Advertentie

De "Floortje Bellefleur" serie is een lange serie meisjesboeken over Floortje, waarvan het eerste deel al in 1968 verscheen. Sinds 1994 werden een aantal boekjes uit de "Floortje Bellefleur"-serie heruitgegeven als "Floortje", waarna Suzanne Buis nieuwe verhalen voor de serie ging schrijven. Dit boek, "Floortje Bellefleur is jarig" (1991), is in 1994 opnieuw uitgegeven als "Floortje is jarig", met andere illustraties.

Zoals de titel al doet verwachten, is Floortje jarig! Naast allerlei andere cadeautjes, krijgt ze van een klasgenoot ineens een hond in haar handen gedrukt. Haar ouders vinden dat niet zo leuk, omdat ze ook al een kat hebben. Oom Wim komt echter ook op verjaardagsvisite en heeft een oplossing: hij woont nu op een boerderij in Friesland, waar ze wel ruimte hebben voor een hond!
Floortje mag samen met een vriendin ook een weekje komen logeren.

Aangezien dit al een later deel van de serie is, krijgt geen enkel personage een echte introductie (op de hond na...). Waar nodig wordt in een voetnoot wel verwezen naar een eerder deel. Het is echter zo'n "dagelijks" verhaal, dat uitgebreide introducties niet nodig zijn. De meeste dingen die Floortje meemaakt, zijn herkenbaar en zou de lezer ook mee kunnen maken: jarig zijn, naar een restaurant gaan, logeren op een boerderij, ansichtkaarten kopen, een familielid dat in de krant komt, enz.
Het leuke van dit verhaal komt juist van de dingen die net wat buiten het normale patroon liggen, zoals zomaar een hond in je handen geduwd krijgen, of een tante die ineens ontzettend goed blijkt te kunnen zingen.
De gebeurtenissen in dit boek volgen elkaar snel op, maar aan de belangrijke gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld wanneer Floortje de hond krijgt, wordt meer tijd besteed.

De zinnen zijn kort en er worden geen hele uitgebreide beschrijvingen gegeven van de dingen die gebeuren, dus kunnen er in 94 pagina's veel dingen beschreven worden.
Het verhaal volgt Floortjes belevenissen en af en toe lees je ook haar gedachten.
De dialogen tussen de personages zijn redelijk uitgebreid in vergelijking met de beschrijvingen van de omgeving, maar er is wel een goede afwisseling tussen dialogen en beschrijvingen.

De tekeningen in deze uitgave zijn gemaakt door Charlotte Leene. Zij tekent Floortje met bruin haar in een hoge paardestaart. Omdat het uiterlijk van de personages niet beschreven wordt, heeft de illustrator grote vrijheid in hoe ze ze tekent.
Op de geschilderde kaft staat Floortje (met bruin haar in een hoge paardestaart) die het cadeautje van oom Wim staat uit te pakken in de tuin. Op tafel staan ook bitterballen en limonade. Naast haar staat één van Floortjes broertjes limonade te drinken, aan haar andere kant staat een vriendin en achter haar staan nog twee vriendinnen, waarvan er één een broodje aan het eten is. De tekening loopt door op de achterkant, waar Floortjes vader bij de barbeque staat.
De tekenstijl is realistisch en net als de tekening op de kaft, geschilderd met verf. De tekeningen binnenin zijn echter wel allemaal zwartwit afgedrukt.

Dit verhaal laat af en toe wel zien dat het in de jaren '90 van de 20e eeuw is geschreven. Voor Floortjes verjaardag krijgt ze namelijk een cassettebandje en als ze nieuwe muziek wil, gaat ze zelf ook een bandje kopen.

Floortjes verjaardagsfeestje begint redelijk standaard, met opstaan, cadeautjes uitpakken en visite. Al snel wordt het echter wat specialer, waardoor het een leuke toevoeging aan de serie is.

Reacties op: Over "Floortje Bellefleur is jarig"

3
Floortje is jarig - Cok Grashoff
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners