Advertentie

Hoe actueel is een klassieker nog als die in 1948 geschreven is? Kan je al lezer je nog herkennen in dit boek, dat Orwell geschreven heeft als een waarschuwing voor de gevaren van totalitaire regimes.
Al bij de start van het boek, blijkt dat het boek recht overeind blijft staan. Winston Smith woont in Oceania en hij is partijmedewerker op het Ministerie van Waarheid. Zijn taak is om de geschiedenis continu te herschrijven, zodat alle bronnen kloppen met de werkelijkheid die de partij wil vertellen. Fake news dus op het Ministerie van Waarheid.
Verder worden Winston en de andere partijpolitie continu gevolgd door the thought police en thuis gefilmd door de telescreen en Big Brother. De technische mogelijkheden waren er helemaal niet in de late jaren veertig en zijn door Orwell verzonnen. In een land als China is dit toekomstverhaal nu werkelijkheid.
Winston heeft een grote tekortkoming wat de Partij betreft: hij accepteert de werkelijkheid, zoals voorgeschreven door de Partij, niet volledig. Hij weet zich nog gebeurtenissen van vroeger te herinneren, voordat de Partij aan de macht kwam. Deze tekortkoming brengt hem in de problemen.
Orwell begint hier rustig mee, waardoor je als lezer ergens wel wat gevaar ziet, maar nog niet weet waar het naar toe gaat. Het geeft Orwell ook de tijd om de hele maatschappij met haar rangen en standen en gebruiken te beschrijven. Orwell doet dit heel kundig, alle aspecten heeft hij beschreven en kloppen ook allemaal met elkaar. Het boek wint daarmee aan overtuigingskracht.
Daarnaast blijft het boek tot het einde toe spannend, je weet als lezer niet waar het gaat eindigen. Wint Winston of de Partij? Het is in ieder geval wel duidelijk waarom dit boek een klassieker is geworden: kundig geschreven, origineel , actueel en meeslepend op een ingetogen manier. Een verdiende 5 sterren.

Reacties op: Angstaanjagend actueel

126
Nineteen Eighty-Four - George Orwell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker