Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Waardige en onbehaaglijke gedichtenbundel

Nathalie B1 22 oktober 2018

Rodaan Al Galidi (1971), van Irakese afkomst, kwam in 1998 in Nederland terecht. Voor zijn laatste roman Hoe ik talent voor het leven kreeg, putte hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker om een verhaal te brengen over mensen die onderworpen zijn aan wetten en regels. Hij schrijft proza en poëzie. Deze laatste gedichtenbundel is uit sinds september 2018 en vormt een ‘ode aan psychisch zieken en een troost voor losers’.

In deze dichtbundel laat Rodaan Al Galidi zien dat we allemáál psychisch ziek zijn, in een psychisch zieke wereld. Die psychische ziektes neemt Al Galidi aan als een normaliteit en draait zo de werkelijkheid om, tot een waarheid?

Mijn vader wist niet dat hij psychisch ziek was,
tot ik geboren werd
en hij in mij zijn ziektes zag.
Mijn vader ging ervandoor.
Hij kon niet zijn psychische ziektes in hem
en in mij dragen.


Aan de hand van deze rode draad onderzoekt hij de relaties tussen mensen en geeft hij een poëtische dimensie aan het dagelijkse leven. Sommige gedichten raken de gevoelige snaar, andere zijn dan weer humoristisch. De actualiteit is alomtegenwoordig en Al Galidi schrijft tevens over terrorisme en vrede. De dichter wil zelfs de Amerikaanse president ontvoeren in zijn poëzie:

Hoe graag zou ik eens een Amerikaanse president ontvoeren
en hem opsluiten in een kelder,
hem veroordelen in een onrechtvaardig proces.


Om in het slotvers van dit gedicht zijn onmacht als poëet te laten blijken, met een dreiging die een schaduw over het gedicht en de vrede werpt… 

Waar Al Galidi in het begin van deze bundel de deur naar de liefde nog openzet, wordt de bundel snel harder en cynischer, staan er verslechterende relaties in de kijker, en komen er in het laatste deel vooral  thema’s terug als eenzaamheid, de onbeantwoorde liefde, afscheid nemen, wat een gevoel van onbehagen en onbestemdheid bij de lezer doet oproepen. Je merkt ook de verscheurdheid van een auteur die een nood voelt om te schrijven. Het leven is volgens hem gemakkelijker als het geleefd is:

Pas als de droefheid gezongen wordt
is het geluk
voor wie het geleefd heeft.


Aforismen en personificaties bevolken zijn gedichten in die mate dat sommige heel ongrijpbaar worden en iets oriëntaals krijgen, maar spits en kundig ineengezet zijn ze dan weer wel.  Ook al komt Galidi er soms cassant en spottend in over ten opzichte van het leven, laat deze bundel je ditmaal vooral achter met een beklemmend gevoel. Voer de whiskey of arak maar aan om dit door te slikken. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nathalie B1

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!