Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Vriezels

Recensie van:

De Vriezels

Auteur:

Kelly van Kempen

Bron: www.overamsteluitgevers.com

(1990) studeerde Culturele Antropologie, vanwege haar nieuwsgierigheid naar alles dat 'anders' of juist 'normaal' is, en wie dat dan bepaalt. Daarna volgde ze een jaar les in proza, poëzie en toneel op de Schrijversvakschool. Bij Billy Bones schrijft ze de superspannende, magische serie De Sterrensteen.

Illustraties van:

Pete Williamson:

Bron:

www.littletiger.co.uk

Pete Williamson is een autodidact kunstenaar en illustrator. Hij is vooral bekend van de geliefde STITCH HEAD-serie en het bekroonde THE RAVEN MYSTERIES. Hij heeft meer dan 65 boeken geïllustreerd, geschreven door auteurs als Francesca Simon, Steve Cole, Matt Haig en Charles Dickens. Hij woont met zijn gezin in Kent.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Billy Bones in ruil voor mijn recensie.

Uitgeverij: Billy Bones

Genre: jeugd vanaf 8 jaar

Cover en flaptekst:

Op de cover met paarse en groene kleuren valt een meisje op. Ik had het eerst niet door totdat mijn dochter zei ‘mem, dat meisje rent achter haar oog aan!’. Dus lange tijd wilde mijn dochter het boek niet lezen. Te eng. Ook zie ik een grijze man en een jongen en vrouw met haren als takken.

De flaptekst is informerend, mysterieus maar ook grappig.

Quote:

Jij kent vast een familie De Vries. Er bestaan namelijk DUIZENDEN families De Vries. Misschien hebben ze een doodgewone hond of kat. Misschien is de vader een doodgewone kapper en de moeder een doodgewone tandarts. Zoiets. Weet ik veel. Maar een ding weet ik zeker: zij lijken in NIETS op de familie De Vries in dit boek. Dit boek gaat over de griezeligste familie De Vries die er bestaat. Ze zijn griezels met de kleinste g. Dat is goed om te weten want er bestaan ook griezels met een grote G. De G van Gruwelijk en Gevaarlijk en Ga-er-niet-naast-in-de-bus-zitten. Maar daar hoor je later meer over. Dit boek gaat ook een beetje over meneer Benali, een makelaar uit Sudderbeek. Hij vond een huis voor de familie De Vries. Met hem begint dit verhaal.

Het verhaal:

Maak kennis met de Vriezels. De griezeligste familie De Vries ooit! De familie belandt na vele verhuizingen in het rustige dorpje Sudderbeek. Dit keer wil Appel Vriezel voorkomen dat ze wéér moet verhuizen. Maar dan zal ze haar grootste angst onder ogen moeten komen: naar school gaan. Brrr! Wat als PLOP! haar glibberige oogballen uit hun kassen schieten en door het klaslokaal stuiteren? Wat Appel niet weet, is dat ze nog veel meer moed nodig zal hebben! Want niet alleen stuurt de burgemeester een spion op de familie af, er ligt ook een losgeslagen vampier op de loer...

Mijn leesbeleving:

Omdat mijn zevenjarige dochter Femke eerst zo bang was door het rollende oog van Appel stede ik voor om het boek even te laten liggen. Later hebben we het samen voorgelezen. Toen begon ze te houden van de familie De Vries. Net als ik.

De prachtige illustraties versterken de beeldende en haast filmische schrijfstijl. Het taalgebruik is grappig, vertederend, angstaanjagend of informerend. Die afwisseling maakte dat ik het boek graag voorlas. En Femke met veel genoegen luisterde en mee keek naar de illustraties.

De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt. Je maakt daadwerkelijk kennis met hun gevoelens en karaktertrekken. Ook leer je over hun verleden en begrijp je waarom ze zo zijn geworden. Ik identificeerde me het meeste met het meisje Appel. Wat een lieverd. En wat een zwaar gemoed op zo’n jonge leeftijd. Bang om niet leuk gevonden te worden omdat ze anders is. Gelukkig is daar de lieve zoon van makelaar Benali.

Hij draagt haar op handen, geeft haar zelfvertrouwen en leert haar haar aanvankelijke angst voor haar “anders zijn” om te zetten in kracht. Zo mooi om te zien hoe hun vriendschap zich verstevigt. Genieten deed ik iedere keer weer als de voltallige familie De Vries ten tonele verscheen. Bewonderingswaardig hoe zij zich staande weten te houden te midden van de “gewone” mensen. Maar wat is tegenwoordig nog gewoon.

Excentriek zijn, anders zijn moet meer omarmd en geaccepteerd worden. Dit verhaal draagt daar aan bij. De spanning en onderliggende dreiging wordt prima opgevoerd. Je puzzelt en denkt mee. Als het kwartje ook bij mama Vriezel valt is het een prachtige zoektocht naar, gevecht en uiteindelijk geslaagde missie die ook thuis voor rust en harmonie zorgt.

De plot vond ik prachtig.

Mijn dochter wilde het boek ook mee naar school en leest het nu in de klas wanneer de kinderen mogen lezen. Iedere dag verteld ze me hoever ze is met lezen en hoe geweldig ze dit verhaal vindt.

Ook haar juf vond het een prachtig en grappig boek.

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren.

Een prachtig geïllustreerd boek en een verhaal dat staat als een huis. De thematiek gevoelens, worstelen met je “andere” uiterlijk, zelfreflectie, je aanvankelijke zelf ingeprente vervelende zwakte met behulp van lieve vriendschap omzetten in je kracht.

Prima opbouw, gedetailleerde personage uitwerking. Fijne beeldende haast filmische schrijfstijl. Nu en dan een tikkeltje magie. Spanning die tot topniveau wordt opgevoerd. Het doel: de wereld verlossen van griezels met hoofdletter G en daar in slagen. Daardoor een positieve boost krijgen zodat de harmonie en rust terugkeert in je gezin. Waardoor settelen eindelijk lukt. Ik kijk uit naar meer avonturen van De Vriezels…eh familie De Vries!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.