Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

Wanneer er een aantal pikante foto’s van Fee op internet terechtkomen, is haar collega Inigo Dubbelman de enige die voor haar opkomt. Fee zoekt toenadering tot hem, maar dat loopt niet van een leien dakje. Inigo heeft immers last van een onverwerkt jeugdtrauma en lijkt soms hele stukken van z’n dag te vergeten. Hij stelt zichzelf en z’n omgeving in vraag, waardoor er geheimen boven komen drijven.

De speelgoedman is het tweede boek van Heleen van den Hoven. Ze debuteerde vorig jaar met Het Carpa Complot, een thriller met een compleet ander thema. Daarin werft een geheimzinnige organisatie hackers en komt de veiligheid van Nederland op het spel te staan. Dit nieuwe verhaal heeft geen banden met de voorganger en is gehuld in meer mysterie. De problemen van Inigo Dubbelman zijn raadselachtig en het eerste deel van de plot is behoorlijk vaag. Soms valt er geen touw aan de gebeurtenissen vast te knopen. Die roepen een hoop vragen op, maar de antwoorden laten nog lange tijd op zich wachten. Uiteraard is die verwarring het doel van de auteur, maar helaas vertraagt dat het verhaal ook en sputtert de wil om door te lezen af en toe.

Op het moment dat er zaken duidelijk worden, komt de plot in een stroomversnelling terecht en de volgende delen hebben dan ook meer vaart, al duurt het nog even voor de volledige waarheid aan het licht komt. Fee, die initieel het hoofdpersonage leek, wordt wat op een zijspoor gezet en het is Inigo die centraal staat. De combinatie van beide personages werkt gelukkig wel, waardoor er enkele scènes ontstaan die prettig weglezen, al is Fee behoorlijk naïef wanneer het op de persoonlijkheid van Inigo aankomt.

Van den Hoven kiest net zoals bij Het Carpa Complot voor een Nederlandse setting. De transportsector blijkt daarbij een interessant kader voor een aantal van de verhaallijnen. Hoewel de spanning niet enorm hoog oploopt, heeft de auteur wel een pen die vlot genoeg is om de opstopping van het tempo aan het begin weer recht te breien. Het teveel aan geheimzinnigheid in de eerste hoofdstukken wordt goedgemaakt door een meeslepende ontknoping. De voeling met Inigo’s belevenissen en zijn complexe karakter groeit gaandeweg en zorgt voor nieuwsgierigheid naar de afloop.

De speelgoedman vraagt in het begin wat doorzettingsvermogen, maar Heleen van den Hoven weet voldoende te intrigeren om er een onderhoudende thriller van te maken. Plotwendingen zijn er voldoende en hoewel ze niet allemaal erg verrassend zijn, weet het lot van Inigo zeker te boeien. De twist op het einde is goed bedacht en geeft de laatste pagina’s, die in veel gevallen een uitlopertje zijn, nog wat extra punch.

Reacties op: Wie is Inigo Dubbelman?

74
De speelgoedman - Heleen van den Hoven
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners