regelmatig aan te halen. Dit houdt de lezer op scherp en zorgt ervoor dat je blijft doorlezen, nieuwsgierig naar de waarheid achter het mysterie.

Slot en waarschijnlijkheid: Hoewel de opbouw zeer goed is, voelt het slot onbevredigend aan. Het verhaal neemt een onverwachte wending waarbij het onmogelijke mogelijk blijkt te zijn, zonder enige uitleg van hoe alles kon plaatsvinden. Dit laat een gat in het verhaal achter en geeft de lezer een gevoel van teleurstelling na een verder goed vloeiende spanningsboog.

Personages en betrouwbareheid: Een ander punt van kritiek betreft de stereotypering van de mannelijke personages, die vaak eendimensionaal en negatief worden neergezet. Hierdoor missen ze nuance en voelt het wat clichématig aan. Bovendien wordt Kya's overlevingsvermogen, dat al op jonge leeftijd begint, soms overdreven voorgesteld. Dat ze bijvoorbeeld vanaf haar zesde alles zelf kan regelen en later in staat is om ingewikkelde wetenschappelijke theorieën zoals de zwaartekrachtwetten en relativiteitstheorie te begrijpen, vraagt om een groot inlevingsvermogen van de lezer en gaat ten koste van de geloofwaardigheid.

Vertelperspectief: De keuze voor een alwetende verteller die alleen in Kyas hoofd kan kijken, kan ook opslaand werken. Hierdoor krijgen we slechts beperkt zicht op andere personages en hun beweegredenen, wat de diepgang van het verhaal beperkt.

Vertaling:

Als Vlaming voelde ik de vertaling soms wat te Nederlands aan, wat afbreuk doet aan de authenticiteit en het leesplezier. Vlaamse lezers zouden gebaat zijn bij een vertaling die dichter bij hun eigen taalgebruik aansluiten.

Eindoordeel:

Al met al is daar waar de rivierkreeften zingen een intrigerende roman met een boeiende opbouw, maar het mist de finesse om echt overtuigend te eindigen. Het verhaal is sterk, maar vraagt soms iets te veel van de lezer qua overtuigendheid. Het boek blijft desalniettemin een interessante leeservaring, zij het met een paar kanttekeningen.

Meer recensies van hansverwichte