Advertentie

George Saunders (VS, 1958) is vooral bekend om zijn meesterlijke korte verhalen, maar schreef ook prachtige longreads en kinderboeken. Hij won talloze prijzen en werd opgenomen in de lijst van de honderd invloedrijkste personen ter wereld in TIME. Zijn roman Lincoln in de Bardo werd onderscheiden met de Man Booker Prize.

Lincoln in the Bardo is gebaseerd op een waargebeurd verhaal - het overlijden van 'Willie' Lincoln in 1862 aan buiktyfus. Willie was de zoon van Abraham Lincoln, zestiende president van de Verenigde Staten (van 1861-1865, die tijdens zijn ambtstermijn werd vermoord door John Wilkes Booth.

Bardo is een boeddhistisch (Tibetaans) begrip, en betekent overgangstoestand, of een tussenstaat.
In het westen denkt men meestal dat met bardo alleen de drie overgangstoestanden bedoeld worden, waar iemand doorheen moet gaan tussen zijn sterven en zijn wedergeboorte en die gedetailleerd beschreven worden in het Tibetaans dodenboek. Er bestaat daarnaast ook nog - het zgn.'delok', (vert. heengegaan en teruggekomen ) hetgeen gaat over personen, die na hun overlijden en tijdens de staat van bardo, een tocht door de onderwereld maken. Aan het eind van die tocht worden zij onderworpen aan het oordeel van Yama, de Heer van de Dood.

Saunders heeft het 'delok' en het overlijden van 'Willie' Lincoln als basis voor deze bijzondere roman gebruikt. Een bijzonder ongewoon verhaal, qua structuur, en qua opzet. Petje af ook voor Saunders, over de enorme verzameling citaten uit naslagwerken, brieven, persoonlijke correspondentie, over het leven van Abraham Lincoln en zijn familie. Het lezen van en het citeren uit genoemd materiaal moet ongetwijfeld een bijzonder intensieve en tijdrovende aangelegenheid zijn geweest.

Qua verhaal laat de roman zich moeilijk samenvatten, het is een ervaring die iedere lezer zelf moet ondergaan. Het is als het leven zelf, een rollercoaster: een lach, een traan, ontroering, bodemloos verdriet, verwondering..... en dan matterlight blooming. Een bijzonder ingenieus boek. En meer dan terecht, die Booker!

***** 5 sterren phenomenal matterlight blooming!!


Reacties op: Matterlight blooming

23
Lincoln in the Bardo - George Saunders
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker