Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Deugdelijk misdaadverhaal met humoristische touch

Cees van Rhienen 18 april 2016
Recensie ‘De man die niet van vrouwen hield’ van Jos Pierreux (****)

Oorspronkelijke titel: De man die niet van vrouwen hield
ISBN: 9789460014154
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Pagina’s: 320

Op de titelpagina staat direct onder de titel ‘De man die niet van vrouwen hield’ nadrukkelijk geschreven dat dit boek geen autobiografie is. Of dit slaat op de titel danwel op de inhoud wordt niet precies duidelijk maar wie een beetje van Jos Pierreux kent, weet dat deze Vlaamse auteur zijn hand niet omdraait voor luchtige grapjes in zijn verhalen.
Inmiddels begint zijn serie rond inspecteur Luk Borré een respectabele vorm aan te nemen en is onlangs het dertiende deel van deze ietwat merkwaardige strijder van het onrecht in de boekwinkels verschenen.

De volledige politiemacht van Knokke moet aan de bak als cijfers aantonen dat er in die gemeente al enige tijd een verhoogd sterftecijfer is van vrouwen in de middelbare leeftijd. Kijkend naar de omstandigheden waaronder ze zijn komen te overlijden, zijn die minstens verdacht te noemen. Natuurlijk wordt Luk Borré leider van het onderzoeksteam en in die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor het resultaat. Hij wendt al zijn creativiteit aan om het vermoeden van een seriemoordenaar te bevestigen en de dader te ontmaskeren. Dat de inspecteur daarbij zelf ook op het randje van de wet en soms er een stukje overheen balanceert, deert hem wat minder.

Pierreux gaat in dit dertiende deel op zijn zo eigen en herkenbare wijze voort met waar hij goed in is. Hij laat zijn protagonist weer de nodige capriolen uithalen die je alleen ook maar van hem kunt verwachten. Met een dikke knipoog naar het Belgische politiekorps en het politieke apparaat, heeft de inspecteur maar te dealen met de binnenlandse situatie en doet daar driftig aan mee, als de omstandigheden hem daarbij kunnen helpen. Met de meest kleurrijke beschrijvingen en het gebruik van passende vergelijkingen weet hij voortdurend een glimlach om de mond van deze lezer te doen verschijnen.
Om maar een paar voorbeelden te noemen; ‘De schoonheid gleed uit haar als lucht uit een lekke ballon’ en ‘Wie ’s avonds zijn zorgen probeert te verdrinken, merkt ’s ochtends dat ze goed kunnen zwemmen’.
Dit en de talloze verbale communicaties tussen de leden van het korps en zelfs met zijn partner Rena, maakt het lezen van zijn boeken tot een groot feest. Maar ook de geraffineerdheid waarmee de politionele zaken zijn opgezet en uiteindelijk tot oplossing worden gebracht, maken Pierreux tot wat hij is; een begenadigd schrijver en een taalkunstenaar van het eerste uur. Op deze wijze voortgezet hebben de avonturen rond Luk Borré voldoende potentie om zijn fans nog jaren te kunnen amuseren.

Eindoordeel: 4 sterren

Spanning: 3 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 3 sterren

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Cees van Rhienen

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.