Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Heerlijke reis door ‘memory lane’

Helma Koot 24 mei 2016 Hebban Recensent

In Het Plakboek van de Beatles Zusjes reist auteur Theo Hendriks terug in de tijd naar de roerige 60’er jaren waarin De Beatles de harten van zijn drie zussen Loes, Joke en Riet veroverden. Als vijfjarige jochie met een krullenkop en pleisterbril voor zijn luie oog was hij er zelf stellig van overtuigd dat hij ooit als zanger van De Beatles op het podium zou staan. De geschiedenis leert dat dit wat al te ambitieus gedacht was, maar zijn liefde voor de Beatles is blijven bestaan.

Het plakboek van de Beatles Zusjes is een boekje vol herinneringen aan de rol die de Beatles speelden in het leven van het gezin Hendriks. Het begon allemaal toen Joke in 1964 van haar zakgeld haar eerste Beatles-plaatje kocht. Daarna was de hele familie, inclusief moeder, verkocht. Dit resulteerde in een Beatlemania die tot op de dag van vandaag nooit meer is overgegaan. Bij de zussen is de liefde voor de Beatles zelfs nog zo groot dat ze jaren later, als ze de zestig jaar al zijn gepasseerd, besluiten om af te reizen naar het Beatles Museum in Alkmaar. Een reis door ‘memory lane’ om zich aldaar nog één maal onder te dompelen in al hun mooie Beatles-herinneringen en zich weer de meisjes van toen te voelen.

Hoewel de herinneringen aan De Beatles als rode draad door het verhaal lopen is het vooral een liefdevolle terugblik van Theo Hendriks op zijn jeugd en de tijdgeest van de jaren zestig. Herkenbaar voor iedereen die in deze tijd opgroeide. De persoonlijke ontboezemingen uit zijn jeugd, waarin hij als jongste en enige jongen in het gezin terugblikt op de (liefdes)avonturen van zijn zussen tijdens feestjes en vakanties doen je regelmatig glimlachen. Bij tijdgenoten zal het er zeker voor zorgen dat de herinneringen aan de eigen jeugd weer naar boven zullen komen. Een tijd waarin het hebben van een auto nog geen gemeengoed was en een pick-up een kostbaar kleinood waar zonder toezicht van vader of moeder geen gebruik van mocht worden gemaakt. Vakanties gingen op de fiets of je werd gebracht en gehaald door een welwillend familielid die wel in het gelukkige bezit was van een busje, waar je achter in de laadruimte op een sinaasappelkistje zat.

Het uiterst smaakvol vormgegeven boekje laat zich in een klein uurtje lezen, maar de vele foto’s en krantenknipsels nodigen je uit om het opnieuw op te pakken en als een daadwerkelijk plakboek wederom door te bladeren en te genieten. Dit en de prettige schrijfstijl van Hendriks maken het een mooi naslagwerkje. Een aanrader, niet alleen voor Beatles-fans, maar voor iedereen die ooit heeft weggezwijmeld bij zijn of haar grote idool. En een feest van herkenning als je geboren bent in de jaren vijftig.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.