Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ik neem mijn jas af voor dit boek!

Yvette Stevens 24 januari 2021
Wanneer de tienjarige Jas haar oudere broer, een van haar vijf broers en zussen, verliest door een schaatsongeval, begint haar wereld uit elkaar te vallen. Naast het verdriet spelen ook de strenge geloofsgemeenschap, het harde leven op de boerderij en de mond-en-klauwzeernasleep een grote rol in het leven van Jas en haar familie. De tijden zijn moeilijk voor het hele gezin en dat uit zich in vreemde gewoontes. Van padden onder haar bed tot uitzonderlijke gebeurtenissen met koeien op de boerderij. Jas probeert haar broer terug te halen en haar broers en zussen te helpen, terwijl haar moeder stopt met eten en de vader zijn hoofd in de boerderij begraaft. Matthies is dood en ze kunnen hem niet noemen terwijl het gezin worstelt. Rijneveld schrijft het relaas van een inzinking, gezien vanuit de ogen van een tienjarige. Het gebeurt niet op een snelle manier, het is een tergend langzame ontrafeling. Het is hartverscheurend donker en verdrietig, maar het wekt gek genoeg ook sympathie op. Het is logisch dat ze vreemde zaken en vreemde rituelen gaan uitvoeren als ze door gemis aan ouderschap, steun, wegstoppen van emoties, een gebrek aan een uitlaatklep en door het geloof in hun eigen wereldje wegzakken of zelfs eraf vanaf tuimelen. In uitzonderlijke situaties krijg je uitzonderlijke gedachten en emoties. Alles is harder, rauwer, puurder, naïever . Het einde past daar zeker bij.

Genieten kun je niet van dit boek, maar je kan de zeer beeldende beschrijvingen en de emoties gewoon voelen, zelfs aanraken door de bladzijden heen. Daar kun je alleen maar respect voor hebben als je zulke emoties, hoe sterk ze ook zijn na het lezen van dit boek, teweeg kunt brengen bij mensen. Ik neem mijn jas af!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Yvette Stevens

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?