Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangrijpende bronvertelling

Johan Klein Haneveld 25 maart 2018 Auteur
Sophia Drenth volgen op Facebook is als het plaatsnemen in een achtbaan. Je wordt meegenomen langs hoogtepunten en dieptepunten, soms gaat het je duizelen, maar je weet dat het uiteindelijk tot een prachtige ervaring gaat leiden. Een ding realiseer je je heel goed als je een tijdje via de sociale media met haar hebt meegeleefd: schrijven is niet een romantisch bestaan, van meditatief voor zich uitkijkende mensen in een koffiezaak. Schrijven is ook geen pad naar instant succes - wat vrienden en familie soms ook lijken te denken (‘En kun je al van het schrijven leven?’). Het is voor veel schrijvers ook geen hobby en zeker niet ontspannend. Het is keihard werk. Bloed, zweet en tranen. Leren omgaan met teleurstellingen en frustraties, vooral als je zelf de uitgever van je eigen boeken bent. Vaak investeer je er als schrijver meer in dan je ervoor terugkrijgt en wie omrekent wat je per uur met je schrijven verdient, valt flauw. Dan heb ik het nog niet eens over de festivals waar je soms tot tien uur ’s avonds moe staat te kleumen en de vermoeidheid die je als een mokerslag raakt wanneer je thuiskomt na een weekend op pad. Je zou je haast gaan afvragen waarom er schrijvers zijn.
Sophia laat het antwoord zien. Ze kan namelijk niet anders. De verhalen dringen zich aan haar op, komen bovendrijven in haar dromen -soms letterlijk- en de karakters vragen haar, nee eisen haar, dat ze hun verhaal opschrijft. Voor schrijvers is schrijven soms iets onontkoombaars. Ze zouden hun greep op zichzelf verliezen als ze het niet zouden doen.
Zo was het, begreep ik van de berichten op Facebook, ook met deze bronvertelling. Het karakter van Ravan uit het tweede Bloedwetten-boek ging daarin al een steeds belangrijkere rol spelen. En Sophia voelde zich gedwongen om aan haar lezers te vertellen hoe deze Ravan was geworden zoals hij was, een Ath’vacii, oftewel een bloed drinkende gemaakte, maar toch niet gespeend van menselijkheid.
Het idee van ‘bronvertellingen’ is mijns inziens briljant. In deze novelle kan Sophia de lezer extra achtergronden meegeven. De personages uit de hoofdreeks krijgen zo meer diepgang, meer gelaagdheid. En de wereld groeit in complexiteit. Als lezer van de bloedwettenreeks heb je het niet per se nodig deze boekjes te lezen. Maar je zou jezelf wel tekort doen als je ze zou overslaan.
Deze bronvertelling is namelijk een ‘Drenth’-verhaal ten voeten uit. Ze schrijft met heel veel zorg en haar taalgebruik is fantastisch. Haar woordkeuze helpt je als lezer je te verplaatsen in de tijd en cultuur waar het verhaal zich afspeelt. In dit geval een armere wijk, waar een jongetje opgroeit onder een misbruikende vader en een passieve moeder. De soms archaïsche woorden verplaatsen je naar een omgeving die lijkt op de 19e eeuw en de straattaal naar het milieu van de hoofdpersoon, dat heel anders is dan dat van raadsman Roan Storm in bloedwetten.
Kenmerkend voor de verhalen van Drenth is ook de emotionele laag -hier heel goed getroffen- en haar kracht de duisternis recht in de ogen te kunnen kijken. Dit zonder haar gevoel voor empathie te verliezen. Soms gruwelijke zaken worden hier beschreven, vanuit de jonge hoofdpersoon, en als lezer heb je soms een sterke maag nodig, maar het wordt nergens voyeuristisch of puur sensatiebelust.
Heb je nog niet kennisgemaakt met het werk van Sophia dan is dit een mooie novelle om mee te beginnen, want dezelfde sterke punten spreidt ze tentoon in haar langere romans. Ik geef deze novelle toch een ster minder dan de laatste bloedwettenroman, omdat het verhaal wat episodisch was. Dat is bijna automatisch zo bij een stuk levensbeschrijving, een biografie, maar als ik het beoordeel als verhaal miste ik de opbouw naar een climax en het bij elkaar komen van de verhaalelementen. Hier volgen we een jongen op een interessante reis, maar de structuur liet me toch licht ontevreden achter. Het is het enige dat ik op deze novelle aan te merken heb, en als je het verhaal bekijkt vanuit de karakterontwikkeling van de hoofdpersoon zit er wel degelijk een mooie progressie in. Wie dat belangrijker vindt bij het lezen dan het plot op zich, mag voor dit boek gerust vijf sterren rekenen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Johan Klein Haneveld

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.