"Bij mij thuis"-boek in de serie over Spekkie en Sproet

Norma Meeuwissen 18 augustus 2023
Zoals we dat gewend zijn van Vivian den Hollander, is er ook dit jaar (2023) een deel in de serie Spekkie en Sproet gemaakt bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit keer lijkt het wel of alles tegelijk gebeurt in Spekkie's straat en Spekkie zou Spekkie niet zijn als dat niet haar speurneus prikkelt!

Ik som graag even op wat zo heerlijk is aan de Spekkie en Sproet boeken:
Je merkt dat Vivian den Hollander haar doelgroep kent en weet dat er nog heel wat te leren valt. Zo lezen we in het eerste hoofdstuk al dat het hard waait. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten (iets moeilijkere uitdrukking) en er is code geel (voor veel kinderen onbekende term). Sproet weet wat dat betekent en ook dat code rood nog erger is. "Dan is er echt gevaar." "Nou, dat hoop ik niet mee te maken," zegt Spekkie. Maar direct daarna trekt iets anders alweer haar aandacht. Zo gaat het in het echt met kinderen van die leeftijd ook. Toch geeft de schrijfster hier niet voor niets al wat informatie weg. Het boek heeft als titel 'Code Rood': er dreigt dus gevaar, het gaat spannend worden!

Het boek leest lekker weg en is met zo'n 100 bladzijden goed te lezen door lezertjes vanaf eind groep 4. Omdat er steeds onverwacht weer iets gebeurt verveelt het boek geen moment. Alle gebeurtenissen zijn belangrijk voor het speurwerk van de twee jonge 'detectives'. En ook al is het soms echt spannend, het loopt uiteindelijk goed af en de buren hebben elkaar door het avontuur ook nog eens beter leren kennen.
Terwijl het kind het boek leest, doet het toch weer een aantal nieuwe woorden op. In dit boek bijvoorbeeld: babbeltruc en kunekune varkens. Prima leesvoer dus voor op school zonder dat het thema van de Kinderboekenweek er duimendik bovenop ligt

Meer recensies van Norma Meeuwissen