Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Rollenspel

Recensie van:

Rollenspel

Herinneringen uit een doolhof

Auteur:

Rosemarijn Milo

dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden, maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen, waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om ten slotte schrijfster te worden. Zij publiceerde eerder ‘Brieven uit La Dominance’, 2012, en ‘Een vervlogen droom – verslag van een te kort leven’, 2019.

Wijze van lezen:

Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij U2pi in ruil voor mijn deelname aan de blogtour georganiseerd door Elise Kleuskens van Maanlicht Maanwerk recensie.

Uitgeverij: U2pi

Genre: non-fictie

Cover en flaptekst:

Een mooie cover. Kleurrijk. Mooi met die sterren met middenin een doolhof. Een vrolijk lachende dame die je gelijk nieuwsgierig maakt naar dit verhaal.

Indrukwekkende en meeslepende flaptekst.

De auteursfoto en informatie vind ik een waardevolle toevoeging.

Indrukwekkende emotionele tekst:

Dochter…

Rosemarijn werd je genoemd in vijfenveertig geboren toen de wereld verkeerde in grote nood… Rosemarijn naar één van de zeven kruiden die de boeren gebruiken om lijkenlucht te verdrijven, nu eenenveertig jaar geleden

Florence werd je genoemd naar Florence Nightingale veel gekust werd je en gezegend werd je en de opdracht meegegeven ‘dat je mocht zijn als een frisse wind in tijden van dood…’

Juichend begroet werd je door je broertjes ‘we hebben een zusje! we hebben een zusje!’

Het verhaal:

Rosemarijn Milo heeft inmiddels twee verhalenbundels over Frankrijk en vier historische romans op haar naam staan. Nu heeft ze haar eigen historie, herinneringen uit een lang leven, aan het papier toevertrouwd. Zij beschrijft de vele rollen die ze zowel in haar persoonlijke als in haar beroepsleven heeft gespeeld; altijd meerdere tegelijk en in talloze combinaties. De hoogtepunten gaan hemelhoog, de dieptepunten zijn afgronden. De zoektocht in een leven waaraan ze zich 'met onvoorwaardelijkheid heeft blootgesteld'. De schrijfster levert het  beste bewijs dat de werkelijkheid de verbeelding in rijkdom verre overtreft. Ze beschrijft die werkelijkheid met overgave en precisie. Soms speels, altijd fascinerend. De lezer zal zich afvragen welke romanschrijver dit leven had kunnen bedenken.

Mijn leesbeleving:

Nadat ik via Maanlicht Maatwerk van Elise Kleuskens de boeken Een vervlogen droom – een verslag van een te kort leven, Het hoge woord – vijf vrouwen en een familiegeheim en Een jaar uit het leven van P.M.C.J.S. -Jaar van honger en muziek had gelezen en gerecenseerd voor de blogtour was ik groot fan van de boeken van Rosemarijn Milo. Daarom was ik dol enthousiast toen Elise mij vroeg of ik het boek Rollenspel -Herinneringen uit een doolhof ook wilde lezen en recenseren voor een blogtour. Ik heb daar geen spijt van. Opnieuw weet Rosemarijn me volledig te betoveren met haar beeldende schrijfstijl. Alsof ze mij bij de hand nam door het doolhof van haar leven. Alle personen, situaties, haar levensloop privé en beroepsmatig; ik beleefde het van dichtbij. Het resoneert nog na in mijn hoofd en lijf.

En dan gecombineerd met prachtige cello muziek. Alhoewel ik het muziek gen uit mijn eigen familie niet geërfd heb kan ik ontzettend genieten van diverse soorten muziek. Ik vind het ontzettend knap dat iemand een instrument kan bespelen. Het voelen van die geestdrift en passie is fantastisch.

Ondanks de hartverscheurende, rauwe, verdrietige en hemeltergende gebeurtenissen vond ik dit ook een grappig (‘de Milo galop’ pagina 191) en interessant (de loopbaan van advocaat, rechter, tolk vertaler) en meeslepend mooi verhaal. Opnieuw tot in de finesse geschreven door Rozemarijn Milo. Fragmenten uit brieven aan Hans afgewisseld met gebeurtenissen uit haar leven.

Het verhaal toont mij een beeld van een krachtige, muzikale, creatieve, empatische, scherp uit de hoe komende, energieke maar ook zeer gevoelige met feministische inslag vrouw. Diep respect heb ik voor het feit hoe zij, alhoewel het zoals ze zelf aangeeft teveel van haar vergde, de diverse functies als advocaat en rechter combineerde met moederschap en echtgenoot zijn van.

Haar “zwarte melancholische buien” herken ik alsook dat energieke deel. Ik voelde me hierin minder alleen. Het verhaal las heerlijk weg ondanks de best wel zware materie zo nu en dan. De foto’s van personen en getuigschriften vond ik een waardevolle toevoeging. Ook dit vond ik een zeer waardevol en goed geschreven (levens) verhaal. Ik vond het continu boeiend, intrigerend, hartverscheurend, vol passie en vuur en indrukwekkend geschreven. De diverse mensen uit haar leven die zij een indringend podium bood. Die van haar bijzondere, muzikaal begaafde, intelligente en lieve broertje raakte me het meest.

In de toekomst lees ik graag meer van Rosemarijn Milo.

Mijn mening:

Ik geef 5 sterren.

Een prima opbouw. Een fijne en beeldende schrijfstijl. De titels boven de hoofdstukken en de subtitels laten je verder lopen door het doolhof van het leven van Rosemarijn Milo. Een goudeerlijk, diepgaand, emotioneel, krachtig en indrukwekkend verhaal. Intrigerend hoe Rosemarijn alle rollen : dochter, zus(je), kleindochter, nichtje, echtgenote, musicienne, advocaat, rechter, tolk vertaler, brieven schrijfster, moeder, vriendin uitdiept en erover verteld.

Aan de hand van herinneringen. Fragmentarisch verteld in brieven aan Hans en andere keren als zelf geschreven verhaal. De tussen spellen geven een gevoel van diepe verbinding met de auteur.

Wederom genoten, gehuiverd, gelachen en geëmotioneerd gelezen.

Bedankt Elise Kleuskens dat ik deel mocht  nemen met dit boek aan de door jou georganiseerde blogtour.

Ik wil graag eindigen met de tekst uit Naspel op pagina 405:

Bericht

goddank ik leef nog

atropos heeft de draad niet doorgeknipt

er is weer tijd voor feest

en nutteloze dingen as verzen schrijven

ik wil wat herfstgoud opslaan voor de stroeve dagen

wat winterlicht voor als de sneeuw niet komt

de dromen van mijn jeugd gebruiken om te vertellen wat ik zag

tot hier heeft mij het lot gebracht misschien heb ik teveel gezwegen

Uit de Laatste Post van dichter Hans van Draaien (1931-1987)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van JNKingmaPostmaBoekenpearls76

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.