Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een besneeuwde weg naar volwassenheid

Eline van der Boog 13 mei 2016 Hebban Recensent

Carletta, de drugsverslaafde moeder van de zestienjarige Percy James, is verdwenen. De geruchten gaan dat zij ergens in de noordheuvels van Michigan zit. Terwijl Michigan geteisterd wordt door een hevige sneeuwstorm, besluit Percy haar moeder in de bossen te gaan zoeken. Het is immers niet de eerste keer dat haar moeder zoek is. Al snel bereikt Percy de hut van Shelton Potter – het middelpunt van het drugscircuit in Noord-Michigan. Terwijl ze door de hut sluipt (onder begeleiding van het toepasselijke Wild Wild Life van de Talking Heads) concludeert Percy dat haar moeder definitief spoorloos verdwenen is. In het pand doet ze echter een andere, verrassende ontdekking. In één van de kille kamers in de hut vindt ze een baby, Jenna, die geheel overstuur voor een open raam ligt.

Percy besluit Jenna mee te nemen in haar zoektocht naar haar moeder en ontketent daarmee een reeks van gebeurtenissen. Samen met de ex-vriend van Carletta, Portis Dale, dwaalt ze door de bossen van de noordheuvels terwijl de sneeuwstorm steeds meer aanwakkert. Vanaf dat moment ontstaan er twee verhaallijnen die vanuit de eerste persoon afwisselend verteld worden door Percy, die op zoek is naar haar moeder en de drugsdealer Shelton Potter, die op zoek is naar Jenna. Was het ‘ontvoeren’ van baby Jenna wel zo’n goed plan? Zal Percy uiteindelijk haar moeder terugvinden? Of zal de sneeuwstorm zijn tol eisen?

In de kou (oorspronkelijke titel: Sweetgirl) is de debuutroman van Travis Mulhauser (1976). Hij doceert Engels aan de North Carolina State University en gaf zijn studenten in het verleden gratis juridisch advies omdat zijn vrouw advocate is. Volgens Mulhauser hebben deze heftige gesprekken met zijn leerlingen, de (vaak persoonlijke) essays over uiteenlopende onderwerpen die ze voor zijn vak schreven en enkele ervaringen uit zijn eigen jeugd, het personage Percy James gecreëerd. Hoewel Percy een uitgedacht karakter is dat de schrijver na aan het hart lijkt te liggen, komt zij op papier toch enigszins vlak over. En dit geldt ook (misschien zelfs nog wat meer) voor de overige personages in het boek.

Mulhauser laat zijn personages in deze coming-of-age roman zonder al te veel voelbare drama ontwikkelen. Percy leert gaandeweg haar zoektocht voor zichzelf te kiezen en ontfermt zich over Jenna, in de hoop haar een betere jeugd te geven dan zijzelf heeft gehad. Shelton Potter leert, onder invloed van zijn door drugs bedwelmde gedachtenspinsels, zijn verleden los te laten, wat Mulhauser af en toe zeer kunstig weet te verwoorden. Ondanks het feit dat de roman enkele emotionele gebeurtenissen beschrijft, blijft Mulhauser hier niet al te lang bij stilstaan. De personages worden hierdoor wat kil en afstandelijk, waardoor de lezer ze vaak letterlijk in de kou moet laten staan in plaats van hen warm in zich op te nemen. Mulhausers kracht lijkt dan ook meer te liggen in zijn beeldende beschrijvingen van het sneeuwwitte landschap van Michigan, dat hij soms zwart en grijs laat kleuren met af en toe een tikje humor en zinspelingen naar liedjes tussen de vlagen sneeuw door.

In de kou is een roman met een ruwe schrijfstijl waarin twee verhaallijnen slim samenkomen en waarin de personages zich slingerend een weg banen door een winters landschap, met hun blik vastberaden op hun doel gericht. Immers: “in de heuvels verstrijkt de tijd niet in een rechte lijn. Die schommelt en vouwt zich terug. Daar kun je geen getal op zetten.” En dat is ook precies wat deze roman doet. Als lezer ploeter je, wat er ook gebeurt, met de personages mee in de hoop dat ze hun doelen bereiken zonder je daarbij al te veel vragen te stellen. Voor wie hiervan houdt is dit een prima (debuut)roman, waarin het coming-of-age thema subtiel aanwezig is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?