Advertentie

Het is al bijna Kerstmis. Maar ze hebben bij boer Boris op de boerderij nog geen kerstboom. Daar moet snel verandering in komen. Snel gaan ze naar het bos een om een kerstboom uit te zoeken en uit te graven. Eenmaal op de boerderij terug blijkt de kerstboom iets te groot voor binnen. Daarom zetten ze heb buiten en doen ze er mooie versieringen in en natuurlijk mooie lichtjes. Alle dieren zijn erbij om te kijken, behalve het oude varken. Als ze gaan kijken, is het varken overleden. Ze zijn verdrietig en gaan hun vriendje begraven. Gelukkig is er even later ook een klein biggetje geboren en dat maakt iedereen weer ietsje minder verdrietig.

Boer Boris is natuurlijk ondertussen een enorme bekende serie die iedereen wel kent. Kinderen zijn gek op deze lieve en luchtige verhaaltjes die zich afspelen op de boerderij. Ondanks dat ze vaak een mooie verborgen boodschap bevatten, zijn de verhalen vooral ontzettend lief en leuk. Niet alleen kinderen zijn dol op boer Boris, ook hun ouders genieten van deze boekjes. Er is volop variatie in de boekjes en nu rond deze tijd van het jaar is het boek “Kerstmis met boer Boris” natuurlijk uitermate geschikt om voor te lezen.

In “Kerstmis met boer Boris” is niet alleen de leuke en gezellig kant van Kerstmis beschreven. Het oude varken is overleden en krijgt een laatste rustplaats. Dat is natuurlijk ook best wel verdrietig. Ondanks dat de dood best een zwaar onderwerp is, vooral voor jonge kinderen verwacht je dit niet zo snel in een prentenboek als deze. Toch vind ik dat Ted van Lieshout dit op een hele luchtige en mooie manier beschreven heeft. Op deze manier wordt de dood bespreekbaar gemaakt zonder dat het allemaal te overdreven uitgekauwd is. Er zijn ook genoeg mensen die iemand moeten missen met deze feestdagen. In dit verhaal zit ook een stukje van het geloof verweven. Al kan ik mij voorstellen dat niet elke ouder blij is met dit verhaal en dat ze liever een iets vrolijkere insteek hadden gehad voor een kerstverhaaltje.

De illustraties van Philip Hopman sluiten weer perfect aan bij de tekst. Het versterkt elkaar op een hele mooie manier en zo is alles ook meteen duidelijk voor kinderen. De illustraties zijn lekker kleurrijk en vol met details, wat het verhaal ook grappiger en vrolijker maakt. De tekst is door de rijm ontzettend fijn om voor te lezen. Ondanks het verrassende en iets zwaardere thema is dit boekje absoluut een toevoeging aan de verzameling van boer Boris boekjes.

Reacties op: Een verrassend, maar mooi kerstverhaaltje!

10
Kerstmis met Boer Boris - Ted van Lieshout Philip Hopman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker