Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sterke roman over segregatie en zoeken naar familie

Marieke Scheers 22 maart 2019 Hebban Recensent

Susan Crandall is opgegroeid in een klein stadje in Indiana. Ze heeft een tijdje in Chicago gewoond, maar woont weer in haar geboortestad. Samen met haar zus begon ze met schrijven. Het leverde vier ongepubliceerde manuscripten op, waarna de zus afhaakte en Susan alleen verderging. Zolang ik jou heb is haar tiende boek en het eerste dat is vertaald naar het Nederlands. Het originele Engelstalig boek Whistling past the graveyards (2014) won in het jaar van uitgave een SIBA award voor fictie.

Zolang ik jou heb speelt zich af in Mississippi, 1963. Het zuiden van Amerika staat nog volop in het teken van blank versus zwart en de segregatie is volop aanwezig. De blanke negenjarige Starla woont bij haar omi, die haar constant laat weten dat ze niet deugt. Haar vader werkt op een booreiland en van haar moeder die al weg is sinds ze drie was, weet ze alleen dat zij een zangeres is in Nashville. Als omi Starla weer eens ergens voor straft en haar verbiedt naar buiten te gaan voor het onafhankelijksfeest, gaat ze stiekem toch. Maar ze komt in de problemen als ze wordt herkend en besluit weg te lopen naar Nashville. Bijna uitgedroogd wordt ze op een zandweggetje opgepikt door de zwarte vrouw Eula in een pick-up truck. Eula is echter niet alleen, ze heeft ook nog een blanke baby bij zich. 

Het is het begin van een soort roadtrip. Voor Starla gaat er een wereld open. Zij is nooit buiten haar woonplaats geweest en weet maar weinig van het echte leven. Over de verschillen tussen blank en zwart weet ze niet meer dan wat haar omi haar heeft ingeprent. Nu ze samen met Eula reist, ondervindt ze hoe de blanke bevolking omgaat met de zwarte, hoe groot de verschillen zijn en hoeveel onrecht er is.

Starla is een bijzonder persoontje. Pittig en een flapuit, maar ook een meisje met doorzettingsvermogen en een groot hart. Ook Eula is bijzonder. Zij heeft al zoveel meegemaakt in haar leven en toch is ze vol vertrouwen in haar geloof en de wil van God. Daarbij heeft Eula heel veel liefde te geven, iets wat Starla tekort is gekomen. Samen zijn ze enorm sterk.

Het boek is bijzonder. Het laat zien wat de segregatie betekende voor de zwarte bevolking van Zuid-Amerika en als lezer zit je er middenin. Ook de visie van een negenjarig blank meisje dat kwaad wordt om het onrecht dat er speelt en zich daardoor constant in de nesten werkt, maakt indruk. Het betrekt de lezer in onvoorstelbare situaties die in die jaren als heel gewoon werden ervaren. Het waren ook de beginjaren van komende veranderingen. De politiek begon zich ermee te bemoeien, maar het zou nog een lange weg zijn naar gelijke rechten. Het is mooi om te zien dat Starla inziet dat zij als onderdeel van een nieuwe generatie daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Het is Susan Crandall gelukt om elke situatie zo uit te werken dat je deze als lezer daadwerkelijk voor je ziet. Het is af en toe beklemmend en benauwend, maar door de karakters van de personages blijkt hoe sterk een mens kan zijn. Afgezien van mensen die alleen maar rotzooi willen trappen, zijn er ook anderen die ongeacht de situatie wel willen helpen, vaak terwijl ze zelf in de problemen kunnen komen door het geven van die hulp. Dat maakt het boek sterk. Beide kanten worden belicht en het is deze keer het goede dat overwint.  

Zolang ik jou heb is een emotionele en af en toe rauwe roman waarin de kracht van liefde ongeacht afkomst of huidskleur de boventoon voert. Het vertrouwen in God en het lot is ook onderdeel van het verhaal zonder dat dat overheerst. Met geweldige personages is het een sterke roman waarbij Starla en Eula een plekje in het hart van de lezer veroveren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.