Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Fascinerend maar weinig hoopgevend reisverslag

05 februari 2016

Ooit was de Arabische religieuze wereld min of meer overzichtelijk. In de zevende eeuw was de profeet Mohammed voor velen de enige opperste macht. Die eenheid was enkele decennia later alweer geschiedenis. De moslimwereld kende vrij plotseling meerdere stromingen. Deze versnippering is in de eeuwen daarna doorgegaan en inmiddels kent de Arabische wereld een schier ontelbare hoeveelheid geloofsrichtingen en gradaties van beleving.

Dat hoeft geen probleem te zijn als afwijkende inzichten over en weer worden gerespecteerd, maar wederzijds onbegrip overheerst en de verschillen lijken inmiddels onoverbrugbaar. Of in deze situatie ooit verandering kan komen? Het lijkt na lezing van De Arabische storm door Sinan Can moeilijk voorstelbaar.

Sinan Can heeft met regisseur Thomas Blom, die een driedelige documentaire over dit onderwerp heeft gemaakt, een reis gemaakt door verschillende Arabische landen die in de laatste vijf jaar te maken hebben gehad met burgerprotesten en revoluties. Zij doen daarin verslag van hun reis die begint in Tunesië, het land waar een marktkoopman zich in december 2010 in brand stak. Gefrustreerd, tegengewerkt en kaalgeplukt door de corrupte ambtenarij was dit zijn vorm van protest. Het ontketende een reactie, men begon te protesteren tegen de machthebbers en het leidde in vier weken tijd tot het aftreden van de president.

Andere landen volgden, het volk stond op en meerdere machthebbers moesten het veld ruimen. 

De wereld, vooral de westerse, reageerde opgetogen: de Arabische lente was begonnen. De machtswisselingen en de roep om democratie werden toegejuicht. Het vertrouwen dat de corrupte, vaak genadeloze en gewetenloze leiders zouden worden ingewisseld voor meer gematigde regeringen met meer oog voor de noden van de bevolking was enorm groot. Maar het liep even anders.

Wat begon als een klein vuurtje werd een enorm onbeheersbaar vuur. Met de bijbehorende windkracht, De Arabische storm.

Wat begon als een protest tegen de machthebbers is in enkele jaren uitgegroeid tot een ogenschijnlijk onoplosbaar conflict met religieuze verschillen als brandstof.

De reis van Can en Blom begon in Tunesië en eindigde vijf jaar later in Syrië, het epicentrum van de strijd, volgens sommigen inmiddels het terrein van de derde wereldoorlog. Sinan Can heeft veel ontmoetingen gehad met mensen die op verschillende manieren te maken hebben gehad met de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Hij doet in korte hoofdstukken, miniaturen, verslag hiervan. Dat is een bewuste keuze: 'Ik wil patronen juist even laten voor wat ze zijn, en in plaats daarvan met miniaturen de verwarring van het continent aanraken.'

Hij is daar uitstekend in geslaagd. De miniaturen laten zien hoe diepgeworteld de, vooral religieuze, verschillen zijn, welke verwoestende gevolgen dat heeft voor vooral dat deel van de wereld en hoe hartverscheurend de gevolgen zijn voor de veelal machteloze burgers.

Het laat ook zien dat de hoop op een westerse vorm van democratie voorlopig de prullenbak in kan. Zolang dat begrip vooral wordt gezien als een middel om aan de macht te komen en niet als de manier om als machthebber de rechten van minderheden te respecteren kan die interpretatie de vergelijking met de westerse niet doorstaan.

Dit boek had wel een wat betere redactie verdiend. Vreemde interpuncties en overbodige komma’s maken het af en toe wat stroperig. Een alinea die begint met 'eigenlijk begrijp ik zijn keuze wel' en eindigt met 'of ik begrip heb voor zijn keuze is wat anders' zou niet mogen voorkomen.

Het doet er niets aan af dat De Arabische storm een zeer interessant boek is dat heel veel te bieden heeft. De keuze om aan het eind een chronologisch verslag te doen van de gebeurtenissen is een mooie aanvulling en laat in een oogopslag zien wat er in een relatief korte periode allemaal is gebeurd.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.