Advertentie

De serie rondom rechercheur Jurriaan de Cock (met ceeooceekaa) van Appie Baantjer kan bijna tot cultureel erfgoed worden verheven. Met vele tientallen uitzendingen jarenlang op tv is De Cock, vereeuwigd door Piet Römer, bij jong en oud in Nederland en Vlaanderen even bekend als geliefd. Net zo bekend zijn de tientallen Baantjerboeken die door de jaren zijn verschenen.

In eerste instantie natuurlijk van de hand van de meester zelf, later in coauteurschap met Simon de Waal en als Baantjer Inc., waar de Utrechtse auteur Ed van Eeden zich achter verschool. Op dit moment is Peter Römer, met toestemming van de erven Baantjer, bezig de scenario’s van de tv-serie om te zetten naar boeken. De Cock en de onzichtbare moordenaar  en De Cock en de moord in het circus  zijn al eerder verschenen, de laatste loot aan de Baantjer-boekenstam is De Cock en de rituele moord.

Dick Vledder wordt naar het Westerpark gestuurd waar een lichaam van een vrouw is gevonden, doodgeschoten waarna met een mes haar buik is verminkt. Het volledige team van De Cock is snel ter plaatse, maar voor het onderzoek is afgerond blijkt in een kofferbak van een auto aan de Ruysdaelkade een tweede vrouwenlichaam te zijn gevonden. Dit lichaam vertoont exact dezelfde verwondingen als het eerste slachtoffer. Als de dames zijn geïdentificeerd blijken het prostituees te zijn die in leven in dezelfde omgeving hun werkterrein hadden.
Team De Cock zet de maximaal beschikbare capaciteit in om deze moorden op te lossen maar wordt door de harde werkelijkheid ingehaald als pooier Karel Raaff ook vermoord wordt gevonden.

De verhalen van Baantjer zijn, evenals de opzet en structuur, te genoegzaam bekend om daar nog enige vernieuwing en originaliteit in te ontdekken. Dat is bij De Cock en de rituele moord  niet anders. Bekende karakters als Appie Keizer, Dr. Den Koninghe, commissaris Buitendam en de patholoog-anatoom Dr. Rusteloos, ze laten zich allen zien.

Omdat het verhaal inhoudelijk vrij weinig om het lijf heeft, is het gissen waar de kracht van deze serie is te vinden. Is het toch de herkenbare omgeving in Amsterdam waarin het zich afspeelt of geeft de vertolking van De Cock door Piet Römer de doorslag?

Alle Baantjerboekjes zijn relatief korte verhalen met weinig diepgang en altijd wel een of meerdere moorden. De karakters behoeven geen nadere toelichting omdat de lezers veelal dezelfde zijn die naar de tv-serie hebben gekeken en beide uitvoeringen met elkaar associëren. Dus is bekend dat De Cock wordt verpersoonlijkt door Piet Römer, Dick Vledder door Victor Reinier en commissaris Buitendam door Serge-Henri Valcke.

Met de komende zonnige dagen zijn de Baantjerboeken lekker leesvoer; als de zon opkomt begin je op de eerste pagina en gaat de zon onder dan sla je de laatste pagina dicht. Tussendoor is nog ruimte genoeg over om een uiltje te knappen. Hoe zalig kan lezen zijn…

Reacties op: Inhoudelijk vrij weinig om het lijf

Bestel dit boek vanaf  €10,50 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Bestel dit ebook vanaf  €7,99 bij