Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een boek om te lezen met hoofd én hart

Petra Doom 18 februari 2019 Auteur
Een boek dat vraagt dat je zowel je verstand, je hart als je ziel gebruikt om het te vatten. Het is enerzijds heel analytisch, met wetenschappelijke nauwkeurigheid, dat de schrijfster oude verhalen analyseert. Anderzijds hanteert ze soms een poëtische taal die je hart, je gevoel aanspreken. De twee zitten elkaar niet in de weg, maar versterken elkaar.

Over dit boek wordt wel gezegd dat je er 'klaar voor moet zijn'. En daar kan ik me iets bij voorstellen. Het graaft diep, je moet de tijd nemen als je elke kronkel wil volgen, en alle nuances mee wil krijgen. Je begrijpt het wel, als je dit boek puur rationeel en afstandelijk leest... maar het komt pas binnen als je er echt voor openstaat, als het 't moment voor je is..
Jammer genoeg betekent dat vaak dat je op de een of andere manier gekwetst bent geraakt in je leven. Maar dat is ook waar het boek zijn beste werk doet: het overtuigt je ervan dat niets zo erg is dat je niet overeind kunt krabbelen, dat er een reservoir aan onvermoede kracht in je schuilt en dat tegenslagen, ja, je sterker maken, maar ook altijd weer gevolgd worden door nieuwe kansen... die je volop kunt grijpen, als je lessen trekt uit het verleden. En bij die lessen kan dit boek heel behulpzaam zijn, door je de ogen te openen.
De cyclus van leven en dood wordt bij Clarissa Pinkola Estés de cyclus van Leven/Dood/Leven. Dat vat veel van het boek voor mij samen.

Dit boek is een aanrader voor alle mensen - man of vrouw, maar het is geschreven door een vrouw, die in de eerste plaats werkt met en zich bekommert om vrouwen. De 'neutrale mens' is in dit boek een vrouw - zoals dat in andere boeken maar al te vaak een man is. De schrijfster besteedt daarnaast ook veel aandacht aan de vrouwelijke psyche en de vrouwelijke archetypen.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Petra Doom

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!