Advertentie

Lang geleden leefde er in Rusland een knappe prins, die Ivan heette. Tijdens een van zijn wandeltochten komt hij een mysterieuze boomgaard tegen. Het donkere kasteel in het midden is omheind door een hoog ijzeren hek, en de elf stenen prinsen in de beeldentuin lijken levensecht. Als een knappe prinses hem toefluistert dat hij in het rijk van de onsterfelijke reus Kashei is beland, verzamelt Ivan al zijn moed. Hij neemt het op tegen Kashei in een dappere poging om vele levens te redden. Gelukkig wordt hij daarbij bijgestaan door de meest schitterende vogel die hij ooit heeft gezien…

Dit prentenboek is geïnspireerd op het ballet “de vuurvogel” (1910) van Michel Fokine en Igor Stravinsky. Dit merk je ook direct aan de sfeer en uitstraling van dit verhaal, zowel in de tekst als in de illustraties. Je ziet alle personages gewoon voor je ogen dansen en je hoort de klanken van de klassieke muziek in je oren, dat maakt dit prentenboek absoluut meteen al bijzonder en uniek. De prins is avontuurlijk, nieuwsgierig, maar ook erg dapper. Hij neemt je mee dit verhaal in, samen met hem ga je dit avontuur aan. De gevoelens worden heel mooi overgebracht en ook voor jonge kinderen is dit al op te merken.

De schrijfstijl van Bette Westra is als een sprookje, magisch en betoverend. Ook schrijft ze erg beeldend en in combinatie met de prachtige illustraties van Djenné Fila komt dit boek dan ook helemaal tot leven. Je waant jezelf in de boomgaard samen met prins Ivan en je ziet het verhaal als een film voor je ogen afspelen. De illustraties zijn vrij donker, behalve als de vuurvogel aanwezig is, deze kleurt en fleurt het verhaal helemaal op. Naar het einde toe voel je de vrijheid en de blijheid van de personages en dit zie je ook heel erg mooi terug in de illustraties.

“De vuurvogel” is een verhaal dat je steeds weer opnieuw kunt lezen zonder dat het zijn charme verliest. Het blijft na tien keer lezen net zo mooi als de eerste keer dat je het las. Het is absoluut een prachtig verhaal om samen met kinderen te lezen, een ideaal verhaaltje voor het slapen gaan. Er staan wel wat moeilijke woorden in de tekst maar ondanks dat is dit verhaal ook heel goed te begrijpen en volgen ook voor de wat jongere kinderen. Al is “De vuurvogel” wel het allermooiste voor de wat oudere kleuters van vijf jaar en ouder.

Reacties op: Echt een sprookje.. magisch en betoverend!!

5
De vuurvogel - Bette Westera
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners