Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Roman met prachtige taal

Marjolein Schrage 16 oktober 2021
“Het meisje met de luidende stem” is een ontroerend en inspirerend debuut van Abi Daré, een in Nigeria geboren schrijfster die al 18 jaar in het Verenigd Koninkrijk woont. Haar dochters inspireerden haar tot het schrijven van deze roman. De roman gaat over de jonge Adunni die rouwt om het verlies van haar moeder. Ze leerde van haar dat onderwijs heel belangrijk is, zodat Adunni haar stem kan laten luiden (in Nigeria een metafoor voor het mogen kiezen van je eigen pad). Haar vader kan echter het schoolgeld niet betalen omdat hij het huishoudgeld verdrinkt, en huwt haar als ze veertien is voor een bruidsschat uit aan een oude taxichauffeur met al twee vrouwen. Vanaf dat moment wordt Adunni’s leven slechter en slechter. Adunni zelf is echter zo sterk en vastbesloten haar stem ooit te laten luiden (mede als eerbetoon aan haar moeders advies) dat ze vele obstakels overwint.
De roman is geschreven vanuit iemand met een beperkte woordenschat en taalvaardigheid. De schrijfster vond zelf een taal uit die perfect bij Adunni past, een mengeling van Nigeriaanse slang, letterlijke vertalingen vanuit het Yoruba (een van de in Nigeria gesproken talen) naar het Engels en zelfbedachte zinnen. De schrijfster wilde hiermee aantonen dat zelfs als je het Engels niet tot in de puntjes beheerst, je wel degelijk van je kunt laten horen en niet dom hoeft te zijn. Chapeau voor de vertalers die hier een heel goed leesbare roman van hebben gemaakt.
Het resultaat is een prachtig en meeslepend coming-of-age verhaal uit Nigeria, dat me veel heeft geleerd van die wereld, één waarin geestelijke slavernij helaas nog een grote rol speelt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjolein Schrage

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?