Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het Bromvliegeffect Junior editie

Recensie van:

Het bromvliegeffect

Junior editie

Kleine dingen die stiekem bepalen wat jij doet.

Auteurs:

Eva van den Broek is gepromoveerd gedragseconoom en oprichter van Behavioural Insights Nederland. Ze zet gedragskennis in voor beter beleid en geeft regelmatig publiekslezingen.

Tim den Heijer is creatief strateeg, copywriter en oprichter van B.R.A.I.N. Creatives. Hij werkte 20 jaar in de reclamewereld voor de bekendste merken ter wereld, zoals Heineken en IKEA.

Illustraties:

Bron: www.wgkunst.nl

Familie de Kort

De familie De Kort bestaat uit vader Hein de Kort, o.a. bekend van zijn dagelijkse cartoons in Het Parool, moeder/beeldend kunstenaar Marijke van Oostrum en hun dochters Sophie de Kort (disciplines fotografie en tekenen) en Stella de Kort (kunstenaar/tekenaar/ illustrator.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Van Goor in ruil voor mijn recensie.

Uitgeverij: Van Goor

Genre: jeugdboek. Geschikt om zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Cover en flaptekst:

Een rood geblokte rand om het boek heen. Een rode achtergrond. Een grote uitgevallen bromvlieg op de voorkant. Met een vliegenmepper in een van zijn pootjes. Een mug op de vliegenmepper die net gemept is door de grote mug roept auw.

Wat heeft de afbeelding met het boek te maken? Dit maakt mij nieuwsgierig naar de inhoud.

Een leerzame flaptekst. Met een herkenbare illustratie van Hein Kort op de achterkant.

Quote:

Pagina 81

Cringe

Door zelfoverschatting doen mensen domme en gênante dingen. Het ergste voorbeeld is een bankovervaller in Amerika. Ken je dat trucje om ‘onzichtbaar’ te schrijven door citroensap te gebruiken? Dat kun je pas lezen als het papiertje warm wordt. Onze dief dacht dat ook zijn gezicht onzichtbaar werd als hij daar citroensap op smeerde. Die werd dus héél snel na zijn bankoverval gearresteerd. Dom!

Mooie tekst:

Het verhaal:

Junior-editie van het succesvolle Het bromvliegeffect

Wist je dat de afbeelding van één piepklein vliegje jaarlijks duizenden euro’s aan schoonmaakkosten kan schelen? Als iets schijnbaar kleins ongemerkt grote invloed heeft op ons gedrag heet dat het bromvliegeffect. En dat effect zie je de hele dag door overal om ons heen – maar alleen als je weet waar je op moet letten!

Je wordt ouder en mag steeds meer zelf beslissen. Maar kies je écht zelf of word je stiekem gestuurd in deze wereld vol apps, influencers en reclame? In Het bromvliegeffect junior leren gedragswetenschapper Eva van den Broek en reclamestrateeg Tim den Heijer kinderen om het bromvliegeffect te herkennen, de negatieve invloed ervan te vermijden en het op een goede manier zelf te gebruiken. Op school, in de winkel, op straat, online én thuis.

In Het bromvliegeffect junior leer je aan de hand van de zeven bromvliegen hoe piepkleine dingen de hele dag bepalen wat jij doet – en hoe jij kunt bepalen wat jouw ouders doen! Met hilarische illustraties en cartoons van familie De Kort.

Mijn leesbeleving:

Nog niet eerder had ik gehoord van het bromvliegeffect. In dat boek wordt dit op een humoristische, educatieve en intensieve manier uitgelegd. Aan de hand van opmerkingen van ‘mascotte’ Bram, herkenbare en grappige illustraties van familie de Kort, quizjes en oefeningen die je kunt doen, gedrags inzichten en informatieve nuttige informatie bij de vliegenmepper.

Fascinerend hoe dit bromvliegeffect zo’n invloed heeft op het dagelijks leven. Je merkt dat de auteurs weten waar ze over praten en dat bevordert de leesbaarheid van de tekst. De illustraties maken de tekst nog sterker en levendiger. De illustraties zijn niet per definitie mooi maar ze stralen kracht uit doordat ze herkenbaar zijn. De hand van de makers is duidelijk. Dat vind ik knap.

Als je het boek uit hebt dan heb je veel bij geleerd. Ik wil ook zeker het boek voor volwassenen lezen.

Mijn zevenjarige dochter heeft dit boek heel graag gelezen en bekeken. Ze heeft er tevens veel van geleerd. Ook genoot ze van de combinatie tekst en illustraties. Met recht een graphic novel. Puur educatief vermaak.

Mijn mening:

Ik geef 4 sterren.

Prima opbouw. Duidelijke uitleg op kinderniveau. Nuttige en leerzame tips. De beeldende schrijfstijl wordt prima ondersteund door de illustraties. Mooi binnenwerk en duidelijke inhoudspagina.

Fascinerend hoe ‘het bromvliegeffect’ zo’n invloed uitoefent op het dagelijks leven. De nuttige tips helpen je echt verder. Geschikt bevonden voor kinderen. Mijn dochter van zeven las en bekeek het boek heel graag.

 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.