Duorecensie De kronieken van Nicci 2- De sluier van de eeuwigheid.

op 18 oktober 2018 door

Afgelopen september verscheen het nieuwste boek van Terry Goodkind. De sluier van de eeuwigheid is het tweede boek in de kronieken van Nicci, waarvan  Maîtresse van de Dood  het eerste deel wasNicci is een bekend en berucht personage uit zijn eerdere werken.
Twee leden van de Hebban Scifi & Fantasy club mochten dit nieuwe verhaal recenseren. Dit deden zij ook voor Maîtresse van de Dood. Na hun enthousiaste mening over dit eerste deel, werd er reikhalzend uitgekeken naar het vervolg. Zou dit vervolg net zo goed zijn als het eerste deel? Maîtresse van de Dood kreeg een plek in de top tien voor de Hebban Scifi& Fantasy clubprijzen van 2018. 

Het plot: vonden we het boek spannend, verassend?

Cindy: Het plot kabbelt voor een deel voort op het eerste deel. Nathan is zijn toverkracht kwijt en zoekt naar een mogelijkheid deze terug te krijgen. Nicci heeft een queeste, maar deze blijft nog wat vaag in het hoe en waarom. Ik blijf vinden dat Nicci minder sterk overkomt dan in de delen van de magie en dat vind ik jammer.
Daarnaast zijn er zeker nieuwe ontwikkelingen te vinden. Het stenen leger dat wordt gevonden. Ildakar, hoe het leven daar is, waar Mrra vandaan komt, andere manieren van het beoefenen van magie. Ik ben benieuwd wat de uiteindelijke rol van Vera gaat worden.

Vanessa: Het plot in dit tweede deel voelde bekend aan. Het volgde voor mijn gevoel het bekende stramien van de eerdere delen uit de Wetten van de Magie.
Door het open einde voelde het verhaal onaf en was het met recht een tweede boek uit een trilogie. Een tussen deel waar de schaakstukken zich verplaatsen op het bord in afwachting van de climax in het volgende deel.

De personages: zijn de oude personages opgegroeid? Wat vinden we van de nieuwe personages? Maken de personages een ontwikkeling door vergeleken met het eerste deel.

Cindy: Ik moet zeggen dat ik Nicci en Nathan niet echt een ontwikkeling vind doormaken. Daartegen is dat wel het geval bij Bannon. Hij lijkt volwassen te worden, zich meer bewust te zijn van zijn eigen kracht en zekerder te worden.
Mrra vindt ik echt geweldig. Zij mag van mij een nog wel prominentere rol krijgen. In dit deel had dat perfect gepast, maar helaas zat dat er niet in. Het was een fijn weerzien met Vera, voor mijn gevoel staat zij erg aan de zijkant en blijft dat ook zo. ik hoop dat zij in het derde deel meer aan bod gaat komen. De nieuwe personages zijn zeker intrigerend. De bewoners van Ildakar kijken anders tegen magie aan en gaan er anders mee om, ik vond dat fascinerend.

Vanessa: Bannon maakt nog de meeste groei door. Hij krijgt te maken met de consequenties van de ontvoering van zijn vriend, die in zijn jeugd plaats vond. Nicci en Nathan blijven de karakters die we al vele boeken kennen. Tevens ontmoeten we meer karakters uit de vorige series zoals Verna. De verhaal lijn van Oliver en Peretta die vanuit Cliffwand op reis gaan naar Richard Rahl speelt een kleine bijrol, maar het voelt als een opmaat naar stevigere plotlijnen in de komende delen. De nieuwe personages uit Ildakar komen voor mij niet echt tot leven. Het zijn mensen met krachten die overleven over de rug van slaven. Ze leven al eeuwen en zitten al die tijd vast in een geschapen samenleving. De dagelijkse routine en vaste rituelen zorgen ervoor dat de personages ook routineus en vlak aanvoelen.

Wat viel ons op in het boek?

Cindy: Wat mij opviel is dat ik het gevoel heb dat de vertaling het boek niet altijd recht doet, dat het juist afbreuk doet aan het oorspronkelijke verhaal. Het lijkt nogal eenvoudig te zijn vertaald. Verder viel mij op dat de queeste van Nicci wel heel veel herhaald wordt, dat haalt de vaart uit het verhaal en is eigenlijk overbodig. Haar queeste is bekend. Daarnaast heeft Goodkind een nieuwe wereld gecreëerd waarin de magie weer een andere dimensie heeft.
Daar waar het verhaal voor mij in het begin ietwat haperde, liep het wat verder vloeiend als water en wilde ik niet stoppen met lezen.


Zijn er bepaalde thema's die naar voren kwamen?

Vanessa: Het gemak dat heersers hebben over het beslissen van het leven van hun onderdanen is een vaak terukerend thema in de verhalen van Goodkind. Het is mooi om te zien dat men in het verre Idalkar de beloftes van Nicci over Rahl, dat hij een vredelievende heerser is met een korreltje zout nemen. Ze hebben het al zo vaak gehoord en gezien.

Cindy: Er zijn hedendaagse thema’s door het verhaal verweven. Het verschil tussen arm en rijk, niet zozeer met geld, maar in het hebben van magie en de status die daaraan wordt toegekend, de wreedheid van mensen. Hoe fantasie, vakmanschap en talenten verkeerd kunnen worden gebruikt. Hoe hoop, een gezamenlijk doel, vechtlust en vertrouwen positief kunnen worden gebruikt.

Is De sluier van de eeuwigheid een waardige opvolger van Maitresse van de dood? Gaan we het derde boek lezen?

Vanessa: Deel een voelde verfrissend aan, dit deel houdt dit niet helemaal vast. Het voelt hetzelfde als voorgaande delen, waarin een grote dreiging voor de wereld opkomt. Omdat dit echt een tussendeel is, ga ik zeker het derde deel lezen. Ik ben benieuwd hoe dit verhaal verder gaat. Ik hoop wel dat het de frisheid van deel 1 weer oppakt en niet verzandt in het stramien van voorgaande delen.

Cindy: Het verhaal begint minder sterk dan zijn voorganger, maar het is zeker een waardig opvolger. Ik moet wel zeggen dat het verhaal anders is. Het derde deel wil ik ook zeker lezen, maar ik hoop wel dat het sterker over gaat komen dan dit deel.

Hebben jullie deel twee al gelezen?Reacties op: Duorecensie De kronieken van Nicci 2- De sluier van de eeuwigheid.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Terry Goodkind

Terry Goodkind

Terry Goodkind (1948-2020) was een Amerikaanse fantasy-auteur. Hij is vooral be...

Gesponsorde boeken