Een verhaal dat blijft nazinderen – voor jong en oud

Hilda Spruit 08 juni 2025 Auteur
Het is geen geheim: ik ben fan van de boeken van Bianca Mastenbroek. Onlangs las ik haar kinderboek, Duivelse Meiden (2024, vanaf 10 jaar) en wederom wist ze me diep te raken. Hoewel het boek zich richt op jongere lezers, is het wat mij betreft geschikt voor alle leeftijden. In Duivelse Meiden volgen we Tasmara, een meisje dat er alles voor over heeft om erbij te horen. Ze wil zó graag uitgenodigd worden voor het verjaardagsfeestje van een klasgenoot, dat ze daarin haast zichzelf verliest. Maar dan stuit ze op een pijnlijke waarheid die alles verandert. Troost vindt ze in het verhaal van Heylken, dat ze ontdekt tijdens een bezoek aan kasteel Cranendonck met haar opa, waar een expositie over heksenvervolgingen plaatsvindt. Heylken leefde in de zestiende eeuw, een tijd waarin geruchten over hekserij levens konden kosten. Over haar werd gefluisterd dat ze een heksenkind was, bezeten door het kwaad. Haar aangrijpende verhaal krijgt in het boek ruim aandacht en vormt een beklemmende spiegel van de moderne pesterijen waar ook Tasmara mee te maken krijgt.
De hoofdstukken wisselen af tussen het heden en het verleden en vlechten zich langzaam ineen. De manier waarop de twee verhaallijnen elkaar raken, maakt duidelijk dat eenzaamheid, groepsdruk en uitsluiting van alle tijden zijn. De plot zit knap in elkaar, en de personages zijn levensecht en gelaagd uitgewerkt. Ik kon het boek nauwelijks wegleggen.
Wat ik ervan vond? Hartverscheurend, meeslepend en emotioneel. Bianca Mastenbroek schrijft zó beeldend dat het voelt alsof je er zelf bij bent. De sfeervolle illustraties geven het verhaal extra kracht en maken het compleet.
Achterin het boek vind je bovendien een uitgebreide verantwoording over de historische Heylken (die echt heeft bestaan) en de heksenvervolgingen van eeuwen geleden – een leerzaam en indrukwekkend naschrift.
Duivelse Meiden is wat mij betreft een dikke aanrader voor jong én oud. Ik kijk nu al uit naar het volgende boek van Bianca Mastenbroek.

Meer recensies van Hilda Spruit