Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Penitenza: ‘Even eruit naar Florella’

Silke van Deelen 10 augustus 2018
Penitenza, een boek over misdaad, liefde en passie, eer en familie. Al deze thema’s brengen de hoofdpersonages in de problemen. Johan, die samen met zijn vrouw Merel naar Italië verhuist om het beroemd schilderij Penitenza - het pronkstuk van een Italiaanse basiliek – te gaan restaureren. De passie voor zijn werk kost hem bijna zijn vrijheid. Samen met zijn vrouw Merel trekt hij in bij een oud-klasgenoot van Merel, die een behoorlijke vrouwenversierder blijkt te zijn en bovendien bij de maffia betrokken is. Deze Daniël, die nog steeds de lasten van een moeilijke jeugd draagt, maakt ook avances richting Merel. Hoe lang kan ze hem blijven weerstaan? En tot slot maffiamoeder Maria, die koste wat het kost de familie-eer hoog tracht te houden.

Penitenza is geen recht-toe-rechtaan misdaadroman. Het schrijversduo Karin Kallenberg en Dimitri van Hove heeft geprobeerd het verhaal een meerwaarde mee te geven door er diverse vormen van symboliek in te verwerken. Dat begint al meteen bij de titel: Penitenza. De oorspronkelijke titel van het boek was Boetedoening, het Nederlandse woord voor het Italiaanse Penitenza, wat meteen ook het thema van het boek is. Verschillende personages in het verhaal hebben namelijk ieder hun eigen boetedoening te volbrengen. De schrijfstijl van het boek is erg prettig; Penitenza leest vlot weg en heeft lekker korte hoofdstukken. Wanneer een verhaal over architectuur, kunst, de oudheid gaat, kan het nogal eens oubollig of ingewikkeld worden, maar daar heeft dit verhaal geen last van. Daarbij zijn de schrijvers er goed in geslaagd om niet alleen de personages goed uit te werken en geloofwaardig neer te zetten, maar ook een mooie schets te maken van Italië. Al met al een fijne reis/leeservaring voor de lezer; even eruit naar Florella.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silke van Deelen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?