Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sluipwesp: sterker dan een mug?

ElskeLeest 09 oktober 2018

Annerieke de Vries (1964) is online coach voor beginnende leidinggevenden. Daarnaast geeft ze ook zelf leiding aan operatiekamerpersoneel in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Met het verschijnen van haar debuut Sluipwesp is De Vries nu bovendien schrijfster.  

In Sluipwesp volg je Maud van Weegen, medewerker in een mortuarium en uitvaartcentrum. Daar voelt ze zich – hoe gek het ook klinkt – ontzettend thuis. Ze wordt er namelijk niet lastiggevallen door mensen die een mening over haar hebben of interfereren met haar gedachten. In het leven van Maud zijn er dingen gebeurd die ervoor hebben gezorgd dat ze zo’n behoefte heeft aan rust. Zo is ze opgenomen geweest, had ze een narcistische vriend en mag ze haar zoon niet meer zien. Dan komt één van haar weinige vrienden, Sjoerd, plotseling in het mortuarium terecht. Maud twijfelt echter hevig aan zijn ‘natuurlijke’ doodsoorzaak. Om hier meer over te weten te komen, moet Maud haar schild laten zakken en zich weer onder de mensen begeven. Daardoor komt haar ex-vriend echter weer in beeld, met alle gevolgen van dien.  

De Vries vertelt het verhaal in de eerste persoon en vanuit het perspectief van Maud. De beschrijvingen van de werkzaamheden in het mortuarium zijn zeer gedetailleerd geschreven, waardoor je mee kan gluren in de soms lugubere werkzaamheden van Maud. In het boek worden gebeurtenissen uit het heden afgewisseld met gebeurtenissen uit het verleden. Deze flashbacks zorgen ervoor dat de fragmenten uit het leven van Maud steeds meer een geheel vormen. De schrijfstijl van De Vries is helder. Ze gebruikt eenvoudige bewoordingen en relatief weinig beeldspraak, waardoor het verhaal eenvoudig te begrijpen is.   Sluipwesp is om meerdere redenen goed gekozen titel. Allereerst is daar de rol van de letterlijke sluipwesp in het verhaal. Ook verwijst de titel symbolisch naar de sluipwesp als parasitoïde: een sluipwesp legt eitjes in of op een ander insect, om dit insect vervolgens te doden. In het verhaal kunnen meerdere personages als de symbolische sluipwesp worden aangewezen. Ten slotte wordt een sluipwesp in de landbouw ingezet als bestrijdingsmiddel. Ook deze eigenschap vindt een verwijzing in het verhaal. De beleving van het verhaal kan echter niet vergeleken worden met een sluipwesp. Het verhaal besluipt je niet om je vervolgens te verrassen; het houdt de lezer op afstand door een zekere mate van onwaarschijnlijkheid van verschillende gebeurtenissen.  

Het boek start met twee schitterende vragen:  

“Waarom loopt een leven zoals het loopt? Dienen gebeurtenissen zich toevallig aan of is er een samenhang?”  


Deze zinnen zetten de lezer op scherp en stellen hoge verwachtingen. De gebeurtenissen in dit verhaal lijken zeker samenhang te hebben. Maar, deze samenhang is zo vergezocht, dat de waarschijnlijkheid van het verhaal niet representatief is of refereert aan ‘een leven’, zoals genoemd in de eerste zin. Verder worden gebeurtenissen en personages plotsklaps geïntroduceerd, waardoor de lezer een stukje inleiding mist. De verschillende verhaallijnen en personages zijn daardoor ook niet altijd even goed uitgewerkt. De plot kan als origineel en verrassend bestempeld worden, maar is eveneens te veel uit de lucht gegrepen en onwaarschijnlijk.     

Waar De Vries de lijnen voor een thriller met een sterk plot heeft uitgezet, had de invulling ervan beter gekund. Door de toegankelijke schrijfstijl blijf je echter toch doorlezen. Hierdoor heeft De Vries met Sluipwesp misschien slechts deels weten te overtuigen, maar de aanwezige ingrediënten voor een goede thriller kunnen De Vries in een ander recept wellicht meer succes opleveren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van ElskeLeest

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.