Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Hedendaagse problematiek in een ander jasje

Eline R. 22 mei 2018
Concept M speelt zich af in Nederland in 2020. Er is in de jaren 80 een nieuwe ziekte opgedoken, namelijk kleurloosheid, waardoor kinderen geboren worden met een zwakkere gezondheid en grijzige tint van huid, haar en nagels. Men heeft nog geen geneesmiddel gevonden waarmee men hen volledig kan genezen, maar er is wel een medicijn, “kleurstof”, ontdekt dat ervoor zorgt dat kleurlozen langer leven. Hava, het hoofdpersonage, is een kleurloze. Ze beseft dat de Nederlandse maatschappij en economie kleurlozen niet langer kunnen ondersteunen zonder zelf ten onder te gaan en besluit om de politieke strijd aan te gaan om het kleurlozenprobleem op te lossen.

Je komt als lezer meteen in het verhaal terecht, aangezien je als eerste een brochure over kleurloosheid te lezen krijgt. Het doet denken aan de brochures die je in de wachtkamer van de dokter kan lezen en voelt vrij echt aan. Na het lezen van de brochure weet je duidelijk in welke situatie je terechtkomt en dan begint het echte verhaal. Het is opgebouwd uit stukken waarin Hava in de auto zit en flashbacks naar alle momenten die de aanleiding vormden voor wat Hava in het heden van plan was. Dit zorgt voor een aangename afwisseling in de actie en in combinatie met een vlotte schrijfstijl, zorgt dit ervoor dat het boek niet te langdradig aanvoelt.

Het boek voelt absoluut niet langdradig aan, maar door het thema verloor ik soms toch mijn aandacht. Het boek is heel erg gericht op de politiek in Nederland en er zijn zeker parallellen te vinden tussen de politieke situatie in het boek en in de realiteit. Het kleurlozenprobleem uit het boek is makkelijk inwisselbaar voor problemen waar we vandaag de dag mee te kampen hebben en tot op zekere hoogte kan dit boek als een kritiek op de hedendaagse maatschappij gezien worden. Wanneer je de korte inhoud leest, lijkt het niet alsof dit boek zo politiek georiënteerd is, maar het speelt wel degelijk een erg belangrijke rol in het boek.

Ik geef dit boek drie sterren, omdat ik vind dat het erg vlot geschreven is en je steeds aanzet om verder te lezen. Jammer genoeg kan ik dit boek niet meer dan drie sterren geven, omdat politiek niet echt binnen mijn interesses valt en ik door de korte inhoud eigenlijk een ander verhaal verwacht had. Ik kijk zelf dus eerder op een neutrale manier naar dit boek, maar ik zou het zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in politiek en de hedendaagse politiek situatie eens vanuit een ander perspectief wil lezen of bekijken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline R.

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?