Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Deugdelijk misdaadverhaal met humoristische touch

Cees van Rhienen 18 april 2016
Recensie ‘De man die niet van vrouwen hield’ van Jos Pierreux (****)

Oorspronkelijke titel: De man die niet van vrouwen hield
ISBN: 9789460014154
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Pagina’s: 320

Op de titelpagina staat direct onder de titel ‘De man die niet van vrouwen hield’ nadrukkelijk geschreven dat dit boek geen autobiografie is. Of dit slaat op de titel danwel op de inhoud wordt niet precies duidelijk maar wie een beetje van Jos Pierreux kent, weet dat deze Vlaamse auteur zijn hand niet omdraait voor luchtige grapjes in zijn verhalen.
Inmiddels begint zijn serie rond inspecteur Luk Borré een respectabele vorm aan te nemen en is onlangs het dertiende deel van deze ietwat merkwaardige strijder van het onrecht in de boekwinkels verschenen.

De volledige politiemacht van Knokke moet aan de bak als cijfers aantonen dat er in die gemeente al enige tijd een verhoogd sterftecijfer is van vrouwen in de middelbare leeftijd. Kijkend naar de omstandigheden waaronder ze zijn komen te overlijden, zijn die minstens verdacht te noemen. Natuurlijk wordt Luk Borré leider van het onderzoeksteam en in die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor het resultaat. Hij wendt al zijn creativiteit aan om het vermoeden van een seriemoordenaar te bevestigen en de dader te ontmaskeren. Dat de inspecteur daarbij zelf ook op het randje van de wet en soms er een stukje overheen balanceert, deert hem wat minder.

Pierreux gaat in dit dertiende deel op zijn zo eigen en herkenbare wijze voort met waar hij goed in is. Hij laat zijn protagonist weer de nodige capriolen uithalen die je alleen ook maar van hem kunt verwachten. Met een dikke knipoog naar het Belgische politiekorps en het politieke apparaat, heeft de inspecteur maar te dealen met de binnenlandse situatie en doet daar driftig aan mee, als de omstandigheden hem daarbij kunnen helpen. Met de meest kleurrijke beschrijvingen en het gebruik van passende vergelijkingen weet hij voortdurend een glimlach om de mond van deze lezer te doen verschijnen.
Om maar een paar voorbeelden te noemen; ‘De schoonheid gleed uit haar als lucht uit een lekke ballon’ en ‘Wie ’s avonds zijn zorgen probeert te verdrinken, merkt ’s ochtends dat ze goed kunnen zwemmen’.
Dit en de talloze verbale communicaties tussen de leden van het korps en zelfs met zijn partner Rena, maakt het lezen van zijn boeken tot een groot feest. Maar ook de geraffineerdheid waarmee de politionele zaken zijn opgezet en uiteindelijk tot oplossing worden gebracht, maken Pierreux tot wat hij is; een begenadigd schrijver en een taalkunstenaar van het eerste uur. Op deze wijze voortgezet hebben de avonturen rond Luk Borré voldoende potentie om zijn fans nog jaren te kunnen amuseren.

Eindoordeel: 4 sterren

Spanning: 3 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 3 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?