Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boek met een soap-achtige setting

Simone Foekens 03 oktober 2014

Anita van Breukelen (1961) heeft niet alleen een man, drie dochters en een verwende roodharige kat, maar ze heeft ook in 2002 de door het tijdschrift Libelle uitgeschreven spannende verhalen wedstrijd gewonnen. Er volgden meer verhalen, columns (o.a. in het tijdschrift J/M 4 tot 12) en artikelen. In 2011 verscheen haar eerste roman (Kiezen of delen).
Steenrijk is de derde roman van Anita van Breukelen. Het boek is verschenen in de Relaxreeks.

Suzanne – zeg maar Suus – werkt bij een groothandel in natuursteen. Ze is er het laatst bijgekomen, maar ze staat te springen om meer taken op zich te nemen. Allereerst de taken van haar collega Nel die binnen niet al te lange tijd vervroegd wil stoppen met werken, daarnaast zou ze ook graag PR-taken op haar bordje willen hebben. Iets waar het bedrijf nu nauwelijks iets aan doet. Een van haar collega’s blijkt in de loods een handeltje illegaal vuurwerk te hebben opgeslagen, een andere lijkt ver boven zijn stand te leven, zeker als hij zich ook nog een dure nieuwe auto aanschaft, die hij overigens bijna meteen in de prak rijdt, Nel kan het zich plotseling toch niet veroorloven te stoppen met werken, er is geld verdwenen en relaties lopen spaak. Als klap op de vuurpijl wordt door de baas een tijdelijke kracht aangetrokken, die precies gaat doen wat Suus al min of meer was toegezegd, namelijk PR. Suus maakt zich daar flink kwaad om, zo kwaad dat haar in eerste instantie niet eens opvalt dat Foeke er bijzonder leuk uitziet. Tijdens een avondje stappen met haar zus Liedewij vallen voor Suus de puzzelstukjes op zijn plaats. Ze weet ineens zeker hoe het zit. Er wordt zonder twijfel gefraudeerd binnen het bedrijf en Foeke is natuurlijk binnengehaald om onder het mom van PR de fraudeur te ontmaskeren. Maar wie is de fraudeur? In de ogen van Suus is iedereen verdacht, want iedereen heeft in haar ogen dubieuze dingen gedaan… Ze laat Foeke weten dat ze hem doorheeft en blijft op eigen houtje speuren naar bewijzen…

Steenrijk is een vlotgeschreven verhaal in een soap-achtige setting dat lekker wegleest. Ideaal voor op vakantie of andere momenten die vragen om een leuk verhaal dat met weinig inspanning goed te volgen is. De personen hebben duidelijk verschillende karakters, al zijn ze wat stereotiep. Het boek mist wat spanning en heb je ruim voor het eind al wel door dat Suus op het verkeerde spoor zit. De setting is hedendaags en daarmee herkenbaar voor een breed vrouwelijk publiek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Simone Foekens

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?