Bibliotheek

Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam

"Een van de drukst bezochte plekken van Rotterdam is de bibliotheek: hét kenniscentrum en culturele podium van Rotterdam. Natuurlijk kunt u bij ons boeken, muziek en films lenen, maar ook voor (gratis) activiteiten, workshops, goede studie- of werkruimte, het huren van een zaal of bijwonen van een voorstelling bent u bij ons aan het juiste adres. In de stad, op school en online. Ook zijn wij altijd geïnteresseerd in nieuwe samenwerkingspartners. Interesse of vragen? Neem contact met ons op via (010) 2816 100 of vul het contactformulier op de website in."

Een stukje geschiedenis:

In 1604 wordt door Rotterdam de eerste 'publycke bibliotheke' ofwel 'Bibliotheca Laurentiana' in de Laurenskerk ingericht. Toch duurt het nog tot 1869 tot archivaris J.H. Scheffer de grondslag legt voor de huidige bibliotheek. Eind negentiende eeuw zit de bibliotheek in het pand van Museum Boymans. Hier kunnen bezoekers twee keer per week boeken inzien. Al snel wordt deze locatie te klein en vestigt de bibliotheek zich in 1907 aan het Van Hogendorpsplein. Als in 1923 ook dit pand te klein is, wordt een pand betrokken aan de Nieuwe Markt.
In 1940 raakt het gebouw tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd. De meeste gebouwen in de omgeving brandden volledig af. Hierdoor komt ruimte vrij voor de bouw van een oostelijke vleugel. Het pand met in gouden letters 'Gemeente bibliotheek' staat er anno 2014 nog steeds. In 1983 betrekt Bibliotheek Rotterdam haar huidige pand aan de Hoogstraat.
Na 409 jaar gemeentebibliotheek te zijn geweest, verzelfstandigt de bibliotheek op 1 januari 2013. Stichting de Bibliotheek Rotterdam is een feit. Vandaag de dag is de bibliotheek met 2,4 miljoen bezoekers, 830.00 materialen, 2,9 miljoen uitleningen, honderden culturele activiteiten en 100.000 leden, de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam.

Bekijk de website

Uitgelichte berichten

Wise-app de miniregelaar voor je bibliotheekzaken

21 augustus 2016

Informatie van de website van de bibliotheek
"
Lid van de Bibliotheek Rotterdam? Dan kun je met onze gratis Wise app bibliotheekzaken regelen op je tablet en mobiele telefoon!
Met onze app kun je...

Eerdere berichten


 

Meer informatie

Gesponsorde boeken