Advertentie
    Inge Sparrius Hebban Recensent

Altijd intrigerend, een roman waarin een ouder iemand terugkijkt op zijn jongere zelf, in een taal waarin de weemoed doorklinkt. In The Offing van Benjamin Myers is het de oude Robert die vertelt over zijn ontmoeting, als zestienjarige knul uit een groezelig mijnwerkersdorp, met de ontwikkelde en bereisde Dulcie. In een zomer kort na de tweede Wereldoorlog gaat Robert op pad om het Engelse platteland te verkennen voor hij net als zijn vader zal worden opgeslokt door het bestaan als mijnwerker. Door het doen van klusjes hier en daar komt hij aan de kost, en ook bij Dulcie, die in een afgelegen cottage woont met uitzicht op zee, vindt hij het nodige te doen. Dulcie is een eigenzinnige levensgenietster die in die karige tijden geen moeite heeft om aan kreeften, wijn en andere heerlijkheden te komen. Zij leert hem proeven, en belangrijker, wijdt hem in in de moderne literatuur. Min of meer bij toeval ontdekt hij het verhaal achter haar geïsoleerde bestaan. Ze sluiten een vriendschap die voor beiden van wezenlijk belang is.

Een groot deel van de charme van deze korte roman bestaat uit de poëtische beschrijvingen van de natuur en het ervaren van het hier en nu. Planten, dieren, uitzichten over zee en kleurschakeringen in het landschap, ze worden moeiteloos tot leven geroepen in een beeldende impressionistische schrijfstijl die af en toe iets te zwaar wordt aangezet. Drie alliteraties in één zin van acht woorden is misschien te veel.
Vanuit het perspectief van een zestienjarige komt de verwondering over een dassenburcht of de smaak van brandnetelthee aanstekelijk over. Maar dat is de bovenste laag. Daaronder gaat het in deze coming-of-age roman over vriendschap, liefde, verlies, rouw, eenzaamheid en doorgaan met leven in het vertrouwen dat het weer zal lukken om ervan te genieten. Het gaat over de troost van schoonheid, poëzie en literatuur in bredere zin.

Reacties op: Poëtische coming-of-age roman

3
Offing - benjamin myers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker