ReadRepeat 25 november 2025
Het boek Ewout is uitgebracht op 11 november 2025 door HarperCollins.

In dit boek verteld Ewout Genemans over wat er achter de schermen gebeurt tijdens het maken van zijn programma’s. Ook leren we Genemans beter kennen, hoe hij ooit is begonnen in de televisiewereld en wie Genemans is als mens achter al die series.

Als je de series van Ewout hebt gekeken, is het boek een aanvulling hierop. Je komt meer te weten over wat er achter de schermen allemaal bij komt kijken en dingen die de uitzending niet hebben gehaald. Als je de series van Ewout niet hebt gekeken, dan wil je ze na dit boek allemaal gaan kijken.

Wat een respect heb ik voor Genemans, de risico’s die hij neemt om de kijker een goed beeld te kunnen geven zijn echt heel groot. Achteraf vindt hij dit zelf ook best heftig en geeft hij aan het de volgende keer anders te doen, maar zijn gedrevenheid en zijn passie zorgen er toch iedere keer weer voor dat hij dit niet altijd waar kan maken. Door dit boek uit te brengen krijgt Genemans nog meer sympathie dan hij al heeft. We leren hem beter kennen en het is niet meer alleen een presentator, maar ook een mens met gevoel en iemand met veel bezieling in zijn werk en de mensen die hij tegenkomt. Hij blijft altijd nuchter en zichzelf, dit zorgt er denk ik ook voor dat hij dit kan en al snel vertrouwen wint bij de mensen die hij interviewt.

Het wordt duidelijk dat het werken met mensen veel flexibiliteit vraagt en je met allerlei scenario’s rekening moet houden. Bijvoorbeeld dat ze willen filmen in de dodencel, maar dat dit zo kwetsbaar is of het wel doorgaat of niet, terwijl je helemaal naar Amerika moet afreizen om dit te kunnen doen. Of de verslavingskliniek, dat mensen zich ineens bedenken of ze wel of niet op beeld willen.Het stukje privacy van de mensen is heel gevoelig en daar heb je als programmamaker in deze setting altijd mee te maken. Genemans doet dit echt heel goed en laat zien dat hij een zeer empathisch persoon is, waarbij hij zichzelf ondergeschikt stelt aan het verdriet bijvoorbeeld van nabestaanden. Ook komen we meer te weten over de zaken die geregeld moeten worden bij het maken van bepaalde series, zoals de toestemming van ouders bij de serie van de Jeugdkliniek. Dat ze dan verschillende polsbandjes hebben, zodat iedereen kan zien wie in beeld wil en wie niet.

Ik hoop dat Ewout Genemans nog lang doorgaat met het maken van mooie series en ons mee kan nemen in werelden die wij normaal niet kunnen zien. Want ik ben het eens met Ewout dat het soms goed is dat we kunnen zien wat er achter de persoon zit die bijvoorbeeld een verslaving heeft of hoe bepaalde organisaties te werk gaan om meer begrip te creëren. Wij hebben vaak een oordeel klaar, terwijl we maar een deel weten of zien, maar er zit vaak meer achter dat wat we zien.
Dit boek raad ik zeker aan als je de series van Ewout kijkt, maar ook als je het leuk vindt om te weten hoe het er achter de schermen van deze programma’s aan toe gaat.

Ik mocht dit boek lezen via HarperCollins, dank je wel daarvoor.

Meer recensies van ReadRepeat